szerző:
Kovács Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szeptember elsejére virradóan a hallgatók elfoglalták a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. A blokádban mind a 350 nappali tagozatos diák részt vesz, több doktori és Erasmus-hallgató, és az egyetem tanárai és dolgozói is. De kik vannak a sárga maszkok mögött? Közülük 26-ról közlünk portrékat. Ismerjék meg Elefánti Emmát.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Elsőéves a drámainstruktor szakon, 21 éves. Sok nagy színészhez és színházi emberhez hasonlóan a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámaszakán érettségizett. Többször felvételizett rendezőnek, de közben járt az ELTE-re, és részt vett a Trafó drámapedagógiai műhelyén, majd asszisztens volt a Trafó huszadik születésnapi előadásán. Nagyon érdekelte a közösségi színház, önkénteskedett a színházi nevelésben utazó Káva Kulturális Műhelyben, és dolgozott gyerekekkel szabadulószobában, így végül ráébredt, neki leginkább ez a drámapedagógiát, színházi nevelést oktató szak való.

©

Már mielőtt felvették volna, lehetett tudni a modellváltásról. „Az a pár hét, amikor már felvettek, és már lehetett tudni a kuratórium névsorát, de még nem jártunk be az egyetemre, iszonyatosan kegyetlen volt, széttépett a tehetetlenség.

Féltem, hogy az lesz, mint az összes többi üggyel a közelmúltban: hogy beszélünk, beszélünk, beszélünk róla, aztán szép lassan elsikkad az egész.

Úgyhogy, amikor az első tanítási napom előtt megkérdezték, elfoglaljuk-e az egyetemet, gondolkodás nélkül rávágtam, hogy persze! Pedig korábban úgy éreztem, bármit, csak ezt ne, mert én erre még nem vagyok kész.”

Ő szervezi a Vas utcai épület őrségét, és szervezője volt a fáklyás váltófutásnak. Amikor Szarka Gábor hazaküldte volna a hallgatókat, nagyon rosszul érezte magát, de ahogy fogalmaz, az erről szóló szavazás nagyon megemelte. „Rég nem volt olyan tiszta helyzet; az az egységes szavazás sok benzint adott a továbbiakra.” Emellett csodálatosnak tartja a támogatókat is: „Felsorolhatnám akármelyik nénit vagy bácsit, akivel az őrségben találkozunk.” Viszont mindig az utolsó energiájáig és az utolsó idegszáláig kifárasztja magát, és ha emiatt hazamegy pihenni, az ezt követő ürességgel sosem tud mit kezdeni. „Ilyenkor muszáj azonnal visszajönnöm.” Pedig alapvetően nehezen bírja a stresszt: ennek a kezelése az, ami „lehúzza az aksit”, nem az, ha valaki kiabál valamit az ablak alatt. „Azt már megszoktuk.”

A többi hallgatói portrét itt találhatja meg:

„Először találkozunk a hatalom zsarnoki, elnyomó természetével" - Hallgatók az SZFE blokádja mögött

A hatalom képviselői szerint haza kellene már menniük a szüleikhez, baloldali mozgalmárok mosták át az agyukat, és különben is csak egy politikusok által kiképzett kemény mag áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalása mögött. Az SZFE-hallgatók nagy része csak nevet az ilyen megjegyzéseken. De kik ők, és hogy néz ki belülről a blokád?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
50 év után visszatér a Ferrari a Le Mans-i 24 órásra

50 év után visszatér a Ferrari a Le Mans-i 24 órásra

Kiemelten fontos közérdeknek minősítette a kormány a MotoGP rendezési jogának megszerzését

Kiemelten fontos közérdeknek minősítette a kormány a MotoGP rendezési jogának megszerzését

Megmutatta a Google, milyen sok adatot gyűjt a felhasználókról a Gmail

Megmutatta a Google, milyen sok adatot gyűjt a felhasználókról a Gmail