szerző:
Rác András

Néhány könyv a HÖK-ös kádereknek, amelyek segítségével végre elveszíthetik a szüzességüket.

Régi igazság, hogy a bölcsész nem szeret olvasni.

Azért teszünk egy próbát, hiszen a jutalom ez alkalommal nem egy kettes szigorlat vagy kézfogás Vona Gáborral, hanem a szüzesség elvesztésének halovány reménye. A HÖK-listán szereplő gólya- és egyetemista lányokra tett megjegyzések ugyanis tökéletes bizonyítékai annak, hogy az elmúlt évtizedekben nem sikerült még gólt lőni.

Ajánlunk néhány könyvet, ami közelebb visz a megoldáshoz.

Legyinthetünk arra, hogy a „basznivaló” és a mémmé vált „Pistának jó lesz” komment nem több mint „kanbulin írogatott faszság”, ahogy az egyik kommentelő megjegyezte. A gond az, hogy ez nem az. Mindannyian legénykedtünk már kanbulin és a fiú öltözőben, még pornót is néztünk, de sosem írtuk le az elböfögött vagányságokat. Van húgunk, vagy nővérünk, vagy barátnőnk, exünk és Dulcineánk, és ha el-elmesélnek egy történetet arról, miként tapizta le őket egy vadidegen a 6-os villamoson, akkor kinyílik a törzsi vérbosszúszomj a zsebünkben. Ilyenkor megerősítjük eskünket, hogy minden kanbuli megőrzi szövegkönyvét íratlan formában.

"Szia Adolf, kölcsönadnád Søren Kierkegaard Vagy-vagy című könyvét? Cserében kapsz egy éjszakát a könyvtárban, amit sosem felejtesz el."
©

Hogy jobban érthető legyen: fogják a sort, amiben a „Pistának jó lesz” komment szerepel, és írják elé édesanyjuk nevét. Ezt a gyakorlatot azok ne végezzék el, akiknek édesapja István – ők használják a „basznivaló” sort. Milyen érzés?

Nos, önök, a frusztrált nyilasmisik, nem csak leírták, hanem következetesen vezették ezt a listát. Adatbázisban, ami az írásbeliség egy speciális műfaja.

A listázás nagyon rövid kultúrtörténete

Akik sereget kívántak toborozni, vagy nagyobb népcsoportokat deportáltak, először írtak egy listát az érintettekről: akiket besoroztak, és akiket deportáltak. A potentátok e műfajban dolgozták fel, mit akarnak kezdeni a gyengékkel. Az erőszak-monopólium kottája, amiből a csendőrkórus dalol – tetszik, ugye? Sajnos nem garantálható, hogy a HÖK-ösök mindig a listaírók között futhatnak és nem a listázottak között szerepelnek.

További információért lapozzák fel Dezső Tamás dékánt, akire a feljelentésben hivatkoznak, annak idején a B-szaknak minősülő Assziriológia és Hebraisztika tanszéken oktatott akkád nyelvű levéltári anyagokról és még sok minden másról, ő aztán tényleg tudja, mi az az adóösszeírás.

Tehát, amikor aggszűz frusztrációból adatbázist gyúrtak tomporról és emlőről, akkor valahogy csak nem tudunk elszakadni a gondolatról, hogy mégis komolyan veszik az összeírás nyújtotta lehetőségeket. Gondoljuk, ezért a nagy fáradság: bekapcsolták-kikapcsolták a laptopot, jegyzeteltek, adatmentettek, egyeztettek, hátha egyszer rányomható majd a diákigazolványra a „politikailag nem megbízható”, a sárgacsillagos vagy esetleg a pinás pecsét.

Hogyan lesz önöknek csajuk?

Az egyik megoldás a sport. Ebbe nem tartozik bele a sete-suta trappolás a Hősök terén.

A másik megoldás az olvasás. Ez az a tevékenység, amire oktatóik már régóta próbálják rávenni Magukat. Nehéz, de megéri, lesz szókincsük és humoruk, a hatékony udvarlás két elengedhetetlen eszköze. Egyes körökben hatékonyabb, mint a széles váll vagy az adminisztrátori pozíció, amiben a kollégiumi szállás lobbizható.

Nick Hornby: Pop, csajok, satöbbi

©

Rob, Dick és Barry három zenekedvelő – listájuk hangvételében: lemezbuzi, libsifüles – egy lemezboltban dolgoznak, Rob a tulaj. Ő is a főszereplő. Éppen most hagyta faképnél Laura nevű barátnője.

S mivel akinek kalapács van a kezében, az minden problémát szögnek lát, ezért Rob is zeneválogatásokban és top 5 listákban próbálja feldolgozni a sokkot.

A sokknak a korábbi, elbukott kapcsolatok is a részei. Ezért összeállítja a top 5 szakításának a listáját is. A lista nyilvános, elolvashatják Hornby könyvében.

Szerb Antal: Don Juan titka

Több okból is jó kezdés. Először is csupán néhány oldalról van szó, a kezdőknek nem megerőltető. Másrészt egy nem túl bonyolult kérdésre egy egyszerű és megnyerő választ kapunk:

- Miért oly sikeres Don Juan a nők körében?

- Don Juan tényleg minden nőbe szerelmes. Vagyis nem hazudik.

Don Juan történetét a XVII. század óta sokan feldolgozták, mi inkább a Molière-változat és Mozart Don Giovanni operája nyomán emlékszünk rá. Ezekben az adaptációkban egy rohadék, aki kihasznál minden nőt, és csak húsnak látja őket. Meg is kapja a magáét, pokolra kerül, magával viszi a kővendég, akivel együtt vacsorázik.

