szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kétórás sztrájkot tartanak január 6-án reggel fél öttől fél hétig a Volán vállalatok dolgozói, amennyiben vasárnap délutánig nem sikerül megegyezniük a béremelés mértékről.

A sztrájk várhatóan mintegy kétezer autóbuszt érint majd országszerte; a járatok 90-95 százaléka várhatóan el sem indul a telephelyről hétfőn, mivel indulása a sztrájk megkezdése után volna esedékes.
Inokai Géza, a Közúti  Közlekedési Szakszervezet (KKSZ) elnöke elmondta, hogy az ország  Volán-társaságainak mintegy 25 ezer munkavállalója elégedetlen a felkínált 5 százalékos idei béremelés mértékével. Az elnök szerint ahhoz, hogy a Volán-társaságok dolgozói elérjék a nemzetgazdasági bérátlagot, több mint 26 százalékos béremelésre lenne szükség az idén. A Volán-társaságok dolgozói korábban ígéretet kaptak  bérük felzárkóztatására. "Amennyiben - megegyezés híján - sztrájk lesz, úgy előreláthatóan az utastájékoztatásban résztvevők kivételével minden Volán-dolgozó részt vesz majd abban" - vélekedett az elnök.
A KKSZ célja, hogy a társaságoknál tevékenykedő emberek bére 2004-re elérje a közlekedési ágazatban dolgozók átlagkeresetét, 2005-ben pedig megkezdődjön az uniós ágazati bérszínvonalhoz való felzárkózás. Inokai elmondta: az Európai Unióban a hasonló munkakörben dolgozók fizetése 20 százalékkal haladja meg a nemzetgazdasági átlagot. Jelenleg a Volán-társaságoknál dolgozók átlagbére mintegy bruttó 110 ezer forint, míg az idei nemzetgazdasági átlag 140 ezer forint körül mozog majd. (MTI)

A legjobb mód, hogy távol kerüljünk az őrjítő bezártságtól

A legjobb mód, hogy távol kerüljünk az őrjítő bezártságtól

Videó: így uralja az autópályát a 625 lóerős új BMW M5 Competition

Videó: így uralja az autópályát a 625 lóerős új BMW M5 Competition

Kásler Miklós arra kéri az embereket, legyenek fegyelmezettek

Kásler Miklós arra kéri az embereket, legyenek fegyelmezettek