Vidnyánszky Attila visszautasította a kritikusok jelölését

Vidnyánszky Attila visszautasította a kritikusok jelölését

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Színházi Kritikusok Céhe az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményei közé emelte Alföldi Róbert darabja mellett Vidnyánszky Attila Bánk bánját is. Ám Vidnyánszky nem kér a jelölésből, levélben indokolta meg, hogy miért nem akarja, hogy a darabja vigye el végül a Színikritikusok díját.

A Színházi Kritikusok Céhe július 26-án közzétett egy levélváltást a szakmai szervezet és a Nemzeti Színház igazgatója között. Ennek lényege, hogy Vidnyánszky Attila azt szeretné, ha a rendezése, a Bánk bán helyett más darabot jelölnének a Színikritikusok díjára Alföldi Róbert A salemi boszorkányok darabja és Alekszandar Popovszki Borisz Davidovics síremléke című előadása mellé.

Ezt a kérését az elmúlt évek sok-sok negatív tapasztalatával, a kritikusok céhének részlehajlásával indokolja. Bővebben az ő szavaival:

annyi „furcsaság”, szakmailag megkérdőjelezhető, vitatható, politikai, ideológiai indíttatású döntés született e díjak kapcsán, annyiszor írta felül az Önök ideológia elfogultsága előadások esztétikai értékét, annyiszor éltek a büntetés eszközével az Önök „ízlésétől” eltérő politikai, színházi világlátású társulatokkal, rendezőkkel, színészekkel szemben, hogy ezt a jelölést a magam részéről semmisnek tekintem.

Hozzáteszi: az "Önök egyik munkatársa néhány évvel ezelőtt leírta: akikről Önök nem írnak, az nincs is. Megtisztelő volna, ha a jövőben ennek fényében járnának el velem kapcsolatban."

A kritikusok viszont továbbra sem akarnak eltekinteni Vidnyánszky előadásának jelölésétől, mivel a Bánk bán sikere nemcsak a rendező érdeme, hanem a produkció összes többi alkotójáé is. 

Ezért nem tudjuk teljesíteni szíves kérését: semmi esetre sem tekinthetünk el attól a tényszerű eredménytől, hogy 24 színikritikus szavazata alapján a legjobb három előadás közé került a Nemzeti Színház Bánk bánja. Mindazonáltal tudomásul vesszük, hogy Ön semmisnek tekinti, és hogy erről mások is tudjanak, készséggel nyilvánosságra hozzuk levelét, amennyiben nincs ellene kifogása

- fogalmaz a céh a válaszlevelében.

Hozzászólások