Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"6ad320a3-f1a7-48f5-8409-011ebe27e4b9","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"vilag","description":"A szándék már biztos, a végleges megállapodásról az ünnepek után döntenek majd.","shortLead":"A szándék már biztos, a végleges megállapodásról az ünnepek után döntenek majd.","id":"20250418_Ukrajna-USA-targyalasok-asvanykincsek-haboru-Trump-Putyin-Zelenszkij","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6ad320a3-f1a7-48f5-8409-011ebe27e4b9.jpg","index":0,"item":"ddef8ac9-8743-4059-bb66-49238cf26ff5","keywords":null,"link":"/vilag/20250418_Ukrajna-USA-targyalasok-asvanykincsek-haboru-Trump-Putyin-Zelenszkij","timestamp":"2025. április. 18. 17:32","title":"Közzétették az ukrán-amerikai ásványkincs-megállapodás teljes szövegét","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d4dc3964-6ed2-4d66-8f94-34ff6027a23c","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Friderikusz Sándornak adott interjút a médiavállalkozó, beszélt arról is, miért távozott az úszószövetség éléről és hogy hogyan készül a börtönlétre.","shortLead":"Friderikusz Sándornak adott interjút a médiavállalkozó, beszélt arról is, miért távozott az úszószövetség éléről és...","id":"20250417_Gyarfas-Tamas-meg-volt-gyozodve-arrol-hogy-felmentik-a-Fenyo-ugyben","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d4dc3964-6ed2-4d66-8f94-34ff6027a23c.jpg","index":0,"item":"c92160e2-f625-49b6-b532-3c1bbb30163e","keywords":null,"link":"/itthon/20250417_Gyarfas-Tamas-meg-volt-gyozodve-arrol-hogy-felmentik-a-Fenyo-ugyben","timestamp":"2025. április. 17. 23:25","title":"Gyárfás Tamás meg volt győződve arról, hogy felmentik a Fenyő-ügyben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"490589f8-7789-4b7c-bbba-37c18b92ecd6","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"A Venom F5 eddig sem volt gyenge, de az Evolution csomag megint egy másik szint. ","shortLead":"A Venom F5 eddig sem volt gyenge, de az Evolution csomag megint egy másik szint. ","id":"20250417_2031-loero-Hennessey-Venom-F5-Evolution","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/490589f8-7789-4b7c-bbba-37c18b92ecd6.jpg","index":0,"item":"a400dca2-6f08-4a83-ae82-4efe81e6142b","keywords":null,"link":"/cegauto/20250417_2031-loero-Hennessey-Venom-F5-Evolution","timestamp":"2025. április. 17. 20:20","title":"2031 lóerő, villany nélkül – itt a világ legerősebb belső égésű motoros autója","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"216d9cc3-31c8-463a-bec1-21079beccb7b","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Az egykori tévés újságíró elég zavaros, feltehetően ironikus posztot közölt a Facebookon, amiben Rákóczitól és Kossuth-tól Lázár Jánosig húz ívet.","shortLead":"Az egykori tévés újságíró elég zavaros, feltehetően ironikus posztot közölt a Facebookon, amiben Rákóczitól és...","id":"20250418_Havas-Henrik-Ha-Magyar-Peter-nyer-akkor-disszidalok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/216d9cc3-31c8-463a-bec1-21079beccb7b.jpg","index":0,"item":"646ff0bd-f02d-4483-a05f-44588f5cc8d0","keywords":null,"link":"/elet/20250418_Havas-Henrik-Ha-Magyar-Peter-nyer-akkor-disszidalok","timestamp":"2025. április. 18. 12:02","title":"Havas Henrik: „Ha Magyar Péter nyer, akkor disszidálok”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f2294586-c679-429c-ac6d-af330fb9753b","c_author":"Németh András","category":"360","description":"Az a legizgalmasabb szint, amikor a mesterséges intelligenciát (MI) már nemcsak adatok könnyebb feldolgozásához, hanem közvetlenül új termékek létrehozására használják, például gyógyszereket fejlesztenek ki a segítségével – mondja Ales Holecek, az idén éppen 50 éves Microsoft technológiai igazgatója.","shortLead":"Az a legizgalmasabb szint, amikor a mesterséges intelligenciát (MI) már nemcsak adatok könnyebb feldolgozásához, hanem...","id":"20250417_ai5-ales-holecek-interju-microsoft-technologia-igazgato-mesterseges-intelligencia","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f2294586-c679-429c-ac6d-af330fb9753b.jpg","index":0,"item":"c2658681-8726-4c31-b8d4-957a2ad99d7d","keywords":null,"link":"/360/20250417_ai5-ales-holecek-interju-microsoft-technologia-igazgato-mesterseges-intelligencia","timestamp":"2025. április. 17. 