Két magyar filmet jelölhetnek az Európa Filmdíjra

Két magyar filmet jelölhetnek az Európa Filmdíjra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szabó István Az ajtó és Fliegauf Bence Csak a szél című alkotása is szerepel az idei Európai Filmdíjra jelölhető alkotások között.

Az Európai Filmakadémia (EFA) hétfőn tette közzé annak a 47 produkciónak a listáját, amelyet az akadémia 2700 tagja a következő hetekben beszavazhat a filmdíjra jelöltek közé. A jelöléseket november 3-án jelentik be Sevillában, az Európai Filmek Fesztiválján.    

A most közzétett válogatásban 31 ország filmjei szerepelnek. A listára a legtöbb EFA-taggal rendelkező húsz ország közvetlenül is küldhetett egy-egy filmet, a további alkotások felvételéről az akadémia elnökségi tagjaiból és meghívott szakemberekből álló nemzetközi bizottság döntött.

Csak a szél

A magyar filmművészetet Szabó István Az ajtó című magyar-német koprodukcióban készült filmje és Fliegauf Bence Csak a szél című magyar-német-francia koprodukcióban forgatott munkája képviseli a válogatásban. Az ajtó Szabó Magda azonos című regénye nyomán született. A filmdráma producere Hábermann Jenő és Sőth Sándor volt. A Berlinalén Ezüst Medve-díjjal kitüntetett Csak a szél, amelynek producere Mécs Mónika, Muhi András és Mesterházy Ernő volt, a magyarországi romagyilkosságokkal foglalkozik.

Esélyt kapott a jelölésre Roman Polanski Az öldöklés istene, a Taviani fivérek Arany Medve-díjas Cesare deve morire, Martin Sulik cseh-szlovák koprodukcióban készült Cigány, Ken Loach Szesztolvajok, Geoffrey Enthoven Hasta la Vista!, Miguel Gomes Tabu, Agnieszka Holland In Darkness, valamint Tomas Alfredson Suszter, szabó, baka, kém című filmje is. A teljes válogatási lista az Európai Filmdíjak honlapján (europeanfilmawards.eu) olvasható.  

Az Európai Filmdíjakat idén 25. alkalommal ítélik oda, a díjátadót december 1-jén rendezik Máltán.