A CBA kizárta a franchise-ból a Palóc regionális központját

A CBA kizárta a franchise-ból a Palóc regionális központját

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A CBA kitette a franchise-ból északi-északkeleti regionális központját, a Palóc Nagykereskedelmi Kft.-t. A boltokat azonban ígéretük szerint nem hagyják magukra, de nem is üzemeltetik.

"Többfordulós sikertelen egyeztetést követően, kénytelenek voltunk kezdeményezni a Palóc Nagykereskedelmi Kft.-vel kötött franchise szerződésünk felmondását, intézkedni a tag hálózatunkból történő kizárásáról" – kommentálta lapunknak Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője a hat keleti megyét összefogó regionális központként működő cég körül kialakult helyzetet.

"Minderre azért kellett sort kerítenünk, mert az említett

partnerünk többszöri jelzésünk ellenére sem tett eleget a szerződéses kötelezettségeinek, a franchise szabályainkat huzamosabb ideje nem tartotta be.

"A Palóc Nagykereskedelmi Kft.-t, köteleztük arra, hogy a hálózatunk által használt arculati elemeket, logókat a szerződésben foglaltaknak megfelelően távolítsa el."

A nol.hu úgy értesült Sáling Józseftől, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnökétől, hogy a vállalatnál csődközeli a helyzet alakult ki és csütörtökön már ki sem nyitnak a CBA üzletlánchoz tartozó Palóc Nagykereskedelmi Kft. üzletei. Sőt, a lap tudni véli, hogy a mintegy 1200 érintett dolgozó többsége nem kapta meg legutóbbi fizetését. A cégvezetők a nol.hu szerint a bérek elmaradását azzal indokolták, hogy péntekig valamilyen üzleti tervet kell letenniük a cég működését eddig finanszírozott pénzintézet asztalára. Szerintük a bank döntésén múlik hogy hogyan folytatódik a Palóc története.

©

Az mindenesetre semmiképpen sem tűnik biztatónak, hogy Fodor szerint a Palóc által üzemeltetett mintegy 80 egység a saját bérleménye vagy tulajdona, így "azok további működésébe beleszólási jogunk nincsen, jövőbeni megvásárlásukra, üzemeltetésükre nincs módunk". Ugyanakkor nem hagyják magukra a Palóc üzletkörét, "a Palóc Nagykereskedelmi Kft.-hez, mint régiós központhoz csatlakozó

franchise partnereink további zavartalan ellátásának megszervezéséről gondoskodunk. A beszállítókkal megkötött szerződésekben foglaltaknak megfelelően állunk helyt a franchise partner kintlévőségeire.

A regionális központként működő cég tavaly 18,45 milliárdos forgalom mellett hozott össze 1,97 milliárdos veszteséget. A megelőző két évben pár milliárddal nagyob bevétel mellett lényegesen kisebb – 790,6, illetve 224,6 milliós – mérleg szerint veszteséget "értek el".

Fodor leveléből az is kiderül, hogy a gazdálkodást a Palóc Nagykereskedelmi Kft. önállóan folytatta, abba semmilyen szerepet nem játszott a CBA franchise rendszergazdája. "A munkáltatói jogokat is az említett partnerünk gyakorolta. Fontosnak tartjuk, hogy a lehetőségünkhöz képest maximális segítséget nyújtsunk a dolgozóknak, ennek keretében munkalehetőséget kínálunk a hálózat egyéb üzleteiben a számukra."

Hozzászólások