18:00","title":"Elértünk arra a pontra, ahonnan MI-ügynökök veszik át a mindennapokat. Mi következik most?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c469123b-3633-4926-8e4b-2e3a6a35cb90","c_author":"hvg360","category":"360","description":"A német médium szerint vannak olyan pontok, ahol Magyar álláspontja ugyanolnya problémás, mint Orbáné. ","shortLead":"A német médium szerint vannak olyan pontok, ahol Magyar álláspontja ugyanolnya problémás, mint Orbáné. ","id":"20250418_magyar-peter-orban-viktor","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c469123b-3633-4926-8e4b-2e3a6a35cb90.jpg","index":0,"item":"061c9032-d293-4101-b7da-ed014a5a340c","keywords":null,"link":"/360/20250418_magyar-peter-orban-viktor","timestamp":"2025. április. 18. 09:00","title":"Magyar Péter sikerességének titkát fejtegeti a Deutsche Welle","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b973497b-0c5c-4fc2-a2e1-a944efc04353","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Kedvenc európai politikusát, Giorgia Meloni olasz kormányfőt fogadta a Fehér Házban az amerikai elnök, tárgyalásukon szóba került az Ukrajnával kötendő megállapodás is.","shortLead":"Kedvenc európai politikusát, Giorgia Meloni olasz kormányfőt fogadta a Fehér Házban az amerikai elnök, tárgyalásukon...","id":"20250417_Trump-meloni-targyalas-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b973497b-0c5c-4fc2-a2e1-a944efc04353.jpg","index":0,"item":"c8329cf6-6bdf-4d12-8a3f-5fc20202e517","keywords":null,"link":"/vilag/20250417_Trump-meloni-targyalas-ebx","timestamp":"2025. április. 17. 20:56","title":"Trump Meloninak: Száz százalék, hogy lesz megállapodás az EU-val","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"623b27cc-0d65-4f75-8d0a-f8f3be80eddb","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Az amerikai Harvard Egyetem nagyszabású kutatásában három évtizeden keresztül figyelték meg több mint százezer ember táplálkozási szokásait, hogy kiderítsék, melyik étrenddel őrizhetjük meg legjobban az egészségünket. Kiderült, hogy még a mediterrán diétánál is van jobb. ","shortLead":"Az amerikai Harvard Egyetem nagyszabású kutatásában három évtizeden keresztül figyelték meg több mint százezer ember...","id":"20250418_ahei-mediterran-etrend-dieta-harvard-egyetem-kutatas-egeszseges-oregedes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/623b27cc-0d65-4f75-8d0a-f8f3be80eddb.jpg","index":0,"item":"6c128f50-6945-4d94-b6b1-3ef5003ec5e2","keywords":null,"link":"/elet/20250418_ahei-mediterran-etrend-dieta-harvard-egyetem-kutatas-egeszseges-oregedes","timestamp":"2025. április. 18. 07:30","title":"A Harvard tudósai megtalálták a legjobb étrendet az egészséges öregedéshez","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A chiliben az a jó, hogy mielőtt égetni kezd, hagyja néhány másodpercig az ízét is érezni - mondja Kardos István, aki két év alatt a nulláról jutott el a magyar chilielitbe.
Ma már nem kell ínyencnek lenni ahhoz, hogy a szegedi paprika és a makói hagyma hamisra koptatott folklórját átlépve, a Vegetától, meg Horváth Rozitól távolodva fűszerezzen a konyhában bárki. Mi is többször írtunk már e témában, például a Fűszerészről (itt meg itt is), de, hogy csak a gasztroforradalmi példálózás legkézenfekvőbb példáit említsük: van nekünk már hazai BBQ-királyunk is, meg hát ott van a Culinaris is.
Fülöp Máté
Az egyre bővülő körbe néhány éve a feltörekvő "chiligrófok" is beletartoznak. Közülük kerestük meg az egyik friss hajtást, a Chiki Chilit, hogy megtudjuk például, milyen is az Édes Rémálom.
Milyen a magyar chili?
Rögzítsük gyorsan: a magyar chili kiváló, mert évek óta nőnek ki a földből a jobbnál jobb chilimárkák. A GaBkotól és Janchilitől a Fenevad Chilin át a Szati Chiliig, a Beszósztól Tünde chilivarázsán és a Danka Chilin át a Gasztrochiliig random üzemmódban hízik a kínálati piac, és ha ez még nem is hungarikum, de az unikum jelző bizton megelőlegezhető. A hozzáértéssel nincs probléma - az Erős Pistán túli Magyarország-térkép egyre cizelláltabb. Sokfajta chilipaprika megterem idehaza. A szinte kivétel nélkül családi mikro- (vagy már nem is annyira mikro) vállalkozásban készülő szószok termelő oldali gyöke kivétel nélkül az erősen csípős ízek szeretete, de a már-már szülői gondosság és minőségfétis is teljesen általános.
