szerző:
hvg.hu

Számos amerikai állam került pénzzavarba az utóbbi esztendőben, ezért még az e-kereskedelem egyik fellegvárának tartott Kalifornia állam is hajlandó lenne bevezetni az e-boltok eddig nem létező forgalmi adóját. A netkereskedelemnek járó adómentesség megszüntetése sokak szerint komolyan visszavetné az internet fejlődését. Ön szerint érdemes adókedvezménnyel támogatni az e-boltokat, vagy nem szabad különbséget tenni a hagyományos boltok rovására?

A 2000-es év elején az amerikai Legfelsőbb Bíróság által kiadott határozat kimondta, hogy - a hagyományos bolti vásárlással ellentétben - a szövetségi államok nem kényszeríthetik az e-boltokat, hogy forgalmi adóval terheljék internetes kerekedelmüket, hacsak nem az adott államban van az e-bolt székhelye.
Az internetes vásárlások összértéke tavaly az Egyesült Államokban már 40-80 milliárd dollárt tett ki, így a USA Today számítása szerint egyedül Kalifornia állam 200 millió dolláros adóbevételtől esett el (a Wired magazin szerint 1,75 milliárd dollár a kiesés). Ez az összeg ugyan nem sok a több tízmilliárd dolláros deficithez képest, ám megakadályozhatná például azt a kényszerű megtakarítási intézkedést, amely 201,8 millió dollárral csökkentené idén a szegények egészségügyi ellátásának támogatását - jegyzi meg a lap. A University of Tennessee kutatói szerint 2002-ben 13,3 volt, a Utah államban lévő Institute for State Studies elemzői szerint pedig 2006-ra a 45 milliárd dollárt is elérheti az a veszteség, amely az Egyesült Államok szövetségi államait a be nem szedett internetes adó miatt éri. És ez az összeg az e-kereskedelem fejlődésével csak tovább nő. Ezért kezdett több amerikai állam egy olyan egyszerű modell kidolgozásába, amely lehetővé tenné a határokon átnyúló adóbevételek beszedését, Kalifornia pedig fontolgatja, hogy visszavonja a webkereskedelem saját területén érvényes adómentességét.
A kongresszus felhatalmazhatná az államokat, hogy szedjék be a területükön keletkezett forgalmi adót és juttassák el azoknak az államoknak, ahol az e-boltok be vannak jelentve, de a jogalkotók eddig nem éltek ezzel a gyakorlattal. Az államok közötti adóelszámoláson túl egyes államok a saját területükön keletkező és így elvileg beszedhető internetes forgalmiadó-bevételekről is lemondtak, hogy ezzel is erősítsék a webes cégek fejlődését. Így tett az internetes vállalkozások paradicsomának számító Kalifornia kormányzója is három évvel ezelőtt, amikor az állam költségvetése még jelentős többlettel zárt. "Az e-kereskedelem megadóztatása rossz üzenetet küldene ennek a dinamikusan fejlődő iparágnak, amely ráadásul rengeteg munkahelyet is teremt" - érvelt akkor Gary Davis kormányzó, aki ma már másképp látja a dolgot. 35 milliárd dolláros költségvetési deficittel a háta mögött Davis kormányzó újragondolja az internetes kereskedelem adómentességének előnyeit és hátrányait.
A felhasználók, akik az adómentesség miatt a neten olcsóbban tudtak vásárolni, érthetően nem örülnek a kedvezmények megvonásának. Egyesek szerint - ilyen például a Cato Intézet - az adómentesség megszűnése komolyan fenyegeti az e-kereskedelem fejlődését, amit az információs társadalom felvirágoztatása érdekében igenis jogos lenne kormányzati eszközökkel támogatni.
Ön szerint jogos adómentességgel támogatni az e-boltokat, vagy ez ellenkezik az egyenlő elbírálás elvével, hiszen a hagyományos, "téglából készült" üzleteket továbbra is adó terheli?
Bloomberg szórja a pénzt, demokrata vetélytársai Trumppal együtt kezdhetnek aggódni

Bloomberg szórja a pénzt, demokrata vetélytársai Trumppal együtt kezdhetnek aggódni

Külföldi autópályadíj után hol kell adózni?

Külföldi autópályadíj után hol kell adózni?

Különös dologra bukkantak 70 000 éves neandervölgyi emberek sírja mellett

Különös dologra bukkantak 70 000 éves neandervölgyi emberek sírja mellett

"Egészen elképesztő" számú kék bálna gyűlt össze egy Atlanti-óceánon fekvő szigetnél

"Egészen elképesztő" számú kék bálna gyűlt össze egy Atlanti-óceánon fekvő szigetnél

Étel helyett segítséget rendelhetnek a bántalmazott nők egy étteremből

Étel helyett segítséget rendelhetnek a bántalmazott nők egy étteremből

Hatalmas medve látogatott a kertvárosba

Hatalmas medve látogatott a kertvárosba