Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"3c729dfb-5f8d-4d96-a0bc-074c160bba3d","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Rendkívül ritka, kullancsok által terjesztett kórokozót kapott el egy beteg az Egyesült Államokban, de úgy, hogy nem őt csípte meg a kullancs, hanem egy másik embert – aki aztán neki adta az egyik veséjét.","shortLead":"Rendkívül ritka, kullancsok által terjesztett kórokozót kapott el egy beteg az Egyesült Államokban, de úgy, hogy nem őt...","id":"20250226_kullancs-fertozes-szervatultetes-bakterium-ritka-megbetegedes","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3c729dfb-5f8d-4d96-a0bc-074c160bba3d.jpg","index":0,"item":"fc247014-cc6c-47d9-930c-23f3ab039e89","keywords":null,"link":"/tudomany/20250226_kullancs-fertozes-szervatultetes-bakterium-ritka-megbetegedes","timestamp":"2025. február. 26. 20:03","title":"Ritka, veszélyes kullancsfertőzést kapott el egy férfi, de úgy, hogy nem is őt csípte meg a vérszívó","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"681124f9-7f2f-4783-be65-a431c7b6b3c3","c_author":"MTI","category":"tudomany","description":"Több mint 14 ezer új mintával bővül a norvégiai globális “ítéletnapi vetőmagbank”, közölte az intézmény üzemeltetője.","shortLead":"Több mint 14 ezer új mintával bővül a norvégiai globális “ítéletnapi vetőmagbank”, közölte az intézmény...","id":"20250226_iteletnapi-vetomagbank-kinyitas-uj-novenyek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/681124f9-7f2f-4783-be65-a431c7b6b3c3.jpg","index":0,"item":"6b59316e-71b4-429d-bb4b-d12c3e509aaa","keywords":null,"link":"/tudomany/20250226_iteletnapi-vetomagbank-kinyitas-uj-novenyek","timestamp":"2025. február. 26. 15:03","title":"Ismét kinyitották az „ítéletnapi vetőmagbankot”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"da918ef8-aa42-4c95-a2f4-afab9a407744","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"elet","description":"Fokozatosan javul a katolikus egyházfő állapota, de még nem engedték ki a kórházból. ","shortLead":"Fokozatosan javul a katolikus egyházfő állapota, de még nem engedték ki a kórházból. ","id":"20250228_ferenc-papa-betegseg-allapot-bekes-ejszaka","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/da918ef8-aa42-4c95-a2f4-afab9a407744.jpg","index":0,"item":"fe1694c1-7706-40fa-b19d-7d22a3d9a012","keywords":null,"link":"/elet/20250228_ferenc-papa-betegseg-allapot-bekes-ejszaka","timestamp":"2025. február. 28. 12:09","title":"Békés éjszakán van túl Ferenc pápa","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"25d0ddc7-9e20-40ee-939c-c1ed539278e1","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A munkanélküliségi ráta 4,4 százalékos volt az év első hónapjában, ami 214 ezer állástalant jelent.","shortLead":"A munkanélküliségi ráta 4,4 százalékos volt az év első hónapjában, ami 214 ezer állástalant jelent.","id":"20250227_KSH-foglalkoztatottsag-munkanelkuliseg-allaskereses-2025-januar","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/25d0ddc7-9e20-40ee-939c-c1ed539278e1.jpg","index":0,"item":"940646bc-8f0a-483d-b50b-50112af20827","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250227_KSH-foglalkoztatottsag-munkanelkuliseg-allaskereses-2025-januar","timestamp":"2025. február. 27. 08:31","title":"32 ezerrel többen dolgoztak Magyarországon januárban, mint egy évvel korábban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5b67b875-5097-4eee-9c67-dbc37bee14f8","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"A szakértők szerint az orosz hadijelentés egy propagandaeszköz, ráadásul rendre fals veszteségadatokat tesznek közzé.","shortLead":"A szakértők szerint az orosz hadijelentés egy propagandaeszköz, ráadásul rendre fals veszteségadatokat tesznek közzé.","id":"20250226_hirado-orosz-hadijelentesek-elemzok","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5b67b875-5097-4eee-9c67-dbc37bee14f8.jpg","index":0,"item":"aa4a7a48-0e1c-401c-8d01-ec1e48b71dd3","keywords":null,"link":"/itthon/20250226_hirado-orosz-hadijelentesek-elemzok","timestamp":"2025. február. 26. 