Karácsony a Tiborcz-adóról: Már készül a jogszabály

Karácsony a Tiborcz-adóról: Már készül a jogszabály

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Komolyan gondolta a luxusingatlanok megadóztatását.

Amikor megválasztották Budapest főpolgármesterének, a hvg.hu-nál megnéztük, mit valósíthat meg programjából Karácsony Gergely. Azt írtuk, lebontani nem fogja a NER-t, de felidegesítheti. A Tiborcz-adóról úgy vélekedtünk:

„a Tiborcz-adó kifejezés is zavarhatja Orbán Viktort, Karácsony oligarchákat célzó kampányígérete ugyanis az volt, hogy minden félmilliárd forintot meghaladó értékű fővárosi ingatlanra kivetné az Orbán vejéről elnevezett adót, az ebből befolyó összeget pedig bérlakásépítésre és -felújításra fordítaná. Ez azonban inkább PR-akciónak tűnik: települési adó néven elvileg ki lehetne ezt vetni, de csak magánszemélyre. Kettős adóztatás sincs: a kerületek által már megadóztatott ingatlanok eleve ki vannak zárva. Egy hasonló adó bevezetése tehát a főváros és a kerületek szoros együttműködésével és egyeztetéssel képzelhető el. Ám a kerületek jellemzően négyzetméter alapon adóztatnak, nem az ingatlan értékét veszik alapul, holott Karácsony ebben gondolkodik.”

Karácsony a Klubrádióban arról beszélt ezzel kapcsolatban, hogy a Tiborcz-adót akkor tudják kivetni, ha a kerületek nem élnek ezzel a lehetőséggel, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a főváros bevezesse. Komolyan gondolja, ahogy a programja többi részét is. Szerencsére a kerületek többségében az ellenzék győzött, így már készítik a jogszabály részleteit.

Arról is beszélt, hogy pénteken hivatalba lép, elküldi levelét Orbán Viktornak. Szóba került továbbá a Szabadság téri megszállási emlékmű is, ő „gyűlöli”, ahogy fogalmazott, de úgy véli, általában nincs jó vége, ha a politikai kurzusok ráerőltetik az ideológiájukat a közterekre. Ugyanakkor inkább azokkal ért egyet, akik szerint ne maradjon Budapesten, de ehhez kell a kerület közreműködése is, és Belvárosban nem győzött az ellenzék.

Hozzászólások