Baj van a szőlővel Pécsen, növény-egészségügyi zárlatot rendeltek el

Baj van a szőlővel Pécsen, növény-egészségügyi zárlatot rendeltek el

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szőlő aranyszínű sárgaság nevű betegséget 2013 augusztusában azonosították Zala megyében, később az ország más pontjain is megjelent, de nem terjedt szét a fertőzés.

Növény-egészségügyi zárlatot rendeltek el Pécsen a szőlőültetvények egyik betegsége, az aranyszínű sárgaság miatt.

A Baranya Megyei Kormányhivatal agrárügyi főosztálya rendelte el a zárlatot a városnak az 57-es úttól és a Nagy Imre úttól délre, valamint a Nagypostavölgytől nyugati irányba eső részén. A korlátozás annak visszavonásáig érvényes.

A szőlőültetvények használóinak, tulajdonosainak a fertőzött területeken, illetve a védőzónának kijelölt területeken kötelezően el kell végezniük az előírt növény-egészségügyi intézkedéseket. A részletekről a kormányhivatal agrárügyi főosztályának növény- és talajvédelmi osztályán kaphatnak tájékoztatást – hívta fel a figyelmet Lovász István pécsi jegyző.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) korábbi közlése szerint a betegséget Magyarországon 2013 augusztusában azonosították Zala megyében, a szlovén határ mellett, majd Veszprém megyében, Badacsonytomajon. 2014-ben és 2015-ben a hatóság Vas, Somogy és Fejér megyében is kimutatta a fertőzést.

Az eddig felderített fertőzések pontszerűek, a következetes hatósági fellépésnek és a felelősségteljes termelői hozzáállásnak köszönhetően a fertőzés nem terjedt szét – jelezte korábban a Nébih.

A Nébih oldalán itt olvasható részletes leírás a betegségről.