Átlátszó: Offshore blokád alatt egy palota a Kodály köröndön

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bő tíz év óta húzódik az egyre rosszabb állapotban lévő egyik Kodály köröndi palota rekonstrukciója, ezalatt a ház fele-harmada szinte lakhatatlanná vált, a többi csaknem életveszélyessé. Mindez azért, mert egy offshore társaság – amely a palota 25 százalékos tulajdonosa – saját felújítási terveit akarja keresztülverni, s amíg ez nem sikerül, blokkolja a több mint tízéves szerződés módosítását, illetve felbontását. Nyomozott az Átlátszo.hu

A lepusztult lakóházakra jellemző szerződést kötött 2000-ben a VI. kerületi önkormányzat az Arnon Epschtein vezette Király utca 20. Alfa 1. Kft.-vel az Andrássy út 83-85. alatti épület felújításáról. Azaz a tető, valamint meghatározott ingatlanhányad tulajdoni, illetve használati jogának átengedése fejében felújítást vállal a befektető. Kezdetben többnyire minden a terveknek megfelelően alakult, az építési engedélyt 2002-ben ki is adták, akkor azonban a helyhatósági választások eredménye nyomán leállt a projekt. Később egy másik – de hasonló tulajdoni hátterű – társaság vette át a beruházást.

Az új érdekelt cég története bővelkedik az érdekes csavarokban, ezt részletesen taglalja az Átlátszo.hu cikke.

A munkálatok 2007-ben megkezdődtek ugyan, de leginkább a ház értékeinek széthordásában ki is merültek, majd levonult a generálkivitelező, a palota meg azóta kibontott födémmel és harmadik emelettel ázik és pusztul. A Műemlékvédelem a lakók kérésére kötelezte a projektcéget az életveszélyessé vált kémények kijavítására. A munka elkészült, a kémények védett majolika részei viszont ugyancsak eltűntek.

További részleteket itt lehet olvasni.