Kifejezetten chiliről szóló fesztivált tartanak Solymáron, és a Nagymarosi Csípős Fesztivál fókusza is ez. A növekedésssel azonban megjelent egy speciális probléma is: az ugyancsak hízó keresletre rárepülnek bizonytalan forrású alapanyagból dolgozók is. Olyanok, akik bár hazaiként kínálják a portékát, az annak mennyisége alapján felsejlő, több ezer tőből áló ültetvényt nem látta senki, a szakértelemben odáig tartó útról az illetők pedig nem tudnak (vagy nem akarnak) be-, illetve elszámolni még a Google Térképnek se. Persze import alapanyagból is lehet jó chiliszószt készíteni, de ha a cél a 100 százalékosan magyar chili, érdemes olyan termelőt keresni, akit az interneten ellenőrizhetünk. Vagy célkeresztbe fogható csípősszószkészítőt az ismerősi körön keresztül keresni. Mert a jó magyar chiliig legfeljebb az ismerős ismerőse távot kell már csak megtenni.
Amennyire tudatos brandépítés eredménye az első évét maga mögött hagyó Chiki Chili sikere, annyira véletlenszerű volt a projekt indulása. Az országos nyilvánosságban a Magyar Vöröskereszt főigazgatójaként ismert cégvezető mikrovállalkozós története azon a majd két évvel ezelőtti napon is úgy kezdődött, mint mindig. István kora reggel Vác külső területein futva gyűrte a kilométereket. Állítása szerint ilyenkor tud a legjobban rendet tenni a fejében; a rá váró feladatokhoz használható kreatív ötletei is rendre futás közben születnek. Aznap mégis azon agyalt, hány elhagyott, megműveletlen kertet látott összesen a Naszály-hegyen.
El is felejtette volna az egészet, ha a reggeli mellé járó internetes szörföléssel nem egy olyan blogon köt ki, ahol a hazai chilitermesztésről szól a legfrissebb poszt. „Valami bekattant, és mivel elég sok projektet pakolok össze főállásban, arra jutottam, hogy ezeket a tapasztalatokat itt is kipróbálhatnám” – meséli István. Főzni és kertészkedni régóta szeret, de a miért a paprika? kérdésre ma sincs logikus válasza. Lehetett volna a blogposzt témája a mák is, a zeller is, de mert a bejegyzés a chilit éltette, a többi jött magától.
Fülöp Máté
Az első emeleti lakásban húsz szemmel kezdett 2015 áprilisában. Csak a Jamaican Hot Red magok keltek ki (a nyolc Habanero Chocolate - ezzel, most már tudja, eleve elkésett - meg sem élte a palántává érést), de a próbaév így is emlékezetes lett. Az erkélyre kitett palántákról hamar kiderült, hogy „növényként is szépek”, meg az is, hogy igen hálásak a törődésért. Amikor a növekedési boom hatására már nem tudtak kijutni az erkélyre, az is eldőlt, hogy a következő évre intézményesítik a projektet. Minthogy István felesége és fia nem csak locsolással, de olykor énekléssel is hajlandó volt a növények jobb közérzetét biztosítani, a családban a folytatásról nem is volt vita. Többet akartak a balkonon nevelgetett fűszernövényeknél és a maguk számára készített pestóknál, így beindult a projektmenedzselés.
István alapozásként beszerezte a chilitermesztéshez szükséges elméleti tudást; az internetről könyveket, cikkeket töltött le, fórumokon, közösségi oldalakon keresett videókat – és rokon lelkeket. És bár eleinte nehéz volt a szakszövegeket értelmezni is - „mert mégsem vagyok kertészmérnök vagy tanult mezőgazdász” -, de gyorsan belejött. Bár termék még nem is létezett, a márkaépítés már elkezdődött egy mára portállá hízott blog indításával, elindult a névkeresés, profit bízott meg a logótervek elkészítésével, és mindemellett szinte folyamatos piacfelmérést is végzett. Ez utóbbi gyakran a család gasztronómiai élménygyarapításával társult: a konyhában az éppen aktuálisan beszerzett szószokba ropit mártogatva íz-elemeztek hármasban.
Mindezek eredménye az lett tavaly januárra - amikor az új szezon a magcsíráztatással elindult –, hogy István már nem csak azt tudta, milyen magokkal érdemes próbálkoznia, azokat honnan - vagy: honnan ne - rendelje meg. Az őstermelői igazolvány kiváltásával és a hivatalos termelői regisztrációval a munkát hivatalossá is tette – látni akarta, hogy ami hobbiként indult, üzleti terv szerint is működhet-e.
