Prüszkölnek a magyar tejtermelők az importtej miatt

Prüszkölnek a magyar tejtermelők az importtej miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Trágyát borítottak, tejet öntöttek, dobozos tejet dobáltak két logisztikai cég üzeménél is magyar tejtermelők, akik szerint megfojtja őket az olcsó importtej. A külföldről behozott tejeknél divatos az áfacsalás.

Három helyen is tüntettek ma a magyar tejtermelők az országba ömlő olcsó importtej miatt.

Pécsen a Mecsek Füszért Zrt. logisztikai üzeme elé trágyát borítottak, és külföldről behozott tejet locsoltak az útra a tejtermelők. A Mecsek Füszért a Coop egyik beszállítója, tagja, őt is hibáztatják a dömpingáron bejövő, állításuk szerint őket ellehetetlenítő importtej miatt.

 

Trágyakupac a Mecsek Füszért Zrt. üzeme előtt
©

A Budapesttől pár kilométerre levő Nagytarcsán a Foltin Globe Kft. logisztikai központ előtt is akciózta a dühös tejtermelők. Szalmabálát bontottak szét, és ott is tejet locsoltak, dobozos tejet dobtak az üzem területére. A külföldről behozott tej azért is jön nyomott áron, mert, mint azt a hvg.hu körképe is nemrég alátámasztotta, sokszor ügyeskedő, áfacsaló cégek láncolatain megy keresztül a tej, így, a magyar államot és az adófizetőket megkárosítva, az áfát lenyelve tudják a forgalmazók a Magyarországon előállítottnál jóval olcsóbban kínálni a boltokba kerülő importárut.

Emellett Budaörsön is tiltakoztak a termelők.

 

©

A tüntetési bizottság vezetője azt mondta az MTI-nek, hogy egy 160 forintba kerülő UHT dobozos tej nem kerülhet legálisan az országba, mivel annak előállításához 70-75 forintos nyerstejre lenne szükség, ennyiért pedig nem lehet Európában nyerstejet vásárolni. Az unióban Magyarországon az egyik legolcsóbb a nyerstej, most kilogrammonként 100 forint körüli. Magyarországnál csak Romániában, Lettországban és Litvániában olcsóbb a nyerstej az EU-ban, és nem ez utóbbi államokból ékezik tej- és tejtermék Magyarországra. Érkezik viszont Lengyelországból, Németországból és Ausztriából. Az utóbbi két országban 6, illetve 16 forinttal drágább a nyerstej, mint Magyarországon, és az onnan érkező UHT tej, illetve félkemény sajt mégis olcsóbb a magyar termékeknél.

A mai demonstrációkat indokoltnak tartja és támogatja a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) Szarvasmarhatenyésztők Országos Választmánya. A MOSZ emlékeztet: a belföldi tejtermelők az egyik legalacsonyabb árat kapják a megtermelt tejük után az Európai Unióban. A boltokban viszont a magyar tartós tej sok esetben mégis jóval többe kerül, mint a drágább alapanyagból előállított, ezer kilométereket utaztatott import tejek. Az érdekképviselet véleménye szerint a feldolgozók és a kereskedők olyan mértékben drágítják meg a tejet, ami a fenti helyzet kialakulásához vezet.

A magyar termelők és fogyasztók helyzetét az is rontja, hogy az állam az unióban nem szokványos mértékű adókkal, járulékokkal, díjakkal sújtja a legális tejtermelőket - állítják. A termelőknek azzal az importtal van bajuk, ami az uniós tejfelesleg levezetéseként dömpingáron - az ottani gazdák helyzetét javítva, a magyarét pedig tönkretéve -, sok esetben nyomon követhetetlenül, esetenként az adófizetési kötelezettségnek sem eleget téve érkezik Magyarországra. Ennek kivédése a MOSZ szerint állami feladat lenne, ellenőrzésekre volna szükség, és arra, hogy az állam következetesen betartassa a saját maga által hozott jogszabályokat.

Hozzászólások