szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Európa második legnagyobb távközlési cége, a France Telecom szerdán 20,7 milliárd eurós, rekordméretű nettó veszteséget jelentett a 2002-es évről. A cég kénytelen volt nagymértékű eszköz-értékcsökkenést elkönyvelni a távközlési szektor szárnyalása során magas áron megvásárolt érdekeltségei után.

A francia távközlési vállalatnak 2001-ben 8,3 milliárd eurós nettó vesztesége volt. Egyszeri tételek nélkül a cégnek 200 millió euró lett volna a nettó vesztesége tavaly, ám ez is kedvezőtlenebb eredmény, a 2001-es, hasonló módon számított 2,2 milliárd eurós többlethez képest. A francia cég adózás, értékleírás, kamatfizetés előtti eredménye (EBITDA) 14,92 milliárd euró volt a 2001-es 12,32 milliárd után, a működési eredménye pedig 6,81 milliárd euróra nőtt 5,2 milliárdról. A France Telecom 2002-es eredményét azok a 18,3 milliárd euró összértékű érték-leírások rontották le, amelyeket leánycégei, a tőzsdei árfolyamok szárnyalásának idején drágán megvásárolt német MobilCom AG és Equant NV után kellett elkönyvelnie, vagyonveszteség gyanánt.
A France Telecom 15 milliárd eurós tőkeemelésre készül a mintegy 68 milliárd eurós adóssága csökkentése végett, de a szerdai sajtótájékoztatón nem közölték, hogy mikorra várható a részvénykibocsátás. A távközlési vállalat adóssága alig 2 milliárd euróval csökkent csak az utóbbi időszakban, annak ellenére, hogy a vezérigazgató Thierry Breton a tartozások drasztikus mérséklését helyezte kilátásba, amikor elfoglalta vezetői szákét 2002. októberében. A cég nemzetközi mobilszolgáltató leányvállalata, az Orange szerdán 4,54 milliárd eurós nettó veszteséget jelentett tavalyról, az érték-leírások 5,17 milliárd eurót tettek ki.
A France Telecom kedden 19,00 eurón zárt a párizsi értéktőzsdén, 5 százalékkal olcsóbban a hétfői, 20,00 eurós zárónál. A részvény majdnem 15 százalékkal drágább ugyan, mint az év elején, miután tavaly 61 százalékot vesztett értékéből, ám még mindig 90 százalékkal olcsóbb, mint a mindenkori, 2000-ben elért csúcsa. (MTI)
Nyithatnak az angol pubok, színházak, de fél szemmel az indai vírusvariánst figyelik

Nyithatnak az angol pubok, színházak, de fél szemmel az indai vírusvariánst figyelik

Karácsony angolul fogja bejelenteni, hogy nem épül meg a Fudan egyetem - ha nyer

Karácsony angolul fogja bejelenteni, hogy nem épül meg a Fudan egyetem - ha nyer

Elfogadta a parlament a civiltörvény visszavonását

Elfogadta a parlament a civiltörvény visszavonását