Adócsalásnak is minősülhet a Penny Market új szolgáltatása

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Adócsalásnak is minősülhet a Penny Market bankok kihagyásával működtetett cash back szolgáltatása - írta a Világgazdaság. A lánc bankja, az OTP vizsgálja a szolgáltatást, egyeztet a kártyatársaságokkal és a céggel is.

Kérdéseket, aggályokat vet fel
A hvg.hu-nak korábban Homa Péter, a Bankkártya.hu szakértője azt mondta, "aggályos lehet, hogy a bankok, illetve a kártyatársaságok számára nem tud egyértelmű lenni, hogy mekkora összegű volt a vásárlás és mekkora a készpénzfelvétel a tranzakción belül". A Penny szolgáltatásával kapcsolatban felmerül az is, hogy a pénzügyi felügyelet szerepét is betöltő MNB minek minősíti, illetve hogy a NAV felfigyel-e arra, hogy megnövekedett árbevétel mután fizetendő áfa beérkezik-e a hatósághoz.

Jókora bonyodalmat okozhat a Penny Market azzal, hogy a kártyatársaságok és a kártyaelfogadási rendszert üzemeltető bank háta mögött kezdett bele újdonságként kínált cash back szolgáltatásába – közölte a VG.

A cég háromezer forint feletti kártyás vásárlás esetén legfeljebb 20 ezer forintig ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget nyújt.

A vásárláskor jelezni kell a pénztárosnak a készpénzfelvételi igényt, aki a NAV által ellenőrzött online pénztárgépbe üti be a pluszban levonandó összeget. Egy fizetési tranzakció, egyetlen vásárlás történik, ami ingyenes, majd a pluszpénz visszajáróként jelenik meg a számlán.

A Penny Market a beszámoló szerint jól érezte meg, hogy a már-már elfeledett cash back vevőcsalogató is lehet: ha csak 150 ezer forintot adhat ingyen, vagyis tranzakciós illeték nélkül a bank, akkor a húszezer forint csábító lehet.

A probléma a VG szerint éppen ezzel van: noha az üzletlánc pontosan el tudja különíteni a vásárlástól a készpénzfelvételt, a bank erre nem képes, egyetlen, vásárlási tranzakcióként jelenik meg a levont összeg.

Ez azért baj, mert adócsalásnak is minősülhet, hiszen így a készpénzfelvétel után a bank nem fizeti meg a tranzakciós illetéket. Eközben a bank a készpénzfelvételi limitet vagy a hitelkártyás készpénzfelvétel extradíját sem tudja kiszámlázni.

A Penny Market meglephette a szolgáltatással a bankokat. Az OTP a VG kérdéseire annyit válaszolt, hogy mint a Penny Market Kft. kártyaelfogadó bankja, vizsgálja a szolgáltatást, egyeztet a kártyatársaságokkal és a céggel, a végső álláspontjukról pedig később adnak tájékoztatást.

Hasonlóan válaszoltak a Mastercardnál is, a Penny Market pedig csak annyit válaszolt a lap kérdéseire, hogy anyavállalatuk döntése értelmében a termékeikről, üzleti folyamataikról nem áll módukban információt adni.