szerző:
hvg.hu

Ötven vállalkozó kedvű polgártársunk nyolc órán keresztül nézett végig egy mozifilmet, amelyet óránként 48 percnyi, azaz összesen közel hat órányi reklámmal szakítottak meg a szervezők - írja az eseményt szervező Euro RSCG Budapest reklámügynökség, amely szerint a kísérlet bizonyította, hogy az emberek reklámellenes attitűdje megváltoztatható, már ha a filmek kellően szórakoztatóak.

Kutatások bizonyítják, hogy a reklámokkal kapcsolatos többségi vélemények negatívak, az emberek rendszerint tolakodónak gondolják a hirdetéseket, amelyek ráadásul szükségtelen dolgok megvásárlására csábítják őket. Már amennyiben ez sikerül, hiszen sokan éppen azt vallják, hogy döntéseiknél a reklámok által sugalltakat nem veszik figyelembe - írja a Szonda-Ipsos kutatására hivatkozva Euro RSCG Budapest reklámügynökség.

Az ügynökség egy Erő Próbának elnevezett kísérlettel azt próbálta felmérni, hogyan vélekednek az emberek a reklámokról, ha a szünetekben igazán kreatív szpotokat láthatnak, ám a médiatörvény által előírt 48 perc műsorra jutó 12 percnyi reklám arányát fejreállította, azaz óránként 48 perc reklámot vetítve láthattak a nézők egy népszerű filmet (óránként néhány perc szünetet engedélyezve a résztvevőknek). A film a szokásos, mintegy 100 perc hosszúságú volt, így a program az óránkénti 12 percnyi filmvetítéssel számolva több mint nyolc órán keresztül tartott. A filmet megszakító reklámok a világ legkreatívabbjai voltak, hisz a Cannes-i Fesztivál elmúlt évekbeli díjnyertes alkotásai közül válogattak a szervezők. A maratoni vetítésre 50, mindenre elszánt jelentkezőt toborzott az ügynökség az interneten keresztül. A program szeptember 29-én 13 órakor kezdődött az Új Udvar Cinema City, VIP termében, és nem sokkal fél tíz után ért véget.

A Free Associations kutatócég a programot megelőzően 50, az átlagos hazai reklámokkal találkozó személyt kérdezett meg, majd összevetette válaszaikat a Cannes-i filmekkel dömpingben találkozó 50 fő véleményével. A kontrollcsoport egy 5 perces, az elmúlt időszak legtöbbet vetített 11 reklámfilmjéből álló blokkot nézett végig. Ez alapján derült ki, hogy mennyiben más az Erő Próbát kiállt személyek véleménye a reklámokról és a filmek megszakításáról – ha valóban kreatív, színvonalas és szórakoztató reklámokat látnak. A kontrollcsoport tagjai is a reklámokkal szemben nyitott személyekből kerültek ki.

A válaszadók több mint 60%-a mindkét csoportban egyetértett abban, hogy a magyar tévékben sugárzott reklámokból hiányolják a kreativitást és az ötletet. A maratoni reklámdömpinget kiálló nézők 80%-a elmondta, hogy a látott reklámok sokkal jobbak voltak, mint a magyar adókon látható szpotok. A 8 órán keresztül reklámot nézők 70%-a említette, hogy ezekre a reklámokra emlékezni fog, míg a normál reklámokat 5 percen át megtekintőknél csak 50% az arány. Arra vonatkozóan, hogy a vége felé már unalmas volt-e nézni a reklámokat, a két csoport közötti különbség kimagasló volt: a kreatív reklámokat nézők több mint 80%-a állította, hogy egyáltalán nem lett unalmas a program a végére. A tesztben résztvevők, több mint 70%-a nyilatkozott úgy, hogy akár még egyszer kiállná a próbát, míg a kontrollcsoport több mint 60%-a már rég kikapcsolta volna a készüléket. Az Erő Próbán résztvevők háromnegyede szívesen megnézné még egyszer a reklámokat, míg az átlagos magyar reklámok nézői esetében ez 14%. Az Erő Próba résztvevőinek majd fele úgy nyilatkozott, hogy ha ötletesebbek lennének a reklámok, akkor még az sem zavarná, ha több reklámot sugároznának a tévékben. Azzal az állítással, hogy ha igazán kreatív reklámokat sugároznának a magyar csatornák, kevésbé utálnák az emberek reklámokat, mindkét csoport nagy többsége, azaz közel 80%-a értett egyet.

Ez a kísérlet nem tökéletesen reprezentatív az ország lakosságára nézve - írja beszámolójában az Euro RSCG Budapest, hozzátéve: az eredmény (az, hogy a kreatívabb reklámok kedvezőbb fogadtatásra találnának azoknál, akik önként jelentkeznek a reklámnézésre) megjósolható volt. mégis, az ügynökség szerint sikerült bizonyítani, hogy az egészen extrém dózisnak kitett nézők is pozitívan vélekednek a reklámokról – ha azok igazán kreatívak.

MTI Média

A reklám imázsán szeretne javítani a Reklámhét

A reklám gazdaságélénkítő hatásának, szerepének megismertetetése, de elsősorban a magyar reklámkultúráról kialakult negatív kép javítása a célja az I. magyar Reklámhétnek - mondták a szervezők az esemény hétfői megnyitóján Budapesten.

MTI Média

Aláírták az új Magyar Reklámetikai Kódexet

A Reklámhét keretében írták alá az új magyar reklámetikai kódexet, amelyben kiemelten szerepelnek az élelmiszerekkel kapcsolatos, valamint az elektronikus úton küldött hirdetések - mondta a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) főtitkára az MTI-nek pénteken. Hargitai Lilla ismertetése szerint a dokumentumot 22 társadalmi szervezet elnöke hitelesítette.

MTI Média

EFFIE reklámhatékonysági verseny negyedszer is

Az idén negyedik alkalommal rendezik meg a hazai marketing-kommunikációs szakma reklámhatékonysági verseny díjátadó gálaestjét, az EFFIE-t október 21-én a Thália Színházban; a 68 nevezésből 34 jutott a döntőbe.

Még annál is tovább csúszik a banki adategyeztetés határideje, mint amit a kormány ígért

Még annál is tovább csúszik a banki adategyeztetés határideje, mint amit a kormány ígért

Tízcsapos guruló söröző lett ez az öreg tűzoltóautó

Tízcsapos guruló söröző lett ez az öreg tűzoltóautó

Nagyon jól fogy a Samsung 5G-s mobilja, az LG leszakadt tőlük

Nagyon jól fogy a Samsung 5G-s mobilja, az LG leszakadt tőlük

Márki-Zay: A testi fenyítés nem gyerekbántalmazás, a válás több kárt okoz

Márki-Zay: A testi fenyítés nem gyerekbántalmazás, a válás több kárt okoz

Elmenekültek Oregonból a képviselők, hogy ne kelljen a klímaváltozásról szavazni

Elmenekültek Oregonból a képviselők, hogy ne kelljen a klímaváltozásról szavazni

Jutott a tram-train milliárdjaiból Mészáros Lőrinc vejének is

Jutott a tram-train milliárdjaiból Mészáros Lőrinc vejének is