szerző:
Kovács Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember elsejére virradóan a hallgatók elfoglalták a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. A blokádban mind a 350 nappali tagozatos diák részt vesz, több doktori és Erasmus-hallgató, és az egyetem tanárai és dolgozói is. De kik vannak a sárga maszkok mögött? Közülük 26-ról közlünk portrékat. Ismerjék meg Balogh Zsombort.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Másodéves mozgókép-gyártásszervezés szakon, 20 éves. Tizenéves kora óta érdekli a filmezés, és mivel ide jártak a legnagyobb magyar filmművészek, ezt tartotta a legnívósabb, legendás intézménynek, sosem gondolkodott, hogy az SZFE-re jelentkezzen-e. A koronavírus és a Gothár-ügy miatt nem volt könnyű az első éve, mégis nagyon jó élménynek tartja, kollégistaként rengeteg új kapcsolatot szerzett. „Pezsgő szellemi élet van itt.”

©

Az egyetemfoglalás kezdetekor karanténban volt, online követte az eseményeket. „Utólag visszanézve a videókat, hátborzongató, hogy milyen erős érzelmek voltak ott. Jó, hogy ezt meg mertük lépni.” Szeptember második hetében tudott csatlakozni a többiekhez, a Szentkirályi utcai épület blokádja óta az ottani őrség egyik koordinátora, benne van a járványügyi munkacsoportban, így ők intézik vírusgyanú esetén a tesztelést és a kontaktkutatást, és ő volt az egyik szervezője az Innovációs és Technológiai Minisztérium előtti tüntetésnek.

Én hívogattam fel a nagy színészeket; most eléggé fel van turbózva a névjegylistám.

Kicsinyesnek tartja, ahogyan az új vezetés próbálja kezelni a helyzetet: „Az, hogy egy egyetemen, ahol az órák egy része online zajlik a koronavírus miatt, lekapcsolják az internetet, felháborító. Ahogy az is, amikor délben szólítanak fel arra, hogy hatkor hagyjuk el az egyetemet.” Viszont a legjobb élménye is ehhez kötődik: az egyetem kiürítésének parancsa miatt spontán több ezer ember gyűlt este az egyetem elé. „Csodálatos volt kinézni az általam éppen őrzött kollégiumi szoba ablakán, és látni, hogy ennyien biztosítanak a támogatásukról.”

A többi hallgatói portrét itt találhatja meg:

„Először találkozunk a hatalom zsarnoki, elnyomó természetével" - Hallgatók az SZFE blokádja mögött

A hatalom képviselői szerint haza kellene már menniük a szüleikhez, baloldali mozgalmárok mosták át az agyukat, és különben is csak egy politikusok által kiképzett kemény mag áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalása mögött. Az SZFE-hallgatók nagy része csak nevet az ilyen megjegyzéseken. De kik ők, és hogy néz ki belülről a blokád?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Erste vezetői remélik, hogy a bankok nyitva maradhatnak

Az Erste vezetői remélik, hogy a bankok nyitva maradhatnak

Fejenként 121 kiló élelmiszert dobunk ki a szemétbe évente

Fejenként 121 kiló élelmiszert dobunk ki a szemétbe évente

1,2 milliárd forint volt csomagban hat Porsche erről a képről

1,2 milliárd forint volt csomagban hat Porsche erről a képről