BMW-gyár: kifizette a gazdákat a debreceni önkormányzat

BMW-gyár: kifizette a gazdákat a debreceni önkormányzat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

Közben kiderült, újabb területeket kell megvenni.

Önkormányzati tulajdonba került Debrecenben a leendő BMW-autógyárnak is helyet adó északnyugati gazdasági övezet 400 hektáros területe – közölte a városháza sajtóirodája a távirati irodával.

Közleményük szerint a fejlesztési övezet kialakításának első üteme 150 tulajdonost érintett. Az esetek 93 százalékában közös megegyezéssel – adásvétellel vagy csereterület biztosításával – zárult a folyamat, a terület 7 százalékát pedig kisajátították.

A vételár-kifizetések folyamatosak, a megállapodásoknak vagy a határozatoknak megfelelően. Az önkormányzat 300 hektár csereterületet biztosított, amely 14 hektár kivételével az érintett gazdák tulajdonába került.

A tárgyalások ideje alatt a területen végzett előzetes munkálatok – a lőszermentesítés és a régészet – a földtulajdonosok hozzájárulásával zajlottak, így az ütemtervnek megfelelően, fél évvel a szerződés aláírását követően lezárulhatott az északnyugati gazdasági övezet kialakításának első üteme – közölte a városháza.

A gazdasági övezethez szükséges infrastruktúra kialakításának előkészítése zajlik, ez szükségessé teszi további területek megszerzését is. Az erre vonatkozó tárgyalások folyamatban vannak az érintett tulajdonosokkal – jelezték.

Márciusban jelentette be az önkormányzat, hogy a BMW-gyárnak is helyet adó északnyugati gazdasági övezet infrastruktúrájának kialakításával az erre kiírt pályázat nyertesének, a Market Építő Zrt.-nek 2019 őszéig kell végeznie a beruházás első, majd 2020 áprilisáig a második ütemével. A cég nettó 22,29 milliárd forintért vállalta a munkát.

Debrecen északnyugati gazdasági övezete ipari és infrastrukturális beruházásainak előkészítése, megvalósítása érdekében a kormányzat és a város együttműködési, támogatási megállapodást írt alá. A tavaly év végi bejelentés szerint a kormány 130 milliárd forinttal támogatja a közúti és vasúti fejlesztéseket, valamint a közműberuházásokat. Erről Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondta a hvg.hu-nak, hogy ha a magyar kormány nem adott volna milliárdokat a német autógyárnak, akkor az nem jött volna ide.

A napokban jelentek meg az első fotók a készülő beruházásról.