Kovács Gábor
Kovács Gábor
Tetszett a cikk?

A paksi atomerőműnek nagyon jó, a Mészáros Lőrinctől azóta állami tulajdonba került mátrai szénerőműnek rossz éve volt 2019-ben. Magyarország az orosz–ukrán gázvita miatt rengeteg földgázt importált és raktározott. A naperőművi termelés megduplázódott, de még így is csak kis szeletet képvisel.

Jelentős változások zajlottak le a magyar energiarendszerben 2019-ben – derül ki Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2019-es előzetes energiastatisztikai adataiból.

Paksnak jó, a Mátrának rossz éve volt

Az egyik leglátványosabb átalakulás a villamosenergia-termelésben történt. A bruttó villamosenergia-termelés mennyisége 6 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. A nukleáris és fosszilis alapú energiatermelés nőtt, a biogáz alapú termelés csökkent, továbbá a napelemek által termelt villamos energia kiugró mértékben növekedett, közel 124 százalékkal haladta meg az előző évit.

©
A szélerőművek által termelt villamos energia változatlan beépített teljesítmény mellett, 20 százalékkal nőtt. A fosszilis alapú villamosenergia-termelésen belül a szén és széntermék (elsősorban lignit) alapú termelés csökkent 13,5 százalékkal, a földgáz alapú termelés nőtt 18,5 százalékkal.

Ahogy a grafikonon látható a nukleáris áramtermelés (vagyis mivel Magyarországon csak egy atomerőmű van, a paksi erőmű termelése) a megelőző évekhez képest jóval nagyobbra sikerült. Vagyis a paksi erőműnek nagyon jó éve volt. Egyébként nemcsak a termelt áram tekintetében, üzletileg is. Az egy évvel korábbinál 1,5 milliárd forinttal több, 16,8 milliárd forint volt 2019-ben az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. nyeresége, 2014 óta a legmagasabb. Az árbevétel nagyjából 7 százalékkal, 186 milliárd forintra nőtt, a cég beszámolója szerint a növekmény nagyjából felét az áremelés adta, a másik felét az eladások bővülése. Az atomerőmű teljes egészében anyacégének az MVM Magyar Villamos Műveknek adja el az áramot, amit termel. Amúgy a 2019-es profitot az MVM teljes egészében kivette a cégből.

Szintén látványos a szénalapú áramtermelés visszaszorulása. A szénalapú áramtermelés Magyarországon a mátrai erőművet takarja. Az erőmű öreg, elavult, több blokkja hamarosan elér élettartama végére.

©
Ennek megfelelően a termelését évek óta egyre több műszaki probléma nehezíti. Többségi tulajdonrészét 2019 végén vásárolta meg Mészáros Lőrinc érdekeltségéből az MVM, így a leszerelés már az államra marad. A tervek szerint részben gázüzeműre alakítják át, azonban a szénüzem újraindításának lehetőségét is meg akarják őrizni – az erőmű ugyanis a saját bányáiban termelt lignittel működik, így nem szorul importált üzemanyagra, mint a paksi atomerőmű vagy a gáztüzelésű erőművek.

Jönnek föl a naperőművek

A másik látványos fejlemény a naperőművi áramtermelés megduplázódása – még akkor is, ha az össztermelésben a szolártermelés részesedése ezzel együtt sem magas. A változás látványos, de nem meglepő, az elmúlt években sorra épültek a nagy naperőművek, és egyre elterjedtebbek a háztartási napkollektorok is. 2019-ben állt például szolgálatba az ország második legnagyobb naperőműve a Mátrában (Bükkábrányban). 2020 tavaszán már voltak olyan órák, amikor a megújuló áramtermelés részaránya megközelítette a 30 százalékot az össztermelésben.

©

A napenergia részesedése a megújuló energiatermelés összességében sem volt meghatározó, azt a 2019-ben folytatódó csökkenéssel együtt a szilárd biomassza uralja. A biomasszás termelésnek csak egy része elektromos, több fűtőmű használ szilárd biomasszát – leginkább fát, ez a sorsuk például a januárban utcára dobott karácsonyfáknak.

A szélenergia jelentősége 2019-ben is elhanyagolható volt, ráadásul e téren nincs változás. Várhatóan nem is lesz, a kormány adminisztratív eszközökkel gyakorlatilag ellehetetlenítette az új szélerőművek telepítésének lehetőségét. A kormány – ahogy az energiastratégiájából világosan kiderül – a nukleáris és a napelemes termelés kombinációjában látja a magyar áramtermelési mix jövőjét. Ehhez persze az kell, hogy (időben, a régi blokkok leállítása előtt) megépüljön az új paksi atomerőmű, amire egyelőre egyáltalán nem lehet mérget venni.

