Lefújta a Filmalap Pálfi György Toldi-filmjét

Lefújta a Filmalap Pálfi György Toldi-filmjét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Filmalap közleménye szerint beszüntették a tárgyalásokat Pálfi Györggyel a hosszú ideje húzódó Toldi-film kapcsán. Információink szerint a döntés miatt többen is felállhatnak a döntőbizottságból.

Éveken át tartó huzavona után végül nem valósul meg Pálfi György nagyszabású Toldi-projektje, miután a Filmalap visszavonta a korábban megítélt 900 milliós támogatást és beszünteti a tárgyalásokat az alkotóval. A film összköltségvetése 2 és fél millárd forint lett volna, ami a közleményük szerint "a magyarországi és az európai filmgyártási gyakorlatban is szokatlanul magas", ezért szerintük nincsenek meg a feltételei annak, hogy "egy ilyen magas összegû támogatás mellett olyan filmalkotás szülessen, amely mûvészi színvonala mellett széles közönséget is képes megszólítani".

"A Magyar Nemzeti Filmalap Filmszakmai Döntõbizottsága azt a döntést hozta, hogy Pálfi György Toldi címû filmjének megvalósítását célzó, hosszú ideje tartó tárgyalássorozatot beszünteti, és az eredetileg megvalósításra szánt tervet a továbbiakban nem támogatja, miután az alkotó a film megrendezésének szándékától a Döntõbizottság több tagjának tett szóbeli nyilatkozatában elállt, illetve elõzõleg írásban jelezte, hogy amennyiben a Döntõbizottság október 15-ig nem hoz határozatot, akkor lezártnak tekinti az együttmûködést" – olvasható a Filmalap közleményében.

A Filmalap az eddigi legnagyobb gyártási támogatását, 900 millió forintot még 2013. június 6-án ítélte oda Pálfinak, de azóta sem indulhatott el a forgatás, ugyanis a rendező szerint Andy Vajna nem bízott benne, és kaszkadőr ismerősével rendeztette volna meg a látványos csatajeleneteket – azokat, amelyek leforgatása leginkább motiválta Pálfit. Amikor a Toldi-film szüneteltetése miatt gyorsan leforgatott, Szabadesés című filmje idén júliusban több díjat is elhozott a Karlovy Vary-i Filmfesztiválról, úgy tűnt, visszanyerheti a bizalmat, de annak ellenére, hogy csendesedni látszott a viszály, most mégis lefújták a projektet.

Forrásaink szerint a Filmalap öttagú döntőbizottságából hárman a film megvalósulása ellen szavaztak – ennek hatásai a Toldi-filmen is túlmutathatnak, ugyanis információink szerint december végéig többen is felállhatnak a döntőbizottságból. Az ügy már csak azért is pikáns, mert Andy Vajna több helyen is hangoztatta, ő nem áll a film útjába, és szeretné, ha az megvalósulna.

Érdekes az is, hogy miért pont a mai napon ment ki a közlemény. Tegnap Andy Vajna a Filmhéten kérdésünkre még úgy nyilatkozott, nincs döntés az ügyben – ma viszont nem születhetett döntés, hiszen információink szerint a döntőbizottság egyik tagja, Havas Ágnes reggel külföldre utazott, míg Divinyi Réka az Argo 2 sajtótájékoztatóján ült. Ez azt jelenti, hogy a döntés már korábban (október 14-én) megszületett, csak azt nem közölték sem Pálfival, sem a sajtóval.

Pálfi György ezt posztolta ma az üggyel kapcsolatban Facebook-oldalára: