szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Fidesz nem hisz abban, hogy a taszári bázist az amerikaiak kizárólag tolmácsképzésre használnák, ezért a párt képviselőcsoportja kérdéseket intéz a bázis ügyében a kormányfőhöz - hangzott el a Fidesz-frakció hétfői sajtótájékoztatóján. A Belügyminisztérium egy korábbi közleményében kijelentette: elfogadhatatlannak tartja, hogy egyes ellenzéki politikusok pánikkeltésre használják fel a taszári katonai bázison kezdődő kiképzés ügyét.

Simicskó István, a Fidesz képviselőcsoportjának nemzetbiztonsági kabinetvezetője úgy vélekedik, hogy ebben az ügyben a kormányzati nyilatkozatok a tisztánlátást szándékosan elhomályosítják, ezért a Fidesz képviselőcsoportja a tisztánlátás érdekében kérdéseket intéz a taszári bázis ügyében a kormányfőhöz. A politikus érdekesnek ítélte, hogy Juhász Ferenc honvédelmi miniszternek két feltétele volt az ügyben. Az egyik, hogy a Magyarországon kiképzett tolmácsok ne kerüljenek közvetlenül harci cselekmények helyszínére, a másik pedig, hogy a taszári bázist ittlétük idején ne hagyhassák el. Simicskó István szerint érthetetlen, hogy ha csupán tolmácsképzésről van szó, akkor miért támaszt a honvédelmi tárca vezetője ilyen feltételeket.

Simicskó a miniszterelnökhöz intézett kérdései között szerepel az is, miért ajánlotta fel Medgyessy Péter washingtoni látogatása során a taszári bázist, továbbá hogy a kormány tudja-e, hogy valójában kik, milyen náció tagjai, mekkora létszámban és pontosan milyen típusú kiképzésre érkeznek Magyarországra. A fideszes politikus arra is választ vár: mi a kormány álláspontja Ivancsik Imre szocialista honatya azon kijelentésével kapcsolatban, hogy a Magyar honvédségnek részt kellene vennie egy Irak elleni háborúban és az azt követő békefenntartásban.
 
A Belügyminisztérium egy korábbi közleménye szerint egyes ellenzéki politikusok pánikkeltésre használják a taszári katonai bázison január végén kezdődő kiképzés ügyét. "Tiszteletben tartjuk hogy ellenzéki politikusok aggódnak a magyar állampolgárok biztonságáért, és kérjük őket, hogy a továbbiakban is gondosan figyeljenek minden ezzel kapcsolatos részletre. Ugyanakkor szeretnénk megkérni Simicskó és Szita urakat, hogy ezt az aggodalmukat ne fokozzák riogatássá, pánikkeltéssé, aminek csak önös politikai haszna lehet" - fogalmaz a múlt héten kiadott közlemény.

Korábbi információk szerint a taszári katonai bázison várhatóan a hónap végétől kezdődik meg a kiképzés, amelynek során egy esetleges iraki akcióhoz tolmácsolásra és más kisegítő feladatokra alkalmas személyeket képeznek ki. A bázison két - egyenként három hónapos - turnusban, összesen legfeljebb 3 ezer, az amerikai hadsereg kötelékébe tartozó arab származású személyt készítenek fel az összekötői feladatok ellátására. (MTI)

9500 forintos androidos okostelefonnal állt elő az Orange

9500 forintos androidos okostelefonnal állt elő az Orange

A lakáshitelek kamata is emelkedik az MNB rejtett kamatemelése miatt

A lakáshitelek kamata is emelkedik az MNB rejtett kamatemelése miatt

Elhunyt a férfi, aki a világon elsőként gyógyult ki a HIV-fertőzésből

Elhunyt a férfi, aki a világon elsőként gyógyult ki a HIV-fertőzésből