Tetszett a cikk?

Vannak olyan vendéglősök, akik bár megtehetnék, de a belső helyiségeiket máig nem nyitották meg. A fővárosban hosszú távon azok maradhatnak talpon, akik szeptemberig nem zárnak be.

Több lépcsőben nyithattak meg a vendéglátóhelyek Magyarországon, attól függően, hányan kaptak már legalább egy oltást. 3,5 millió oltottnál, áprilisban a teraszok és a kerthelyiségek lettek elérhetők, fogyasztani reggel 5 és este fél 10 között lehetett. A kormányrendelet úgy szólt, hogy

  • az üzletben továbbra is kötelező maszkot viselni, viszont a fogyasztás itt tilos volt,
  • csak a mellékhelyiséget használhatták a vendégek, akik a teraszon levehették a maszkot, az alkalmazottak azonban nem.

©
A kormány 4 milliós átoltottsághoz kötötte a korlátozások további enyhítését, azonban ezt a lazítást máig is csak azok élvezhetik, akik védettségi igazolványt kaptak, miután átestek a betegségen vagy beoltották őket. Ezzel kapcsolatban a kabinet arra hivatkozott: a korábban a nyitásról tartott nemzeti konzultációt kitöltők 58 százaléka értett egyet azzal, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek meg kell engedni, hogy rendezvényeket, így például koncerteket vagy sporteseményeket látogassanak.

A vendéglátósoknak lett ez pluszteher

– állítja egy egri kávéház, a Kappu tulajdonosa. Koch Kristóf szerint azzal, hogy nem engedhetnek be mindenkit a belső terekbe, nehéz helyzetbe kerültek, „tapintható a feszültség”. A hvg.hu-nak azt mondja, nem tudja, mi lenne a jó megoldás, de abban biztos, a jelenlegi nem az. Ezért a kávézó Facebook-oldalán azt üzente vendégeinek, hogy egyelőre nem nyitja meg a belső teret. „Nem tartom azt fairnek, hogy aki nem esett át a betegségen – tehát mondjuk egészséges jelenleg – vagy nem kívánja magát beoltatni – az egyébként nem kötelező – védőoltással, az a vendégem az utcán, papírpohárból ihasson, miközben fent a galérián a többi ember nyugodtan kávézgat” - fogalmazott. Koch Kristóf a hvg.hu-nak azt mondja, döntése érzékenyen érinti ugyan anyagilag, mégis kitart álláspontja mellett. Azt nem tudja, vállalása meddig tartható, „megpróbálom húzni, ameddig lehet”. Fontosak számára a visszatérő vendégek, „nem akartam őket méltatlan helyzetbe hozni” – teszi hozzá.

Budapest a nagy vesztes

Budapesten is akadnak olyan vendéglátósok, akik úgy döntöttek, egyelőre nem nyitnak ki, mert amíg nincs turistaszezon, addig nincs értelme. „Most nem érdemes 2-3 hétre kinyitni, hogy ha utána esetleg újra be kell zárni, mert nincs vendég” – magyarázza a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke, Kovács László. Különösen azok az éttermek kerültek nehéz helyzetbe, amelyek a főváros turisztikailag kedvelt helyein vannak. Az elnök szerint az idei nyár is nehéz lesz a budapesti vendéglátósoknak.

Vízválasztó lesz

– fogalmaz, hozzátéve, hogy aki szeptemberig talpon marad, bízhat benne, hogy hosszú távon is megmarad. A szakmabeliek ugyanis úgy készülnek, hogy a fővárosban csak ősszel állhat vissza az élet a régi kerékvágásba. A koronavírus nagy vesztese egyébként tavaly nyáron is a budapesti vendéglátás és turizmus volt.

©

Gerendai Károly étterem-tulajdonos korábban úgy tippelte, hogy szerinte az éttermek 30-40 százaléka nem fog kinyitni a járvány után. Gerendai egyébként a koronavírus második hullámának kellős közepén nyitott egy új éttermet, és ezzel kapcsolatban korábban azt mondta, hogy a házhoz szállítással üzemelő Nudli a költségek 30-35 százalékát termeli ki.

Gerendai Károly a Fülkében: Összeszorított foggal próbáljuk kibírni

A teraszok már nyithatnak, de rengeteg hely zárva marad, sokan örökre. Tisztulni fog a piac, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy a jó éttermek megmaradnak, a rosszak pedig bezárnak. Inkább a kapcsolatok számítanak - mondta Gerendai Károly a Fülkében.

Az ipartestület vezetője egyébként úgy tapasztalja, hogy a fokozatos újranyitással az éttermek házhoz szállítási forgalma visszaesett. Kovács László szerint Budapesten azokba a külvárosi éttermekbe térhetnek vissza leghamarabb a vendégek, „ahol hagyományos, magyaros konyhát visznek, és nem ülnek fel a divathullámoknak”. Úgy fogalmaz,

most derül ki, hogy az igazi vendég, a törzsvendég.

Rajtuk kívül a Balatonnál és a vidéki vendéglátóhelyeken lehet jó szezonra számítani. Az elnök ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy félő, az éttermek forgalma nem éri majd el a járvány előtti szintet. „Azt a nagy fellángolást nem tapasztaljuk, amire a belvárosban volt példa a teraszok megnyitásakor” – meséli. Ahogyan arról a hvg.hu is írt, az első kicsit szabadabb napon a belvárostól a Római-partig egy nagy szabadtéri fesztivállá vált Budapest. Kovács László azt mondja, ahhoz képest, hogy 6 hónapig nem lehetett étterembe menni, sokkal visszafogottabb az újranyitás körüli fellángolás, mint amire előzetesen a szakma számított. Ennek szerinte oka lehet az is, hogy a pandémia miatt az emberek óvatosabbak és takarékosabbak lettek.

©

Ráadásul a szektorban általános a munkaerő-hiány és az áremelés. Kovács László szerint már most nyilvánvaló, hogy a korábbi árak nem tarthatók. „Ne gondolja senki, hogy a vendéglősök azon mesterkednek, hogy az elmúlt hónapok veszteségeit pótolják, mert azokat már nem lehet” – fogalmaz. „Volt, aki még a családi vagyon egy részét sem sajnálta, csakhogy talpon tudjon maradni” – teszi hozzá. A szakember szerint a vendéglátósok kénytelenek lesznek követni az alapanyagár-emelkedést, azt, hogy drágább lesz a hús, a tej, a tojás, a zöldség és a gyümölcs. „Nincs miből és nincs miért magukra vállalni, mert ha mostantól nem tudnak rentábilisan működni, végleg becsukhatják a kaput” - zárja mondandóját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Balla Györgyi Gazdaság

"Nem kell feltétlenül bélszín, jó lesz a szűzérme is" - így változtatnak az éttermek a koronavírus után

Küzdelmes időket élnek át az éttermek, és akkor sem lesznek könnyebb helyzetben, ha újra kinyithatnak. Pénzből és alkalmazottakból is kevesebb van, mint a járvány előtt, miközben új, kreatív módszerek kellenek a talpon maradáshoz, és az is biztos: a kalandorok máshová viszik a pénzüket. Éttermi vezetőket kérdeztünk arról, hogyan tervezik az újraindulást.