Megszólalt a kiégett békéscsabai malom ügyvezetője

Megszólalt a kiégett békéscsabai malom ügyvezetője

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az István-malom tulajdonosai mindent elkövetnek annak érdekében, hogy "a város legszebb, ikonikus épülete ismét eredeti állapotában pompázzon" – közölte képviselőjük a helyszínen tartott sajtótájékoztatón.

Komoly terveik voltak az épület hasznosítására, kedden este pedig a helyszínen követte, hogyan "porladnak szét az álmaik" – mondta Hégely Sándor, az épületet tulajdonló István Malom Kft. képviselője. Hozzátette: "Végig azért izgultam, hogy ne legyenek személyi sérülések, s hogy ne omoljon össze az épület."

Hégely azt közölte, hogy egész nap építész szakemberekkel konzultált, akikkel arról tárgyaltak, hogyan lehetne újjáépíteni a malmot.

Kigyulladt a békéscsabai nagy malom épülete - fotók

A tűzoltók nagy erőkkel vonulnak a helyszínre.

Az első gőzmalom 166 éve épült, majd a XIX. század második felében bővítették. A malom 1915-ben egyszer már leégett, azután nyerte el a mostani formáját – emlékeztetett Hégely, aki beszélt arról is, hogy az épület évek óta üresen állt. Azt nem tudta megmondani, hogy áramtalanítva volt-e az ingatlan.

Kérdésre válaszolva jelezte, hogy telephely-biztosításuk van, azt azonban még vizsgálják, hogy pontosan mire terjed ki.

©

Ahogy megírtuk, az egykori István-malom Békéscsaba belvárosában álló épülete kedden égett le. A lángokat – amelyek átterjedtek egy kisebb melléképületre is –, késő este sikerült körülhatárolniuk a tűzoltóknak.

A malom a Magyar Hang cikke szerint az István Malom Ingatlanhasznosító Kft. tulajdona, ennek az ügyvezetője Hégely, valamint Barkász Sándor. Barkász egy másik cége a Békés Drén Kft., amely gyakran nyert közösen közbeszerzéseket Mészáros Lőrinc cégével, a Mészáros és Mészáros Kft.-vel. A Békés Drén Kft.-ről a HVG ebben a cikkben írt.

Az István Malom Kft. tulajdonosai között ott van a Csabai Vagyonkezelő Kft. is, amely ugyancsak Barkász és Hégely, valamint egy Figura Ferenc nevű vállalkozó tulajdonában van. Utóbbiról a Mezőhegyesi Ménesbirtok feldarabolásáról szóló cikkünkben írtunk.

Három magánszemélynek is van tulajdonrésze az István Malom Kft.-ben, az egyikük Szemerey Zoltán, a Magyar Nemzeti Bank elnökének, Matolcsy Györgynek az unokatestvére.

Még nem mérték fel a károkat

Békéscsaba független polgármestere korábban azt közölte, hogy a malomban keletkezett károkat nem tudták még felmérni, hiszen egyelőre senki, még a tűzoltók sem léphetnek be az épületbe. Szarvas Péter szerint leghamarabb csütörtökön kezdődhet meg a hatósági tűzvizsgálati eljárás, s ezzel párhuzamosan az úgynevezett állékonysági, statikai vizsgálat.

A szerda délelőtti "külső szemlélés alapján a falak stabilnak tűnnek", de végleges álláspontot csak a szakemberek vizsgálata alapján lehet kialakítani – magyarázta Szarvas.

©

A malom környezetének egy részét le kell zárni a közúti forgalom elől, s ehhez az egyik tulajdonos fel is ajánlotta a segítségét – közölte a polgármester. Beszélt arról is, hogy a malom épülete helyi védelem alatt áll, vagyis a békéscsabai képviselő-testületnek megfelelő kompetenciája van az ingatlan további sorsát illetően.

Kormányzati segítségre számítanak

A térség fideszes országgyűlési képviselője is tájékoztatót tartott a malomról, ahol arról beszélt: kormányzati segítségre számítanak az esetleges felújítása esetén.

A képviselőt Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezetője arról tájékoztatta, hogy szakértőcsoport létrehozását kezdeményezte Békéscsaba önkormányzatával közösen. Az építészek, statikusok és műemlékvédelmi szakemberek részvételével felálló testület feladata az lesz, hogy megállapítsa, mekkora kár keletkezett, illetve egyáltalán felújítható-e a kiégett hatszintes épület. 

Ennyi maradt a békéscsabai István malomból

A műemlék épület kedd délután gyulladt ki, estére pedig a tetőszerkezet is összeomlott.

A város a több éve üresen álló épület közösségi hasznosítását tervezte a tulajdonosokkal együttműködve. Herczeg Tamás az MTI-nek azt mondta, hogy az épület új funkciójának megteremtése már eleve milliárdos nagyságrendű költséget igényelt volna.

A tűzeset miatt péntekre rendkívüli ülésre hívták össze a békéscsabai közgyűlést.

Hozzászólások