Benyújtották a Corvinus átalakításáról szóló törvényjavaslatokat

Benyújtották a Corvinus átalakításáról szóló törvényjavaslatokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

16 ingatlant is megkap a Corvinus Egyetemet működtető alapítvány, de a működést Mol- és Richter-részvények osztalékából kell kigazdálkodniuk.

A parlament előtt van az a három törvényjavaslat, amelyekkel a kormány átalakítja a Budapesti Corvinus Egyetem működését. (A felsőoktatási törvényt átírják, a Corvinust működtető alapítvány létrehozásáról egy új törvényt fogadnak el, és a vagyonkezelő alapítványokról is beadtak egy törvényjavaslatot.) Az egyetemet egy állami tulajdonú alapítvány fogja működtetni, ezt a Mol és a Richter részvénypakettjeiből hozzák létre, de az egyetem megkapja az egyetem által használt 16 ingatlant is ingyenes vagyonjuttatásként.

Az ingatlanokat akár el is adhatják, egy kivétellel: a Fővám téri központi épületet nem lehet értékesíteni. Ha pénzt kapnának az épületek értékesítéséből, akkor abból nem finanszírozhatnák a működést, ezt csakis a két részvénycsomag osztalékából lehet megtenni. Az épületek eladásából az infrastruktúra-fejlesztésre költhetnek.

A Fővám téri épület így is kikerül a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősített, műemléki védelem alatt álló építmények köréből. Ennek az a gyakorlati oka, hogy ilyen besorolást csakis 100 százalékig állami tulajdonú épületeknek lehet adni.

Azt már régóta ígéri a kormány, hogy nem lesz a képzés mindenki számára fizetős ez után sem. Cikkünk megjelenése után az egyetem arról tájékoztatta a hvg.hu-t: 2020-tól nem lesz államilag támogatott ösztöndíj, helyette Corvinus-ösztöndíj lesz. Aki idén felvételizik, az választhat állami vagy önköltséges képzést is - írták. 

Hozzászólások