Hamarosan durva pénzköltés kezdődik a cégeknél

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újra emelkedik a vállalkozások beruházási hajlandósága, jelenleg a cégvezetők 60 százaléka tervez valamilyen fejlesztést. A középvállalkozásoknál még ennél is jobb a helyzet, mivel több mint 80 százalékuk gondolkodik beruházásban. A célokat tekintve továbbra is az IT fejlesztések vannak az élen, de a kkv-k jelentős része tervezi a gépek, berendezések korszerűsítését is – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból.

A múlt negyedévi visszaesést követően újra emelkedett a beruházást tervező vállalkozások aránya, jelenleg 60 százalékuk készül fejleszteni. „A 4 százalékpontos növekedés mindenképpen örvendetes, de azt is látni kell, hogy közel két éve nem sikerül tartósan előre mozdulni az 58-60 százalékos sávból. A Növekedési Hitelprogram meghosszabbítása, ha nagy kiugrást nem is fog eredményezni, ahhoz mindenképpen hozzájárulhat, hogy a jelenlegi szint fennmaradjon” – mondta Németh László, a K&H Kkv marketing főosztály vezetője. „A kkv-k legnagyobb arányban továbbra is informatikai fejlesztésekre készülnek (31 százalék). A gépekre, berendezésekre irányuló beruházási szándék jelentősen, 20-ról 26 százalékra nőtt, a gépjárműpark korszerűsítésében pedig majd minden ötödik cég gondolkozik” – részletezte az eredményeket Németh László.

A cégmérettel párhuzamosan a beruházási hajlandóság is nő. Míg a mikrovállalkozások több mint fele és a kisvállalkozások közel kétharmada készül fejleszteni, addig a középvállalkozásoknál jelenleg tízből nyolc tervez valamilyen korszerűsítést, ami 13 százalékpontos ugrás az előző negyedévhez képest. A mikro- és középvállalkozások az informatikai beruházásokra, a kisvállalkozások viszont a gépek, berendezések fejlesztésére koncentrálnak.

A tervezett beruházásokat illetően nagyon hasonlóan vélekednek az egyes szektorok. Az ipari cégek átlag felett, a mezőgazdasági, valamint a kereskedelmi és a szolgáltató cégek pedig az átlaggal közel azonos arányban (61, illetve 59 százalék) gondolkodnak fejlesztésben. Mind a négy szektor elsősorban IT beruházásokra készül a következő egy évben.

„A legutóbbi felmérés eredménye azt mutatja, hogy a kedvezményes hitel lehetősége továbbra is inkább a fejlesztésben egyébként is gondolkodó vállalkozásokat mozgósíthatja új vagy meglévő beruházásaik bővítésére. Ez az arány 33 százalék, ami nem jelent változást az előző negyedévhez képest. A fejlesztést normál esetben nem tervező cégeknél azonban 15-ről 23 százalékra nőtt azon cégek aránya, akik kedvezményes hitelfeltételek esetén új fejlesztésbe kezdenének, ami az elmúlt két év legmagasabb értéke” – mondta a szakember. Ugyanakkor az eredeti és a kedvező hitel esetén fennálló beruházási szándék is a legszorosabb összefüggést az árbevétel növekedési várakozásokkal mutatja.