Nyersanyagpiaci kilátások 2025 második felére
Mi várható a piacokon a globális gazdasági bizonytalanság, a kereskedelmi háborúk és a geopolitikai konfliktusok időszakában?
Vannak olyan vendéglősök, akik bár megtehetnék, de a belső helyiségeiket máig nem nyitották meg. A fővárosban hosszú távon azok maradhatnak talpon, akik szeptemberig nem zárnak be.
Több lépcsőben nyithattak meg a vendéglátóhelyek Magyarországon, attól függően, hányan kaptak már legalább egy oltást. 3,5 millió oltottnál, áprilisban a teraszok és a kerthelyiségek lettek elérhetők, fogyasztani reggel 5 és este fél 10 között lehetett. A kormányrendelet úgy szólt, hogy
A vendéglátósoknak lett ez pluszteher
– állítja egy egri kávéház, a Kappu tulajdonosa. Koch Kristóf szerint azzal, hogy nem engedhetnek be mindenkit a belső terekbe, nehéz helyzetbe kerültek, „tapintható a feszültség”. A hvg.hu-nak azt mondja, nem tudja, mi lenne a jó megoldás, de abban biztos, a jelenlegi nem az. Ezért a kávézó Facebook-oldalán azt üzente vendégeinek, hogy egyelőre nem nyitja meg a belső teret. „Nem tartom azt fairnek, hogy aki nem esett át a betegségen – tehát mondjuk egészséges jelenleg – vagy nem kívánja magát beoltatni – az egyébként nem kötelező – védőoltással, az a vendégem az utcán, papírpohárból ihasson, miközben fent a galérián a többi ember nyugodtan kávézgat” - fogalmazott. Koch Kristóf a hvg.hu-nak azt mondja, döntése érzékenyen érinti ugyan anyagilag, mégis kitart álláspontja mellett. Azt nem tudja, vállalása meddig tartható, „megpróbálom húzni, ameddig lehet”. Fontosak számára a visszatérő vendégek, „nem akartam őket méltatlan helyzetbe hozni” – teszi hozzá.
Budapest a nagy vesztes
Budapesten is akadnak olyan vendéglátósok, akik úgy döntöttek, egyelőre nem nyitnak ki, mert amíg nincs turistaszezon, addig nincs értelme. „Most nem érdemes 2-3 hétre kinyitni, hogy ha utána esetleg újra be kell zárni, mert nincs vendég” – magyarázza a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László. Különösen azok az éttermek kerültek nehéz helyzetbe, amelyek a főváros turisztikailag kedvelt helyein vannak. Az elnök szerint az idei nyár is nehéz lesz a budapesti vendéglátósoknak.
Vízválasztó lesz
– fogalmaz, hozzátéve, hogy aki szeptemberig talpon marad, bízhat benne, hogy hosszú távon is megmarad. A szakmabeliek ugyanis úgy készülnek, hogy a fővárosban csak ősszel állhat vissza az élet a régi kerékvágásba. A koronavírus nagy vesztese egyébként tavaly nyáron is a budapesti vendéglátás és turizmus volt.
Gerendai Károly étterem-tulajdonos korábban úgy tippelte, hogy szerinte az éttermek 30-40 százaléka nem fog kinyitni a járvány után. Gerendai egyébként a koronavírus második hullámának kellős közepén nyitott egy új éttermet, és ezzel kapcsolatban korábban azt mondta, hogy a házhoz szállítással üzemelő Nudli a költségek 30-35 százalékát termeli ki.
Gerendai Károly a Fülkében: Összeszorított foggal próbáljuk kibírni
A teraszok már nyithatnak, de rengeteg hely zárva marad, sokan örökre. Tisztulni fog a piac, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy a jó éttermek megmaradnak, a rosszak pedig bezárnak. Inkább a kapcsolatok számítanak - mondta Gerendai Károly a Fülkében.
Az ipartestület vezetője egyébként úgy tapasztalja, hogy a fokozatos újranyitással az éttermek házhoz szállítási forgalma visszaesett. Kovács László szerint Budapesten azokba a külvárosi éttermekbe térhetnek vissza leghamarabb a vendégek, „ahol hagyományos, magyaros konyhát visznek, és nem ülnek fel a divathullámoknak”. Úgy fogalmaz,
most derül ki, hogy az igazi vendég, a törzsvendég.
Rajtuk kívül a Balatonnál és a vidéki vendéglátóhelyeken lehet jó szezonra számítani. Az elnök ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy félő, az éttermek forgalma nem éri majd el a járvány előtti szintet. „Azt a nagy fellángolást nem tapasztaljuk, amire a belvárosban volt példa a teraszok megnyitásakor” – meséli. Ahogyan arról a hvg.hu is írt, az első kicsit szabadabb napon a belvárostól a Római-partig egy nagy szabadtéri fesztivállá vált Budapest. Kovács László azt mondja, ahhoz képest, hogy 6 hónapig nem lehetett étterembe menni, sokkal visszafogottabb az újranyitás körüli fellángolás, mint amire előzetesen a szakma számított. Ennek szerinte oka lehet az is, hogy a pandémia miatt az emberek óvatosabbak és takarékosabbak lettek.
Ráadásul a szektorban általános a munkaerő-hiány és az áremelés. Kovács László szerint már most nyilvánvaló, hogy a korábbi árak nem tarthatók. „Ne gondolja senki, hogy a vendéglősök azon mesterkednek, hogy az elmúlt hónapok veszteségeit pótolják, mert azokat már nem lehet” – fogalmaz. „Volt, aki még a családi vagyon egy részét sem sajnálta, csakhogy talpon tudjon maradni” – teszi hozzá. A szakember szerint a vendéglátósok kénytelenek lesznek követni az alapanyagár-emelkedést, azt, hogy drágább lesz a hús, a tej, a tojás, a zöldség és a gyümölcs. „Nincs miből és nincs miért magukra vállalni, mert ha mostantól nem tudnak rentábilisan működni, végleg becsukhatják a kaput” - zárja mondandóját.
Mi várható a piacokon a globális gazdasági bizonytalanság, a kereskedelmi háborúk és a geopolitikai konfliktusok időszakában?
A szabályozás egyre szigorúbb, a megfelelés jogi kötelezettség és stratégiai kérdés is.
Van a kártyás fizetés elfogadásánál kevésbé költséges megoldás is már a piacon: a qvik rendszer használatával a költségek 30–40 százalékkal mérsékelhetők.
A bvk hosszú távú döntés, az adózási kérdéseket ezt figyelembe véve célszerű kezelni.
Ha kétségei merülnének fel, akkor nézze meg a 2025-ös év első negyedéves számait.
Kijev rákényszerülhet arra, hogy igazságtalan tűzszünetet kössön.