A Ryanair bekerült az EU legnagyobb légszennyezői közé

A Ryanair bekerült az EU legnagyobb légszennyezői közé

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Uniós adatok szerint egyetlen légitársaságként kapott helyett az első tízben, a listát szénerőművek vezetik.

A Ryanair az egyetlen légitársaság, amely felkerült az Európai Unió legnagyobb környezetszennyezőinek listájára. Az Európai Bizottság Környezetvédelmi és Közlekedési szakértői csoportja (T&E) folyamatosan figyelemmel követi az uniós nagyvállalatok, üzemek és légitársaságok károsanyag-kibocsátását. A BBC tudósítása szerint idén – egyedüli légitársaságként – az ír cég is bekerült az első tízbe.

A lista első kilenc helyén kizárólag széntüzelésű erőművek kaptak helyet, közülük hét Németországban, egy Bulgáriában és egy Lengyelországban működik.

A legszennyezőbb címet, évi 38,2 tonna szén-dioxid-kibocsátással a lengyel Belchatów ligniterőmű kapta. Az adatok szerint a Ryanair évi 9,9 megatonnával került a lista 10. helyére.

A T&E azt közölte, hogy a fapados légitársaság szén-dioxid-kibocsátása tavaly 6,9 százalékkal emelkedett, a cég azonban közleményében „Európa legzöldebb és legtisztább légitársaságának” nevezte magát. A Ryanair szerint az összes légitársaság közül, kilométerekre lebontva náluk a legkisebb az utasok ökológiai lábnyoma.

A kutatás légiközlekedési szakértője viszont arra figyelmeztetett, hogy a klímaváltozás szempontjából a „Ryanair az új szén”.

Az európai légitársaságok közül az EasyJet a 31. helyet kapta, miután tavaly 11 százalékkal nőtt a szén-dioxid-kibocsátása. Az EU adatai szerint őket követi a Lufthansa, a Norwegian és a British Airlines.

Hozzászólások