Petőfi, Ady, Wass Albert - Ki a kedvenc költőnk?

Petőfi, Ady, Wass Albert - Ki a kedvenc költőnk?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

„Költő vagyok - mit érdekelne engem a költészet maga?” – tette fel a kérdést Ars Poeticájában József Attila, akinek közelgő szülinapja egyben a Költészet napja is. De vajon olvasunk-e egyáltalán még verseket? Ki a kedvenc költőnk?

 

©
Az utóbbi időben, úgy tűnik mesterségesen is megpróbálják megváltoztatni az irodalmi kánont. Televízió műsorokban kérdőjelezik meg egyes – eddig kikezdhetetlen tekintéllyel rendelkező - költőink teljesítményét (például a Zsenik vakvágányon című műsorban Ady Endre és József Attila művészetét), új írók-költők kerülnek a Nemzeti alaptantervbe (Wass Alberttől, Nyírő Józsefig), szobrokat emelnek és utcákat neveznek el eddig kevéssé ismert, és erősen vitatott életművű szerzőkről (például Tormay Cecile).

Más szobrokat pedig megrongálnak (itt is lehet példa Tormay Cecile és Wass Albert épp úgy, mint Weöres Sándor vagy Radnóti Miklós), de tavaly már könyvégetést is tartottak újra Magyarországon.

Ugyanakkor, ha nem is túl nagy példányszámban, de jelennek meg új verseskötetek, számos kortárs költő lesz egyre népszerűbb (különösen a gyermekversekkel). A költészet fellelhető egyre több pop-rock és világzene produkcióban. Tehát e helyzet nem reménytelen.

Arra kérjük olvasóinkat, fejtsék ki a költőkkel, versekkel kapcsolatos véleményüket az alábbi kérdőívben: