szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szegény emberek jövedelme és kiadásai általában rendszertelenek és bizonytalanok, ezért fontosak számukra a jó minőségű pénzügyi szolgáltatások. A kamatplafon előírása ezt nem segíti elő - olvasható a Szuverén.hu oldalon.

A magyar kormány országvédelmi programjának hangsúlyos eleme az uzsorások elleni fellépés és az ennek kapcsán bevezetett 30 százalékos maximális hitelkamatláb. Az uzsorások elleni gazdaságpolitika jó szándéka nem vitatható, de érdemes megvizsgálni azt is, hogy a konkrét intézkedések nem járnak-e nem szándékolt negatív hatásokkal.

A kamatplafon például arra a feltételezésre épül, hogy a 30 százaléknál magasabb kamatlábat tartalmazó kölcsönök nem lehetnek mindkét fél számára hasznosak és tisztességesek. Fontos kérdés tehát, hogy teljes képet ad-e a szegény emberek pénzügyi életéről, ha a helyzetet napról napra élő passzív áldozatok és gátlástalan uzsorások dichotómiájában képzeljük el.

A kormányzatnak inkább arra kellene törekednie, hogy minél több – és persze minél jobb minőségű – pénzügyi szolgáltatáshoz jussanak a szegények. Hasznos volna az olyan környezet megteremtése, amely támogatja a mikrohitelbankokhoz hasonló kezdeményezések létrejöttét, mint amilyen például a szegények bankja - olvasható a cikkben. A teljes cikkért látogasson el a szuverén.hu oldalra.

hvg.hu Napi merítés

Mi lesz a WikiLeaks-iratok haszna?

A nyilvánosságra került WikiLeaks-dokumentumok szétfeszítik a sajtó műfaji kereteit. Értelmezésük újszerű kihívásokat és lehetőségeket rejt magában. Szokatlan perspektívából láthatjuk önmagunkat.

hvg.hu Napi merítés

Szuverén: a közigazgatási reform kudarcra van ítélve

A Magyary-program centralizált, hierarchikus állam képét rajzolja meg. A közigazgatási reform kudarcra van ítélve, mert figyelmen kívül hagyja a modern hatékonysági megoldásokat és a demokratikus elvárásokat - olvasható a Szuverén.hu oldalon.

hvg.hu Napi merítés

Hol a pápa igazsága?

A pápa németországi látogatása igazolta, hogy az egyház nehezen képes megbirkózni a modern társadalmi problémákkal. Nem egyházi belügyről, hanem a kritikai közélet ügyéről van szó - olvasható a szuverén.hu oldalon.

hvg.hu Napi merítés

Mi tehetné tökéletesebbé Amerikát?

Washington ma a végletekig polarizált és diszfunkcionális politika szinonimája. Sokak szerint ennek oka a politikusok és a pénzvilág összefonódásában keresendő - olvasható a szuverén.hu oldalon.

Lengyelország törvénnyel akadályozná meg a facebookos tiltásokat

Lengyelország törvénnyel akadályozná meg a facebookos tiltásokat

Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban, talán kettő is

Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban, talán kettő is

Magyarországra is elhozza a Samsung a legolcsóbb 5G-s telefonját

Magyarországra is elhozza a Samsung a legolcsóbb 5G-s telefonját