Fülöp Máté
István felesége nemrég bevallotta: alig várja, hogy a 3. év után egy Vác környéki nagy kertbe kerüljön át az ős- és kistermelés. A chilipaprika jelenleg ugyanis Kunszentmártonon terem, István édesanyjának kertjében. A megfelelő méretű telek adott volt, és a projektre azt is rá lehetett fogni, hogy a nyugdíjas asszony is talált így egy kis, mindennapi mozgást igénylő, hasznos elfoglaltságot. „Három évre számoltam előre, érdekelt, hogy ennyi idő alatt mit lehet kihozni egy 32 négyzetméteres kiskerti fóliásból, meg a hozzá tartozó szabadföldműveléses zöldségekből” – magyarázta István. A termőterület összesen így sincs száz négyzetméter. A projekt indulása vitte el a tervezett költségek zömét; a fóliasátor, a csepegtető-, és öntözőrendszer több mint félmillió forintba volt. Ezen kívül a fóliasátor szellőzését és a termés feldolgozását és kiszerelésének kérdését kellett megoldani. Az első éves termés 46 kg lett, végül mintegy 500 üvegben, szószként végezte.
A Chiki Chili névnek eredetileg nincs köze ugyan az angol cheekyhez (jelentése: szemtelen, pimasz), de éppenséggel illik rá. A szószok receptúrája ugyanis saját ízlésen alapul, és mivel István kedveli a szokatlan íztársításokat, a belépő szinten csípős Boszorkány Lehelete gyömbéres-citromos, de leginkább hagymás-foghagymás lett. Kunszentmártoni gyökerekkel a Márton napi libához szükséges édesebb szósz készítése kötelező feladat volt: az Édes Rémálom sütőtökös, karamellizált cukros – birsalmás lebegtetést követően harap bele az ember arcába. A zöld és savanyú Ogre Csókja a véletlen szülötte – mivel tavaly ősszel hamar jött a hideg, és az utolsó 15 kiló termés már nem érett be teljesen, a chilit főként zelleresen dolgozták szósszá. István számára a legizgalmasabb persze a legerősebb chilije, a Perzselő Pokolt azonban a műfajjal még csak ismerkedőknek nem ajánlja – és ennek csak egyik oka, hogy került bele „trinidadi skorpió”. (A másik, hogy a világ legerősebb chilijét, Carolina Reapert is tartamaz.)
Fülöp Máté
A tavalyi termés jelentős részét még karácsony előtt, a solymári chilifesztiválon értékesítette, de sokan, ismerősök is bejelentkeztek szószkóstolására a Chiki Chili Facebook-oldalán. A 40 és 90 millis, 900-2000 forintért árult, egy évig eltartható Kardos-féle chilikkel egyelőre tarthatónak tűnik az eredeti elképzelés. Az, hogy a vállalkozás 3 év után már ne vigye a pénzt. István idén a meglévő területen a termésátlag optimalizálására fókuszál. Ha jövőre még mindig úgy látja, hogy érdemes, akkor szóba jöhet a nagyobb állománybővítés is. Erre és a fővárost célzó áruterítésre is van már elképzelés, de ehhez túl kell lépni azon is, hogy „csinálunk egy szószt, és azt majd a barátaimnak odaadom”.
Nagyon csíp?
A hegyes erős kategóriába tartozó chilikhez képest az erőspaprika a csípősséget kalibrálni hivatott Scoville-skálán alig látszik – ha tényleg erős, akkor elérheti a 3000 egységnyit is. A chiliket klasszikusan a 30 és 350 ezer közötti szakaszra lehet belőni, a jelenlegi világelsőt viszont másfél millióra. A „nagai vipera” és a „trinidadi skorpió” alapból is lehet annyira erős, mint amivel a rendőrök amúgy tömeget oszlatnak - az e célra szolgáló „paprikaspray” általában 1,5-2 millió közé kalibrált, de a standard, Amerikában használt könnygáznál a felső határt 5,3 millióig tolták ki. A tiszta kapszaicin 15-16 milliót „ér”. Ami az étkezésre használt csípősebb chiliket illeti: a fogékonyság irántuk megközelíthető onnan is, hogy az evésük során a testben felszabaduló endorfin (és a fájdalom által: adrenalin) a kéjérzethez hasonló hatást idézhet elő. De néhány hete a vermonti egyetem kutatói azzal álltak elő, hogy rámutattak: a hosszabb élethez is hozzájárulhat a csípős étkek rendszeres fogyasztása.