Menet közben próbált kijutni a magyar kamionból egy migráns - videó

Menet közben próbált kijutni a magyar kamionból egy migráns - videó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az eset egyáltalán nem egyedi, a szállítmányozó cégek tehetetlenek, a Brexit miatt pedig hiába szigorítanak az ellenőrzéseken, egyre többen próbálkoznak.

Akciófilmekben látni olyan jeleneteket, mint amilyet egy brit autós fedélzeti kamerája rögzített az A2-es főúton Canterbury közelében.

A Telegraph által közölt felvételen egy magyar rendszámú jármű látható, amelynek hátsó ajtaját éppen menet közben próbálja kinyitni egy férfi – a cikk szerint valószínűleg illegális bevándorló. A férfi először még csak kikandikál a pótkocsi hátulján vágott lyukon, majd megpróbálja kívülről kinyitni a reteszt, mielőtt visszabújik a jármű belsejébe. Az úton közlekedő autósok eközben dudaszóval próbálják felhívni a sofőr figyelmét arra, ami a kamionjában történik, de hiába.

Az A2-t egyébként rengeteg kamion és teherautó használja, mert ez köti össze Londont a tengeri kikötőkkel.

A jármű a rajta található felirat szerint a Catone Kft. állományába tartozik, amit a hvg.hu-nak a cégcsoport magyarországi igazgatója is megerősített. Lapunknak adott válaszából az is kiderült, hogy az eset egyáltalán nem egyedi, azok – az átkelő hatósági ellenőrzése és a járművek több ponton történő biztonsági zárása ellenére - gyakran előfordulnak a franciaországi Calais és az angliai Dover közötti kompátkelés során.

„Az esetről természetesen tudunk, a szükséges intézkedéseket a hatóság bevonásával megtettük” – írta Kuczera Lajos.

Az olasz cégcsoport magyarországi részlegének igazgatója szerint eddig és ezentúl is minden megtesznek a megelőzés érdekében, de mivel a hatósági ellenőrzés és a kompra történő felhajtás után a gépkocsivezetőknek el kell hagyniuk a szerelvényt,

a járművek személyes felügyeletére nincs lehetőségük.

„Az átkelés minden fuvarozó cég számára nagy kockázatot jelent, ennek jelen esetben és nem először vagyunk elszenvedői önhibánkon kívül” – tette hozzá.

A kenti rendőrség a Telegraph kérdésére azt közölte, hogy a rendőrök több embert is őrizetbe vettek, akik a jármű hátuljából ugrottak ki, őket a doveri bevándorlási központba szállították.

A BBC korábban arról írt, hogy a Brexit körüli álhírek miatt egyre több illegális bevándorló próbálja meg az átkelést a csatornán. A brit belügyminisztérium szerint szeptemberben volt olyan nap, amikor összesen 83-an próbáltak meg kis csónakokon Angliába jutni, ebben az évben eddig összesen 1100 embert tartóztattak így fel. Napnyugta után rengetegen próbálnak feljutni az Angliába tartó kamionokra, sokuknak ez a rendkívül szigorú ellenőrzések ellenére sikerül is.

„Az embercsempészek azzal próbálnak rájuk nyomást gyakorolni, hogy ha az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Uniót, akkor teljesen lezárja a határaikat” – mondta Pierre-Henri Dumont, calais-i képviselő.

A francia hatóságokat nagyon sokan kritizálják az ellenőrzések hiányosságai miatt, de a politikus szerint, akik több ezer kilométert utaztak a határig, azokat semmi nem rettenti el attól, hogy újra és újra próbálkozzanak.

„Komolyan azt hiszik, hogy az ellenőrzések, a rendőrök, a hőkamerák, vagy a falak meg fogják őket állítani? Esélytelen” – tette hozzá Dumont.

Hozzászólások