szerző:
hvg.hu

Az utóbbi időben inkább brutális szurkolói összecsapásairól, mint sportsikereiről elhíresült szerb labdarúgás vonzerejének visszaszerzését remélve június végén huliganizmus-ellenes törvényt fogadott el az ország parlamentje. Régóta fontolgatott lépésükkel a honatyáknak egyvalamit azonnal sikerült elérniük: déli szomszédunk meghatározó csapatainak ultrái közös közleményt adtak ki - a bevonásuk nélkül meghozott törvény ellen. Ön szerint mekkora beleszólást kell adni a szurkolóknak a sorsukról határozó törvény kidolgozásakor?

Ez a törvény semmi jót nem hoz a futballunknak: a játék színvonala nem lesz magasabb, és az apukák sem jelennek meg gyermekeikkel a lelátókon – áll a belgrádi Crvena Zvezda, a Partizan és a Rad, illetve az újvidéki Vojvodina szurkolói által kiadott közleményben. E négy ősi rivális együttes fellépése olyan szenzáció Szerbiában, mintha Magyarországon a Ferencváros, az Újpest, a Kispest és a Debrecen ultrái állnának egy emberként valamilyen ügy mellé. Déli szomszédunk vezérszurkolói elsősorban azt vetik a törvényhozók szemére, hogy az új törvény – amely szerintük "törvény a törvényben", azaz olyan területet szabályoz, amely szerintük a büntető törvénykönyv hatálya alá esik – "túlzott és pontosan körül nem határolt jogköröket ad a rendőrségnek", amely így "egy személyben lesz rendőrség, bíróság és a kiszabott büntetések végrehajtója". Sérelmezik az ultrák azt is, hogy az új szabályozás olyan szakértők munkája, akik még csak a közelébe sem mennek a pályáknak, míg őket, akik "hétről hétre, eredménytől függetlenül, esőben és hóban" is a csapat mellett állnak, nem kérdezte meg senki, mit is szeretnének. A szurkolók úgy vélik: a törvénnyel a szerb-montenegrói labdarúgószövetség, a szabályozás egyik leglelkesebb támogatója megpróbálja a honi futball széthullásában játszott szerepét a szurkolókra hárítani, a szigorítással azonban csak még nagyobb "elégedetlenséget" váltanak ki.
Bár a szerb futballhuliganizmus évek óta sorozatban szállítja a következő botrányig felülmúlhatatlannak hitt híreket a nemzetközi bulvársajtó részére, a törvényhozás végül egy - a korábbiaknál jóval szelídebb - márciusi botránysorozat után határozott a kérdés törvényi szabályozásáról. A június végén elfogadott, július elsejével életbe lépő törvény értelmében minden olyan szurkoló, aki sporteseményeken rendbontásba kezd vagy abban részt vesz, három hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetésre számíthat. A legsúlyosabb szankciókra – egytől öt évig tartó szabadságvesztésre - a botrányokat kiváltó szurkolói csoportok vezetői számíthatnak. A verekedő, pályára berontó, tiltott pirotechnikai eszközöket standionba csempésző, ott azokat használó, illetve dobálózó szurkolókra három hónaptól egy évig terjedő elzárás vár, a becsmérlő, sértő rigmusokat skandáló, illetve ilyen tartalmú transzparenseket kifüggesztő személyeket pedig az új törvényre hivatkozva akár hatvan napig tartó szabadságvesztésre ítélhetik. Az új szabályozás minden eddiginél szigorúbb büntetést irányoz elő a mérkőzés szervezői részére is abban az esetben, ha bebizonyosodik, a rendezésbeli mulasztások közrejátszottak a nem kívánt események kirobbanásában. Tilos a közeljövőben a kiemelten veszélyesnek nyilvánított mérkőzések ideje alatt, illetve előtte és utána három óráig alkoholtartamú italokat árusítani a szerbiai és montenegrói sportlétesítmények közvetlen közelében. A lelátói békéért továbbra is elsősorban a rendőrség lesz a felelős, a házigazda csapat által felállítandó rendezői gárda legfeljebb besegíthet.
A legnagyobb szurkolói csoportok radikális és ellenséges hangvételű állásfoglalásával ellentétben mind a sportszövetségek és a klubok, mind pedig az átlagszurkolók többsége örömmel fogadta az új törvényt. Nebojsa Lekovics, a szerb labdarúgó szövetség elnöke szerint az új törvény "nem szurkoló-, hanem huligánellenes", és "nem elnyomó, hanem megelőző jellegű". Dragan Kicsanovics, a Szerbiai és Montenegrói Olimpiai Bizottság elnöke úgy véli: a szigorításoknak köszönhetően a szurkolók végre visszatérnek a stadionokba, a kemény büntetések pedig "elkergetik a lelátókról azokat a huligánokat, akiknek egyébként sincs semmi keresnivalójuk ott". A belgrádi B92 rádió internetes oldalának fórumain hozzászóló olvasók többsége szintén szigorításpárti. "Azoknak, akik meccset nézni járnak a stadionokba, semmi félnivalójuk az új törvénytől" – írja Aleksandar. S hogy mennyire határokon átívelő kérdésről van szó, jól mutatja, hogy a beszélgetéshez a hasonló problémákkal küszködő Horvátországból (lásd még: horvát szurkolók szlovéniai vízilabda Eb-n való "vendégszereplése" ) is érkezett hozzászólás. "Küldjétek el őket hozzánk, Goli Otokra (Kopár sziget – valamikor jugoszláv gulágként működött), mi itt hozzáadjuk a mi huligánjainkat, aztán dobálják egymást kedvükre a tengerbe" – ajánlja a Dinamo Zagreb egy szurkolója, hozzátéve: csapatának bokszerekkel, láncokkal, késekkel hőzöngő ultráinak mérkőzések helyett inkább pszichiátriai kezelésre kellene járniuk.
Megvan Macron jelöltje a párizsi polgármesteri posztra

Megvan Macron jelöltje a párizsi polgármesteri posztra

„Ha nem akar versenyezni, tűnjön a francba!”

„Ha nem akar versenyezni, tűnjön a francba!”

Vajna Tímea talpig szőrben, Hargitai Bea egyenesen az űrből – a TV2 vagy az RTL Klub maszkos őrültsége jobb?

Vajna Tímea talpig szőrben, Hargitai Bea egyenesen az űrből – a TV2 vagy az RTL Klub maszkos őrültsége jobb?

Peter Handke magas szerb kitüntetést kapott

Peter Handke magas szerb kitüntetést kapott

Ezermilliárdokat költünk bankhitelekre és állampapírokra

Ezermilliárdokat költünk bankhitelekre és állampapírokra

Kiöregedett rocksztár, alufóliasisakos összeesküvés-elméletek: reakciók Orbán Viktor évértékelőjére

Kiöregedett rocksztár, alufóliasisakos összeesküvés-elméletek: reakciók Orbán Viktor évértékelőjére