szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokkal nagyobb a baj, mint tavaly tavasszal.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Már a napi működést veszélyeztetheti a járvány újabb hulláma a kereskedelemben – írja a Magyar Nemzet. A lap iparági forrásokból úgy értesült: a fertőzés az élelmiszerboltok alkalmazottainak körében terjed a leginkább, de más üzletekben, raktárakban, elosztóközpontokban is felütötte a fejét a koronavírus agresszív mutációja. Ez súlyosabb, mint az első hullám, amikor csak a pánikvásárlással kellett felvenni a küzdelmet az ágazatban, ám az üzletek néhány könnyebb fertőzéses esettel megúszták dolgozóik körében.

Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta: segítséget kértek Kásler Miklóstól, az Emmi vezetőitől, hogy az élelmiszerboltokban dolgozók „mielőbb védettebb közegben dolgozhassanak, és hozzá tudjanak jutni a vakcinához”. Ellenkező esetben akár rövid távon veszélybe kerülhet a most is korlátozott nyitva tartás – indokolta.

Hasonló véleményen van a multiláncokat tömörítő Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára is. Vámos György is megerősítette, hogy egyre több a megbetegedés a munkavállalók körében, szerinte „a legfontosabb össztársadalmi kérdés a nemzetgazdaság újraindulása, így létfontosságú a védőoltás minél szélesebb körű, gyors felvétele”.

Ugyancsak a Magyar Nemzet tíz napja írt arról, hogy az áruházláncak raktárban dolgozó munkavállalói soron kívül kaphatnak oltást, a hírt nem sokkal később a Koronavírus Sajtóközpont cáfolta.

(Képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Financial Times: A sajtószabadság ellenségei ellen a legjobb védekezés a támadás

Financial Times: A sajtószabadság ellenségei ellen a legjobb védekezés a támadás

Futball-legendák keltek ki az Európai Szuperliga ötlete ellen

Futball-legendák keltek ki az Európai Szuperliga ötlete ellen

Menczer Tamás a Lancet cikkével érvel a Sinopharm-vakcina mellett

Menczer Tamás a Lancet cikkével érvel a Sinopharm-vakcina mellett