Jelen esetben hasznosak e verziók is, hiszen a hódításról még ez a rohadék is taníthat valamit, hiszen negédesek a szavai, és figyelmes. A korábbi változatok, mint például Tirso de Molina: A sevillai csábító avagy a kővendég, nem csak ezt az önző oldalt bontják ki, ezekből megismerjük a többé-kevésbé őszinte szerelmest is, azt az embert, aki minden nőt őszintén megszeret.

John Updike: Nyúlcipő

©

A 60-as évek amerikai kisvárosában Nyúl, becsületes nevén Harry Angstrom valaha középiskolai kosárlabda-sztár volt. A b-kategóriás tinifilmekből tudjuk, hogy egy kisvárosban a gimnázium az univerzum közepe, és aki itt bálkirálynő vagy csapatkapitány, az a világ ura vagy úrnője.

A gimnáziumi évek után azonban már nincs élet. Még csak nem is afterparty. Nyúl már huszonéves, fiatal apa, egy volt iskolatársát, Janice-t vette el. És tesz egy próbát, hogy mégis legyen értelme az életének, ezért elszökik, hogy egy másik városban felidézze a felelőtlen csajozás napjait. Egy volt prostituáltba szeret bele, a lány volt szakmája nem titok előtte. Ennek ellenére képes lovagias és lelkes maradni, amint a lány vonalait nézi, költői gondolati támadnak.

Gilgames

Gilgamesh eposz ékírással - sajnos kép nincs mellette
©

A szex civilizál.

Gilgames szembekerül Enkiduval, egy amolyan antropomorf nagyvaddal, aki állatok között él a hegyekben és a földön alszik. Ezt a definíciót a dékán úr biztos pontosítaná, de a lényeg: Enkidu egy kigyúrt paraszt, „ki mint vadszamár veszedelmes; erős, mint támadó oroszlán”, aki fenyegeti Gilgamest.

Gilgames mégsem pofozkodni indul, mint az ultrák az egyetemen, hanem kitalál valami egészen ravasz megoldást. A „buja-Istár szerelem őrző templomából” elhoz egy papnőt, szent örömlányt, hogy Enkidut elcsábítsa. Eztán jön a pornó, figyeljenek: „Bontsd ki melledet, szeméremdombodat takard föl! / Ha sikerül vérét felgyújtanod, testével illet közvetlen közelről.” (Rákos Sándor fordítása)

A szex arra jó, hogy Enkidu elkezdjen kulturáltan viselkedni és késsel-villával enni. A szex civilizál, Enkidu többé már nem ultra, nem alszik a földön, inkább Gilgamessel városépítőként folytatja életét.

Bertolt Brecht: Koldusopera

Tele van koldusokkal és kurvákkal, nagyjából egy Jobbik utópiában játszódik a történet. Olvassák el és hallgassák meg Kurt Weill zenéjét, kiderül, mégsem olyan jó ez a Vona-program. Például csak annak lesz csaja, akinek lesz pénze is.

Giacomo Casanova: Életem története

©

Ez egy nagyon optimista ajánlat, azt feltételezi, hogy nem egyszer és nem kétszer, hanem számos alkalommal sikerrel jártak. Talán már listaírásra sincs idejük, és leköti önöket a szökés gondolata, vagyis az, hogy miként bújhatnak ki a kapcsolatok csapdájából. De ne szaladjunk előre.

Don Juan mellett Szerb Antal másik kedvence a velencei sikerember. Elmondható Casanováról is, hogy ezernyi hódítása mindegyikét komolyan vette, minden alkalommal be tudta bizonyítani, hogy akinek éppen udvarol, az nem csak az ő számára különleges, hanem a teljes univerzumban páratlan teremtés. Egyedibb az egyedinél, ezért tökéletes.

Szemben Don Juannal nem csak az első éjszakáig élvezte a kapcsolatokat, kitartása messzebb jutott – de nem túl messze. Gyakran előfordult, hogy házasságot is ajánlott, de végül, valamilyen ravasz fortéllyal kicsúszott a kötelezettség hurkából. Többet nem mondunk, olvassanak! Míg Don Juantól megtanulhatják, hogy kezdjenek el egy kapcsolatot, addig Casanova megmutatja, hogyan zárják le.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egyre több amerikai közgazdász vár recessziót 2021-re

Egyre több amerikai közgazdász vár recessziót 2021-re

Egy órával a halálos balesete előtt még a motorjáról posztolt a volt NFL-sztár

Egy órával a halálos balesete előtt még a motorjáról posztolt a volt NFL-sztár

Emlékszik még a nagy étvágyú Magyar Emberpárti Pártra? A HVG-ből nem maradhatott ki

Emlékszik még a nagy étvágyú Magyar Emberpárti Pártra? A HVG-ből nem maradhatott ki

130 ezer katona részvételével tartanak hadgyakorlatot Oroszország és szövetségesei

130 ezer katona részvételével tartanak hadgyakorlatot Oroszország és szövetségesei

Íme a legolcsóbb eladó hazai Ferrari, 26,9 milliót kérnek érte

Íme a legolcsóbb eladó hazai Ferrari, 26,9 milliót kérnek érte

Orbán: A magyar demokráciát ért bírálatok politikai természetűek, nincs ténybeli alapjuk

Orbán: A magyar demokráciát ért bírálatok politikai természetűek, nincs ténybeli alapjuk