A kormány az atom+nap forgatókönyvet akarja

Ráadásul korántsem biztos, hogy jó döntés a naperőművi és az atomerőművi termelést kombinálni egymással. A nukleáris erőművek termelését ugyanis csak lassan és költségesen lehet szabályozni, ezért nem alkalmasak az ingadozva termelő naperőművek kiegyenlítésére. Felsmann Balázs, a REKK kutató főmunkatársa, a Magyar Energiakereskedők Szövetségének elnöke a 2020 tavaszi termelési adatok előrevetítésével arra jutott, hogy ha Magyarország eléri a kormány által célul tűzött naperőműves kapacitást, akkor az új paksi erőmű gyakran túltermelésben lesz, és akár csak negatív áron tud majd megszabadulni a termelt áramtól.

©

A kormány energiastratégiája hat különböző erőművi forgatókönyvet tartalmaz – ezek közül csak egy olyan, amiben nem szerepel az új paksi erőmű, ebben földgáztüzelésű erőművek és megújuló források biztosítanák az áramellátást. A stratégia pontos számításokat tartalmaz arról, hogy mennyibe kerülne az egyes forgatókönyvek megvalósulása. Ehhez érdemes megjegyezni, hogy a paksi beruházás körülbelül 12 milliárd eurós (jelenlegi árfolyamon 4 ezer milliárd forintos) költségével valamiért nem számolnak – esetleg azért nem, mert a kormány a végsőkig elkötelezett(nek tűnik) az új erőmű megépítése mellett. Az erőmű építési költségét is figyelembe véve messze a földgáz+megújuló forgatókönyv költsége a legalacsonyabb.

Csurig töltötték a földgáztározókat

Az áramtermelésben 2019-ben nőtt a földgáz szerepe, de nem ez magyarázza (vagy legalábbis legkevésbé ez), hogy az országba példátlan mennyiségű importgáz érkezett. A magyarországi gáztározókat tavaly csurig töltötték, az energetikai hivatal előzetes adatai szerint a gázimport harmadával haladta meg a 2018-ast, az év végi gázkészlet pedig duplája volt az egy évvel korábbinak.

A tározók feltöltésére azért volt szükség, mert nem volt biztos, hogy Moszkva és Kijev meg tudnak állapodni az Ukrajnán keresztül vezető szállítások fenntartásáról, az országot elkerülő új vezetékek, az Északi Áramlat 2 és a Török Áramlat pedig még nem épültek meg. Az ukrán tranzitról végül az utolsó pillanatban sikerült megállapodni, addigra a Gazprom már a 2020-ra szerződött mennyiség jelentős részét leszállította a magyarországi tározókba. Szijjártó Péter külügyminiszter már októberben bejelentette, hogy a tározók tele vannak, a gázellátás nincs veszélyben.

A Gazprommal érvényben lévő megállapodás ugyanakkor 2020-ban kifut, így újra lesz szükség. A kormány alkupozícióját javítja, hogy a földgáz piaci ára már 2019-ben csökkent, a koronavírus-járvány pedig (ahogy a kőolajét is) még lejjebb nyomta. Ráadásul a kormány valóban igyekszik diverzifikálni a földgázforrásokat: a horvát cseppfolyósgáz-terminál az ország ellátására nem lesz elég, Magyarország mindenesetre a kapacitása jelentős részét lekötötte.

Évek óta először fordult elő, hogy a magyar háztartások nem többet, hanem valóban a piaci árnál kevesebbet fizettek az elfogyasztott gázért. A központi rezsitartalék tavaly nagyjából ötödével, 8 milliárd forinttal csökkent, így az év végén 29 milliárd forinton állt. Az összeget az állami földgáz-nagykereskedő MFGK Zrt. tartja nyilván a beszámolójában elhatárolásként. A rezsitartalék nem a felfokozott import és a gázspájzolás miatt csökkent, annak meghatározásakor ugyanis mindig csak akkora mennyiséget vesz figyelembe az MFGK, amennyit tovább is értékesítenek a lakossági fogyasztók felé. A földgázkereskedő arra utalt a HVG kérdéseire adott válaszában, hogy a magyarázatot a lakossági földgázellátáshoz kapcsolódó egyéb költségek (például: szállítás, tárolás, elosztás díja) között kell keresni, ezek ugyanis változnak, miközben a háztartások fix árat fizetnek.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Ez tényleg focista autó volt: eladó David Beckham Aston Martinja

Ez tényleg focista autó volt: eladó David Beckham Aston Martinja

Havi egy szabadnap: sok cég kihasználja a rabszolgatörvény nyújtotta lehetőségeket

Havi egy szabadnap: sok cég kihasználja a rabszolgatörvény nyújtotta lehetőségeket

3 vagy 10 napra is kérhet korlátlan mobilnetet a Telekomtól

3 vagy 10 napra is kérhet korlátlan mobilnetet a Telekomtól