"Én ezeknek nem vagyok hajlandó félni" – Megszólalt egy magyar karikaturista

"Én ezeknek nem vagyok hajlandó félni" – Megszólalt egy magyar karikaturista

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pápai Gábor karikaturista elfogadhatatlannak tartja a médiumok öncenzúráját és fölajánlotta a Charlie Hebdónak a saját karikatúráit felhasználásra.

Mit jelent egy karikaturistának a kollégák elleni merénylet? – ezt a kérdést tette fel a Népszava Pápai Gábornak, a lap karikaturistájának. A karikaturista szerint a Charlie Hebdo elleni támadást mindannyiunk ellen intézték. Pápai elfogadhatatlannak tartja a médiumok öncenzúráját, példaként említve a CNN-t, ami kikockázta az egyik Hebdo-karikaturát.

Azt is elmondta a lapnak, hogy számtalanszor keveredett már hasonló karikatúrák miatt "vitába", ezektől nem szokott elzárkózni és minden alkalommal a Mohamed-karikatúrákat hozzák föl példának.

©

"Én ezeknek nem vagyok hajlandó félni, ezután is azt akarom rajzolni/írni, amit gondolok. Most válik igazán aktuálissá Bibó: demokratának lenni annyit tesz, mint nem félni. Amíg azonban az öncenzúra csak gyávaság, az áldozathibáztatás aljasság is" – fogalmazott.

"Szégyellem, hogy vannak a magyar sajtóban olyan kollégák, akik ki sem hűlt áldozatok teteme fölött képesek arról cikkezni, hogy nem kéne 'viszolyogtató' karikatúrákat közölni. Ezért fölajánlottam a megtámadott szerkesztőségnek a saját karikatúráimat felhasználásra" – tette hozzá a karikaturista.