Tetszett a cikk?

Az internetes naplók hvg.hu által kiírt magyarországi versenyének egyik tanulsága, hogy a hazai blogos társadalom az Egyesült Államokban kialakult mintához hasonul.

HVG
What's New? - e címmel vezetett őswebnaplójában irányítgatta olvasóit az internetes publicista Tim Berners-Lee az általa leggyakrabban olvasott honlapokra a kilencvenes évek elején. A hasonló úgynevezett weblogok vagy blogok (HVG, 2004. február 21.) első nagyobb expanziója 1996-ra tehető, amikor főleg technikai beállítottságú szakemberek saját internetes naplót kezdtek írni.

A korai weblogok Lee oldalához hasonlóan általában rövid kommentárokat és az olvasókat más weblapokra irányító linkeket tartalmaztak. A Slashdot nevű közösségi weblog ezt olyan sikerrel tette, hogy a nagy látogatottság miatt sok hivatkozott oldalt le is bénított. A kezdetben főként webdesignerek és szoftverfejlesztők által szerkesztett lapok egyéni hangvételüknek és az egyre bővülő internetes tartalmak minőségi szűrésének köszönhették népszerűségüket. A blogok számának ugrásszerű növekedése 1999-ben - a minimális technikai hozzáértést igénylő és ingyenesen használható blogfelületek (Livejournal, Blogger) megjelenésével - kezdődött. Többségbe kerültek azok az oldalak, amelyek személyes, mindennapi élményeket közöltek, azonban a legnézettebb és legbefolyásosabb oldalak továbbra is a tematikusak.

Magyarországon 2001 környékén jelentek meg az első blog formátumban publikáló oldalak (Plastik, Technocol, Mr.A). "Az úttörő bloggerek a webnaplók akkori, az Egyesült Államokban fokozatosan kialakuló stílusát vették át, de a korai weblogokhoz hasonlóan sok kommentált linket tartalmaztak" - mondja Dobó Mátyás, a blogokkal foglalkozó blog.doransky.hu oldal szerkesztője. Ennek oka szerinte az lehet, hogy ők is a nemzetközi blogszféra "agyonolvasott", még a 1990-es évek közepén indult szerzőin nevelkedtek. A magyar bloggerek száma 2003-tól kezdve gyors iramban növekedett, egyebek között az ingyenes blogszolgáltatóknak (Freeblog, Tv2 Blog, Népszabadság blog, Blogol, Sarok, im-net) köszönhetően. Az aktív, azaz hetente többször frissülő blogok száma ma néhány ezerre tehető.

"Valószínű, hogy a száz legolvasottabb magyar blog közt több személyes blogot találnánk, mint Amerikában. A helyzet azonban változik, nálunk is kialakulóban van a tengerentúlra jellemző minta" - vázolja a magyar blogszféra szerkezetét Dobó. Ezt támasztják alá a hvg.hu Golden Blog pályázatának eddigi tapasztalatai is: a nevezési procedúra során több száz személyes webnapló kapott - valószínűleg baráti körből - egy-két szavazatot, a legtöbb ajánlást azonban a nagy látogatói körrel bíró tematikus vagy közösségi szerkesztésű weblogok gyűjtötték be.

Dezső András (hvg.hu) Itthon

Egy HIV-fertőzött „valóságshow"-ja

Mivel nemrég került a netre, ezért a hvg.hu Golden Blog 100-as listáján nem szerepel, mégis az egyik leglátogatottabb magyar nyelvű webnapló a HIV Status Positive. A blog anonim szerzője állítja: HIV vírussal fertőzött. Hogy ez igaz-e vagy sem, nem tisztünk eldönteni. Ami tény, hogy e blog akár AIDS-ellenes kampányként is értelmezhető. A szerző e-mailben válaszolt a hvg.hu kérdéseire.

hvg.hu Golden Blog

A Golden Blog-díj 100-as listája - lehet szavazni!

Válogatásunk minden elfogulatlanságunk ellenére is egy szubjektív merítés a jelöltek - előzetes várakozásainknál jóval nagyobb - mezőnyéből. Egy hónappal ezelőtt meghirdetett kiírásunkra 2650 nevezés érkezett, ami többszáz blogot jelent. Listájukat - terveink szerint - még a héten közzétesszük a hvg.hu blogokkal foglalkozó Fórumában. Induljon a szavazás!

hvg.hu Karrier

Írj blogot a kirúgás veszélye nélkül!

Az Egyesült Államokban külön weboldalon gyűjtik az online naplójuk tartalma miatt elbocsátott alkalmazottakat. Hazánkban egyelőre nincs ilyen oldal, s egyelőre nem lehet sok olyan eset, amikor valakit a blogja miatt tanácsoltak volna el a főnökei. Nem árt azonban az óvatosság, ha valaki a bloggertársadalom tagjaként is tevékenykedik a munkája mellett.

hvg.hu Golden Blog

Golden Blog: kategóriagyőztesek a zsűri szerint

A Golden Blog 11 tagú zsűrije meghozta döntését, és a blogkategóriákon belül megválasztotta az első három helyezettet. Ezek közül az első helyezettek mérkőznek meg a Golden Blog fődíjáért. Nehéz szülés volt, ezért két kategóriában holtverseny alakult ki. A zsűri tagjai elmondják véleményüket minden dobogós blogról, ezen kívül azokról a naplókról, melyek nekik tetszettek, de az első háromba nem kerültek be.

Szuperolcsó parányi új villanykabrió

Szuperolcsó parányi új villanykabrió

A sötét weben keresett bérgyilkost egy olasz férfi a barátnője ellen, de lebukott

A sötét weben keresett bérgyilkost egy olasz férfi a barátnője ellen, de lebukott

Nemzeti ünneppé nyilvánítaná június 19-ét a CÖF

Nemzeti ünneppé nyilvánítaná június 19-ét a CÖF