szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Jászai Gellért-féle 4iG megvásárolta a TR Consult Kft. nevű kiberbiztonsági tanácsadással foglalkozó céget.

Megvásárolta a 4iG Nyrt. a TR Consult Kft. (TRC) 100 százalékos üzletrészét – tette közzé a társaság csütörtökön a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

A 4iG közleménye szerint az akvizíció célja az informatikai nagyvállalat meglévő kapacitásainak, illetve a kiberbiztonság területén nyújtott szolgáltatási portfóliójának bővítése. Úgy gondolják, a felvásárlás hozzájárul majd, hogy a 4iG információbiztonsági szolgáltatásaival is a régiós piacra lépjen.

A 2007-ben alapított, integrált informatikai védelmi megoldásokkal, kiberbiztonsági tanácsadással foglalkozó, jelenleg 10 fős mérnöki csapattal rendelkező vállalkozás július 9-ével kerül a 4iG tulajdonába. A magyarországi és közép-európai aktivitással működő, elsősorban nagyvállalati ügyfélkörrel rendelkező TRC megvásárlását a közlemény szerint a 4iG kapacitásainak és szolgáltatásainak bővítése indokolja.

Farkas Péter, a 4iG műszaki vezérigazgató-helyettese a tranzakció kapcsán közölte: az akvizíció hatásaként az integrált informatikai védelmi megoldások területén 25-30 százalékos árbevétel növekedést várnak.

A 4iG stratégiai tervei szerint üzletága folyamatos fejlesztésével és bővítésével a kiberbiztonság területén is piacvezetővé válhat Magyarországon, a TRC meglévő nemzetközi ügyfél- és partnerkapcsolatai révén pedig már rövid időn belül a közép-kelet európai régióban is piacra léphet szolgáltatásaival – írják a közleményben.

A 4iG legnagyobb befektetője Jászai Gellért, akinek a cég részvényeinek 61,79 százaléka van az érdekeltsége tulajdonában. A cég a közbeszerzési eljárásokon gyakran jól szerepel.

A társaság legutóbb május végén nyert újabb milliárdos pályázatot: a cég ezúttal a Nébih szakrendszereinek szoftverfejlesztési és alkalmazási támogatási feladataira kiírt közbeszerzésen győzött, az eljárás értéke 3,7 milliárd forint. A 4iG tavaly decemberben és idén januárban összesen 8,3 milliárd forint értékű munkákra nyert el megbízásokat, februárban több százmilliós, márciusban milliárdos volt a végösszeg. A legtöbb pályázat egészségügyi intézményekben, valamint a NAV-nál végzett informatikai munkáról szólt.

A cég 2018-ban táltosodott meg igazán, amikor feltűnt a színen a Mészáros Lőrinc. Aki aztán egy évre rá, ugyanilyen hirtelenséggel meg is vált a társaságtól, a cégtulajdon döntő része pedig Jászaihoz került. A társaság később meg akarta szerezni a Magyar Telekomtól a T-Sytemst, de az az ügylet nem valósult meg. Az év üzletének is titulált felvásárlás bedőlése a piac számára váratlan volt, a szűkszavú közleményből ennek valódi oka nem is derült ki. Csak az az állítás fogalmazódott meg benne, hogy az előzetes megállapodás felmondását a 4iG kezdeményezte. Július elején a Mészáros érdekeltségei, az Opus Global Nyrt. és a Konzum PE Magántőkealap eladták a maradék részüket a cégből, ami szintén Jászai érdekeltségéhez került.

A 4iG tavaly sikeres évet zárt, értékesítésének nettó árbevétele a 2018. évi 14 milliárd forintról 41,129 milliárd forintra, adózott eredménye 101,9 millió forintról 2,827 milliárd forintra, az EBITDA 841,6 millió forintról 4,075 milliárd forintra nőtt a társaság konszolidált, nemzetközi beszámolási standardok (IFRS) alapján készült jelentése szerint.

A 4iG Nyrt. 20 forint névértékű részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a részvények záróára szerdán 620 forint volt. A részvények legmagasabb árfolyama 1110 forint, a legalacsonyabb 285,5 forint volt az elmúlt egy évben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az elevenen felfalt bogarak képesek kijutni az őket lenyelő békákból

Az elevenen felfalt bogarak képesek kijutni az őket lenyelő békákból

Itt vannak a Samsung hivatalos videói az újdonságokról

Itt vannak a Samsung hivatalos videói az újdonságokról

Verstappené a 70. évfordulós silverstone-i nagydíj

Verstappené a 70. évfordulós silverstone-i nagydíj