Gothár Péter bevallotta, "elfogadhatatlan módon" közeledett egy kolléganőjéhez

Gothár Péter bevallotta, "elfogadhatatlan módon" közeledett egy kolléganőjéhez

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Katona József Színház elbocsátott rendezője szerint egy éve történt az eset, amely miatt bocsánatot is kért. A fővárosi színház tegnapi közleménye ennek ellentmond, ők ugyanis több sértettről írtak. A Színház és Filmművészeti Egyetem közleménye szerint náluk az intézményben tanító Gothár maga kezdeményezett etikai vizsgálatot.

Gothár Péter rendező elismerte, hogy vele bontott szerződést a Katona József Színház az "erkölcsi határok" átlépése miatt. Gothár közleménye a Katona József Színház Facebook-oldalán jelent meg.

Idézzük szó szerint:

"Eddigi szellemi bázisomat, szeretett munkahelyemet, a Katona József Színházat kérem meg arra, hogy közleményemet a nyilvánosság elé bocsássa.

Egy évvel ezelőtt erkölcsileg elfogadhatatlan módon közeledtem színházunkban egy munkatársnőmhöz. Pár nappal később bocsánatot kértem és kaptam tőle. Most, hogy ez az eset a színház, s azon keresztül az ország nyilvánossága elé került, szeretném bocsánatkérésemet nyilvánosan is megismételni. Nagyon sajnálom, ami történt. Ahogyan azt is, hogy nyers stílusommal, rossz modorommal vagy erkölcsileg kifogásolható viselkedésemmel valaha bárkit megbántottam.

Gothár Péter"

©

Az azonban Gothár illetve a színház eddigi megnyilvánulásaiból sem derült ki, hogy pontosan mi történt, az a szabályzat ugyanis, amelyre hivatkozva a színház lefolytatta a belső vizsgálatot, nem nyilvános. A Katona kedden csak azt jelentette be, hogy azonnali hatállyal szerződést bontott egy munkatársával, mert a vezetőség tudomására jutott, hogy "több esetben is erkölcsi határokat átlépő módon viselkedett a színház dolgozóival."

A színház közleménye Gothár állításával szemben több sértettről szól, úgy fogalmaztak ugyanis, "a sértettek írásbeli bejelentése alapján az Üzemi Tanács megbeszélést hívott össze, ahol a résztvevők egyhangúlag elítélték a történteket és vizsgálóbizottság felállítását kérték az üggyel kapcsolatban."

A színház többszöri megkeresésünk ellenére sem volt hajlandó elárulni az érintett munkavállalójuk nevét, ugyani, mint a hvg.hu megtudta több, egymástól független forrásból,

a társulat tagjaival a színház szigorú titoktartási nyilatkozatot íratott alá.

A Katona még a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek sem adott tájékoztatást arról, ki az ügy érintettje, ők azt szerették volna megtudni, az egyetemet érintheti-e a Katonánál lefolytatott vizsgálat és annak eredménye. Viszont miután több sajtómegkeresést is kaptak, melyben konkrét névre kérdeztek rá, az egyetem is vizsgálatot folytatott az ügyben. Az ülésen információink szerint személyesen Gothár Péter is megjelent.

A meghallgatás után kiadott egyetemi közlemény szerint Gothár kért maga ellen etikai vizsgálatot. Ezt is is szó szerint idézzük: "A Katona József Színház által a tegnapi nap folyamán közzétett nyilatkozattal összefüggésben Gothár Péter, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára a mai napon megkereste az egyetem vezetőjét, és etikai vizsgálatot kért önmaga ellen. Az egyetem vezetősége haladéktalanul kezdeményezte eseti etikai bizottság felállítását. A vizsgálat lezárultával az eredményről tájékoztatjuk az egyetem polgárait és a közvéleményt."

Személyiségi jogokra hivatkoztak

A Katona József Színház több mint 24 órán át nem hozta nyilvánosságra, kivel bontott szerződést az erkölcsileg kifogásolható cselekedet miatt. Az általunk megkérdezett jogi szakértő szerint a színház indokoltan hivatkozott a személyiségi jogok védelmére. Az áldozat szempontjából ez nem is szorul magyarázatra, az elkövetőnél pedig ilyenkor általában azt mérlegelik, hogy a tevékenységét mennyire helyezi más megvilágításba az eset.

A főszabály szerint a magántitok védelme mindenkinek jár, a kivételt csak az képezi, ha olyan közéleti összefüggése van az esetnek, ami hozzájárulhat a társadalmi párbeszédhez. Kizárólag kíváncsiságból, közérdeklődésből tehát nem lehet nyilvánosságra hozni az elkövető nevét.

Ez ugyanakkor a szakértő szerint mindig egy "késhegyen táncoló egyensúly."

A színház titkolózásával Karácsony Gergely főpolgármester nem értett egyet: a HírTv-nek azt mondta, kérni fogja, hogy a fővárosi fenntartásban lévő intézmény hozza nyilvánosságra a "zaklató" nevét. Karácsony ugyan megfogalmazhatott ilyen kérést, ám a színháznak ezt nem lett volna kötelessége végrehajtani, ugyanis mérlegelési lehetőségük van. Ha nem tartják jogszerűnek a kérést, megtagadhatják a válaszadást, vagy írásbeli utasítást is kérhetnek a főpolgármestertől, mert így nem őket terheli a felelősség.

©

Régóta keresik a megoldást

A Katona József Színháznak eddig hiába tettünk fel bármilyen kérdést, mindre az jött vissza, nem mondhatnak többet, mint ami a közleményükben áll. (Gothár nyilatkozata után ismét megkerestük őket újabb kérdésekkel, ha válaszolnak, a cikket frissítjük.) Így nem derült ki, hogy a vizsgálat után tettek-e feljelentést. A BRFK-n délelőtt nem tudtak ilyenről, ahogy a fővárosi önkormányzatnál sem.

A vizsgálat miatt szerettük volna megismerni a színház által hivatkozott Üzemi Szabályzat 4-es számú mellékletét is, abból kiderülhetne, milyen kategória alá esnek a történtek, de a dokumentum nem nyilvános, ezért azt közérdekű adatigénylésben kértük ki az intézménytől. Szintén elkértük a színház szerződéseinek listáját.

A színházi és előadóművészi szakmában egyébként már régóta próbálnak megoldást találni arra, hogyan védjék meg a munkavállalókat hasonló esetekben. A Független Előadó-művészeti szövetség tavaly indította el a „Minekmentoda” elnevezésű projektjét, melynek folytatását – Biztonságos terek néven - éppen egy szombati konferencián indítják útjára.

„Itt egy nyilatkozatot is nyilvánosságra hozunk majd, amelyben a színházi szakma vezetői fejezik ki elkötelezettségüket a változás iránt. Bízunk benne, hogy a színházak csatlakoznak a kezdeményezésünkhöz” – mondta a hvg.hu-nak Rihay-Kovács Zita, a Biztonságos Terek koordinátora.

A Nemzet Művésze

Gothár Péter 1947-ben született, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar film-, tévé-, és színházi rendező, forgatókönyvíró, jelmez- és díszlettervező, egyetemi tanár.

1974-ben végzett a Színház-és Filmművészeti Főiskolán film- és tévérendezői szakon. 1975–1979 között a Magyar Televízió rendezője, 1979–1992 között a kaposvári Csiky Gergely Színház főrendezője volt. 1993-tól a budapesti Katona József Színház rendezője, 2002 óta pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára. 2007-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetem tiszteletbeli doktor címet adományozott neki.

Hozzászólások