Bécsben drágább a lakás vagy Budapesten?

Bécsben drágább a lakás vagy Budapesten?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Azt mindenki sejti, hogy a bécsi lakások drágábbak, de mennyivel?

A portfolio.hu összehasonította a két fővárosban épülő új lakások árait. Az összehasonlításhoz mindkét városból két hasonló elhelyezkedésű és típusú projektet vettek alapul, amelyek mindegyikében többszáz lakás épül. A cél az volt, hogy a projektek hasonlóságán túl a lakások esetén is a hasonló méretű, tájolású és felszereltségű kínálatot hasonlítsák össze.

Azt találták, hogy hasonlóan a használt lakásokhoz, az új lakásokat nézve is Bécs nagyjából 2-3-szor drágább, mint Budapest,

A budapesti projektben az elérhető lakások közül a legolcsóbb 34 millió forint, a legdrágább közel 154 millió, ezzel szemben a bécsi projektben 72 és 544 millió forintnak megfelelő euró között szóródnak az árak.

Budapesten a legolcsóbb lakás fajlagos ára 1 millió forint négyzetméterenként, egy 49 négyzetméteres lakást pedig 41-50 millió forint között kínálnak, vagyis 800 ezer és 1 millió forint között alakulnak a budapesti projektben az árak. A bécsi projektben nagyjából 1,5 és 3 millió forint között van egy négyzetméter ára.

Az alacsonyabb árkategóriában nagyjából kétszeres, míg a magasabban inkább háromszoros különbség van Budapest és Bécs között.

Hogy ez alapján Bécs vagy Budapest-e a drága az relatív, bár a lakásárakban megmutatkozó 2-3-szoros árkülönbség a bérek tekintetében is megvan, sőt talán ennél magasabb is valamivel a differencia, így a bécsi fizetésekből Bécsben valamivel könnyebb új lakáshoz jutni, mint Budapesten a budapestiből.

Hozzászólások