17:03","title":"A hirado.hu már 600-szor tett közzé olyan orosz hadijelentéseket, amit még az orosz elemzők sem vesznek komolyan","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f7373213-5b79-47d7-b399-60962678b216","c_author":"Péter Tamás","category":"360","description":"Egy efféle árulásra a NER vezetői nem csupán egyéni döntésként, hanem potenciális járványként tekintenek, ami fenyegető lehet a rendszer belső stabilitására. Mindebből kifolyólag a rendszeren belül már egyébként is létező paranoia tovább fokozódhat, ami személycseréket, belső tisztogatásokat eredményezhet. Vélemény.","shortLead":"Egy efféle árulásra a NER vezetői nem csupán egyéni döntésként, hanem potenciális járványként tekintenek, ami fenyegető...","id":"20250228_Ruszin-Szendi-dezertalasa-NER-hatalmi-gepezet-peter-tamas-velemeny","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f7373213-5b79-47d7-b399-60962678b216.jpg","index":0,"item":"c5d87012-178e-43fd-9e9c-832824d677e2","keywords":null,"link":"/360/20250228_Ruszin-Szendi-dezertalasa-NER-hatalmi-gepezet-peter-tamas-velemeny","timestamp":"2025. február. 28. 08:00","title":"Zavar az erőben: Ruszin-Szendi dezertálása veszélyes lehet a NER hatalmi gépezetére","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"76a05146-ed6d-4c53-a8ae-e9bcb987222d","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A kínai cég közlése szerint a nyílt forráskódú generatív mesterséges intelligenciákat bárki letöltheti és szabadon módosíthatja.","shortLead":"A kínai cég közlése szerint a nyílt forráskódú generatív mesterséges intelligenciákat bárki letöltheti és szabadon...","id":"20250226_kina-alibaba-mesterseges-intelligencia-fejlesztes-nyilt-forraskod","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/76a05146-ed6d-4c53-a8ae-e9bcb987222d.jpg","index":0,"item":"4282d84c-76f6-4cfa-b937-9acb0e11daaf","keywords":null,"link":"/tudomany/20250226_kina-alibaba-mesterseges-intelligencia-fejlesztes-nyilt-forraskod","timestamp":"2025. február. 26. 16:33","title":"Ingyenessé teszi az Alibaba a mesterséges intelligenciáit","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1ba757e7-0609-4a90-a9b0-2275051b919b","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Lecsökken a hőmérséklet, és a kézfejeink egyből úgy néznek ki, mintha éveket öregedtek volna. Kiszáradnak, töredezetté válnak, és akár még ki is sebesedhetnek. Megnéztük, hogy miért éppen a kezünk ilyen érzékeny, és hogyan vértezhetjük fel a hideg ellen?","shortLead":"Lecsökken a hőmérséklet, és a kézfejeink egyből úgy néznek ki, mintha éveket öregedtek volna. Kiszáradnak, töredezetté...","id":"20250228_kezszarazsag-ellen-krem-hideg-tel-fagy-testapolo-kezkrem","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1ba757e7-0609-4a90-a9b0-2275051b919b.jpg","index":0,"item":"1fba6fa0-e2c8-4c80-950f-14e34e4899a6","keywords":null,"link":"/elet/20250228_kezszarazsag-ellen-krem-hideg-tel-fagy-testapolo-kezkrem","timestamp":"2025. február. 28. 07:01","title":"Miért lesz töredezett és száraz a kézfejünk, ha egy kicsit is hűl a levegő?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Nem tömegtermékekkel, hanem minőségi árukkal tudna betörni a magyar élelmiszeripar a világpiacra – mondta el a hvg.hu-nak a Coop Rallyn Bognár Lajos, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára. A főállatorvost arról is kérdeztük, kiheverte-e már a magyar ipar a tavalyi listeriafertőzést.
hvg.hu: Ha végignéz a magyar élelmiszeripar palettáján, mi az, amivel Magyarország, ha nem is világhírű, de európai szintű ellátó tud lenni, mint például most a csemegekukoricával?
Bognár Lajos: Egyértelműen nem a tömegtermelés a magyar élelmiszeripar előnye, de mind a 33 alágazatban van olyan specialitás, amellyel lehetne a piacon nagyobb részt szakítani. A csemegekukoricán túl ilyen a libamáj, vagy a húskészítményeknél a prémium kategóriás szalámi, felvágott. És természetesen itthon az is cél, hogy ezekből nőjön a hazai termékek fogyasztása.
hvg.hu: Ahhoz hogy valaminek híre menjen, kell egy adott termékmennyiség is, amellyel meg lehet hódítani a külföldi piacokat. Tudják-e az ipart abba az irányba terelni, hogy olyan mennyiséget állítsanak elő, amivel már érdemes legyen kilépni a világba?
B. L.: Nem is nagyon kell terelgetni az élelmiszeripart, mert a kis- és közepes vállalatoknál és nagyoknál is mindenki arra törekszik, hogy ezt a célt elérje. De a cél megjelenik a támogatáspolitikában is: a vidékfejlesztési források és a GINOP célterületei is azt célozzák, hogy legyen árualap, és az legyen minőségi.
hvg.hu: Olaszországban ott a parmezán vagy a pármai sonka, amelyet az egész világ ismer. Ott van egy konzorcium, amely minőségellenőrként is fellép, garanciát nyújt arra, hogy ami kikerül, az magas minőséget képvisel. Magyarországon, például a libamáj esetében elképzelhető hasonló? Hogy egy idő után már nem is a gyártó legyen az érdekes, hanem maga a termék, hiszen az maga garancia a magas minőségre.
