Eladta az állam a hollóházi porcelángyárat, egyetlen licitáló volt rá

Eladta az állam a hollóházi porcelángyárat, egyetlen licitáló volt rá

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Azt ugyanakkor még nem lehet tudni, ki a vevő. A gyár kikiáltási áron kelt el.

Sikeresen túladott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) a Hollóházi Porcelángyár Kft. 100 százalékos üzletrészén – írta a Magyar Hang.

A licitre, amely csütörtökön 21 óráig tartott, egyetlen ajánlat érkezett. A nyertes kilétét ugyanakkor nem tudni, csak azt, hogy kikiáltási áron,

175 millió forintért vette meg a 240 éves múltra visszatekintő céget.

A cikkben emlékeztetnek, hogy Hollóháza védjegy az államé, az pedig nem került az új tulajdonoshoz, vagyis a használatáért fizetni kell.

A hungarikumnak számító porcelánokat gyártó cég eladását szűk egy hónapja hirdette meg az MNV. A kiírásban szerepelt többek között az is, hogy "a vevőnek kötelezettséget kell vállalnia a hollóházi porcelángyártás hungarikumként történő megőrzésére, továbbá arra, hogy a társaság a jelenlegi főtevékenységét – a háztartási kerámia gyártását – fenntartja egészen addig, amíg az állam kizárólagossággal biztosítja a Hollóháza védjegy használatát az üzleti, piaci tevékenysége végzéséhez".

Az MNV közölte azt is, olyan vevőt vár, aki a tulajdonjog megszerzését követő három évig gondoskodik arról, a társaság ellen felszámolási eljárás ne induljon.

A hungarikumok oldalán szereplő bemutatás szerint a hollóházi az ország legrégebbi, 1777 óta folyamatosan működő porcelángyára. „Az idők során a komoly múltra visszatekintő gyárban olyan termelési palettát alakítottak ki, amely sikeresen ötvözte a meglévő igényeket a magas minőséggel és a megfizethető árral".

Hozzászólások