Magyar nyelven is megjelenik az új évadot felvezető Twin Peaks-könyv

Magyar nyelven is megjelenik az új évadot felvezető Twin Peaks-könyv

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A sok megválaszolatlan kérdést kitárgyaló regény tartalmát hétpecsétes titokként őrzik, egyelőre csak két magyar ember, a fordító és a szerkesztő ismeri a szöveget.

Egyre csak fokozódik a Twin Peaks-láz: már biztos, hogy 2017 első felében a ShowTime bemutatja a várva várt új epizódokat, és azt is tudjuk már, hogy elképesztő az új évadban feltűnő színészek névsora. A felvezetés részeként jelenik meg a sorozatot David Lynch-csel együtt kitaláló Mark Frost Twin Peaks titkos története című regénye is.

A magyar kiadó, az Athenaeum közlése szerint az amerikai Flatiron Books a könyvszakmában szokatlan kéziratbiztonsági és titoktartási felelősségvállalás mellett adta át a művet. Leghamarabb egy héttel az amerikai megjelenés előtt (október 18.) tehetők közzé először konkrét információk a regény tartalmáról.

A kéziratot a kiadó elzárva tartja, a műfordítón (Veres Mátyás) és a szerkesztőn (Szabó Tibor Benjámin) kívül a könyv műszaki előkészítésének megkezdéséig más nem láthatja a szöveget.

A hírek szerint Mark Frost több nyitva hagyott kérdést is megválaszol az új regényben: például hogy honnan ered a Packardok és a Martellek ellentéte, miért hord felemás színű lencséjű napszemüveget Jacoby doktor, ki az a Briggs őrnagy és mit csinál Twin Peaksben, és miért Dupla R a város legendás kávézójának neve?

Bepillantást nyerhetünk a természetfeletti jelenségek észlelésének amerikai történetébe is (amely észlelések a regény univerzuma szerint az amerikai történelem alakítói egyben), és megismerhetjük a legjellegzetesebb Twin Peaks-i figurák (a Tuskó Ladytől Josie Packardig) családtörténetét és személyes sorstörténetét.

A regény szerkezetét két titokzatos elbeszélő, a huszonöt évvel korábbi eseményeket (és Twin Peaks egész történetét) dokumentáló Archivista, és a szöveg jelen idejében, a korábbi dokumentumok alapján a történéseket kibogozni igyekvő (nem kevésbé titokzatos) Elemző tevékenysége határozza meg. A két, egymásra épülő, egymást kiegészítő nyomozást kísérhetjük figyelemmel, egészen a legutóbbi időkig, amelyek megteremtik a kiinduló helyzetet a tévésorozat harmadik évadjához.

Lynch szokatlan módon szeretné megjelentetni az új Twin Peaks-részeket

Az új évad forgatása már befejeződött, és már biztos, hogy 2017 első felében láthatjuk az új epizódokat. David Lynch már vágja a felvett anyagot, de még nem tudni, milyen formátumban, és hány epizóddal érkezik a várva várt harmadik évad.

Hozzászólások