B.L: Ez ennél komplexebb, egyrészt ehhez nagyon komoly marketingre is szükség van, és az is fontos, hogy nemcsak a termékre kell helyezni a hangsúlyt, hanem a teljes folyamatra. Ugyanezzel a szemlélettel dolgozik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is. Másfelől az is látszik már, hogy az alapanyag-előállítástól a késztermékig átívelő integráció az már önállóan jön létre – ilyen például a Nagisz Zrt., ahol a teljes folyamat a cégen belül marad, és ezzel nyilvánvalóan hatékonyabbá válik a marketing vagy a minőségbiztosítás is. Természetesen ahhoz, hogy ez szintet lépjen, állami forrásokra is szükség van, ezek rendelkezésekre állnak.
hungarikuminfo.hu
hvg.hu: Ha továbbra is a magyar élelmiszerek európai hírnevéről gondolkodunk, eszünkbe juthat a tavalyi listeriafertőzés. Egy ilyen botrány mennyire árt a magyar élelmiszer-feldolgozásnak?
B. L.: Ez akkor természetesen rövid távon hozott csökkenést, de a nemzetközi példák azt mutatják, hogy a vásárlói bizalom megőrzésével, kiépítésével a botrányba került cégek már középtávon is nagyobb növekedést tudnak elérni, mint azok, amelyek nem tudják kezelni a helyzetet. A magyar élelmiszeriparban a listeriabotrány valójában elszigetelt esetként jelent meg, és nem a magyar élelmiszerek biztonságosságát kérdőjelezték meg, hanem az adott gyár esetében az ellenőrzést, azon pedig lehet javítani. De hozhatunk nemzetközi példát is összehasonlításként: Írországban egy csokoládégyárban történt egy szalmonellafertőzés, amelyet a cég igyekezett elhallgatni a fogyasztók és a hatóság elől is, és amikor egy évvel később kiderült, hogy mégiscsak a csokoládé az oka a megbetegedéseknek, akkor jóval nagyobb gazdasági kárt szenvedett el, mint amit akkor elszenvedett volna, ha a megfelelő termékvisszahívás és tájékoztatás megtörténik.
hvg.hu: Sokat hallhattunk az elmúlt években arról is, hogy a silány minőségű élelmiszerek dömpingje hogyan torzítja a magyar piacot. Említette Nádudvaron, hogy az Élelmiszerkönyv eszköze lehet a minőségi előírások betartatásának. Terveznek szigorításokat, új előírásokat?
B. L.: Meggyőződésünk, hogy az Élelmiszerkönyvnek kettős a célja: egyrészt a vállalkozások számára jelent egy minőségi követelményrendszert, másrészt a vásárlói elvárásokat kell kiszolgálnia, ezért mindig vita lesz, hogy az előírások gátolják vagy segítik az ipart. Meggyőződésünk, hogy azoknál a termékeknél, amelyek az Élelmiszerkönyvben megtalálhatóak, a vásárlók elvárása – például, hogy a régi, jó minőségben kapja meg azt, amit virslinek hívnak – nagyon fontos szempont. Mivel a technológiai változások és az alapanyagváltozások miatt is folyamatosan átalakul az ipar, hoz létre újabb és újabb termékeket, a megnevezés az érdekes: hogy azon a néven egy jó minőségű termék jelenjen meg a polcon.
hvg.hu: Tudna példát említeni?
B. L.: A hústermékek után most tervezzük a tejtermékek esetében az előírások bővítését, például a a legnépszerűbb sajtféleség, a trappistasajt élelmiszerkönyvi szabályozását. Az ipari szereplőkkel közösen alakítottuk ki az előírásokat. Nyilván olyanokat, amelyeket a cégek be tudnak tartani, miközben a vásárló is jó minőséget kap.
hvg.hu: A trappista azért is érdekes, mivel az egyik példa arra, amiről az elmúlt időszakban nagyon sok szó esett: hogy importból származó élelmiszerek silányabb minőségben kerülnek a magyarországi üzletekbe. Itt lát elmozdulást?
B. L.: Nyilván ez egy nagyon hosszú folyamat, sok munka kell ahhoz, hogy teljesen átálljon az emberek gondolkodása. Az elmúlt évek azt mutatták, hogy változnak a hazai lakosság igényei is, egyre inkább a minőségi élelmiszereket keresik – nyilván ebben benne van az is, hogy nőtt a vásárlóerő, de az is, hogy a hazai élelmiszeripar is képes már minőségi élelmiszereket előállítani, és ehhez hozzátehetjük a szemléletformálást is. Mindezek eredményeképpen nyolcvan százalék körülire nőtt már a hazai termékek aránya a boltokban, de természetesen ahhoz, hogy ez tovább nőjön, azt a szemléletformálást, azt a tájékoztatást, amelyet a Nébihen keresztül végzünk, folytatni kell. A vásárlás és a minőség mindig szubjektív, de egy döntést megkönnyíteni hiteles információkkal lehet.