szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kanadai kutatók szerint a sör növeli a tüdőrák kialakulásának kockázatát, míg a bor és a gyümölcs csökkenti e kór veszélyét.

A montreali McGill University kutatói két korábbi, a 80-as és a 90-es években Quebec-tartományban elvégzett vizsgálatra támaszkodtak, amikor 1793 tüdőrákos nő és férfi életmódját, étkezési szokásait elemezték. A kutatást irányító Andrea Benedetti, a McGill University biostatisztikusa szerint az alkohol és a tüdőrák közötti kapcsolat vizsgálatakor általában a fő nehézséget az okozza, hogy azok, akik isznak, nagyon gyakran dohányoznak is. Ily módon az egészségkárosító életmód negatív következményei az alkohollal és a dohányfüsttel egyaránt összefüggésbe hozhatók.

Az adott esetben viszont a tudósok olyan részletes adatokkal rendelkeztek az érintettek életmódjáról, hogy teljes bizonyossággal kizárhatták a dohányosokat. Az elemzés ennek köszönhetően megbízható eredményekkel szolgál az alkohol és a tüdőrák közötti összefüggésről. Mint kiderült, a folyékony kenyér azon kedvelői körében, akik hetente legfeljebb hat üveg sört isznak meg, 20 százalékkal emelkedik a tüdőrák kialakulásának kockázata. Ám ha az ivászatban nem iktatják be a "heti szünnapot", vagyis hét nap leforgása alatt hét sört gurítanak le, a rosszindulatú tüdődaganat kockázata 50 százalékkal növekszik.

A vizsgálat tanúságai szerint a rendszeres borfogyasztás viszont a férfiak esetében 40, míg a hölgyeknél 70 százalékkal csökkenti a tüdőrák kialakulásának kockázatát. Ez utóbbi összefüggés a kanadai tudósok szerint nem annyira a bor jótékony hatásával magyarázható, mint azzal, hogy egészen más fogyasztói réteg preferálja a sört és megint más a bort.

A borfogyasztók általában a műveltebb, magasabb jövedelműek köréből verbuválódnak, akiknek egészen más az életmódja, mások az étkezési szokásaik. A bor mellett a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás is lényegesen csökkenti a rosszindulatú tüdődaganat kialakulásának kockázatát - magyarázta a kutatást irányító biostatisztikus.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Putyin prágai kocsmában sörözött

Vlagyimir Putyin orosz elnök útban a prágai repülőtérre váratlan kéréssel állt elő - az államfő szeretett volna betérni egy cseh sörözőbe. Kérését teljesítették, Putyin dicsérte a jó cseh sört.

MTI Plázs

Sörfürdő Csehországban

Számos sörivó álma valósult meg egy 1300 lelkes csehországi faluban, ahol a látogatók nemcsak a szájukon, hanem az egész testükön keresztül érintkezhetnek a komlólével.

MTI Tech

A tüdőrákot mutató röntgen gyakran téves

A tüdőrák diagnosztizálására szolgáló röntgenvizsgálatok eredménye igen gyakran téves, de ez a módszer mégis hasznos a betegség korai stádiumának kimutatására, és ezzel a gyógyulás esélyének javítására – olvasható egy amerikai tanulmányban.

MTI/hvg.hu Plázs

Már nem divat a sörhas

Egy brit tanulmány eredménye szerint a sörhas már nem jelképezi többé a férfiasságot. Az urak megirigyelték David Beckham és Brad Pitt kockahasát, sokukat még az önsanyargatással járó fitnesz-termi edzés sem riasztja.

MTI Plázs

Magasabb a tüdőrák kockázata nőknél

A fiatal nők a dohányzásban már utolérték a férfiakat, a tüdőrákban pedig előznek - figyelmeztettek a női egészséggel foglalkozó kutatók. A legújabb eredmények szerint a tüdőrák a nőkre nézve nagyobb veszélyt jelent, mint a férfiakra – még akkor is, ha esetleg nem is dohányoznak.

MTI Plázs

Elsők vagyunk a tüdőrák okozta halálozásban

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság „Együtt a tüdőrák ellen” jelszóval a 2006-os évet a tüdőrák elleni küzdelem évének nyilvánította , s az év március 11-én egy orvos-beteg találkozóval és a Tüdőrákbetegek Egyesületének megalakításával nyílik meg.

Szlávik: Sokan nem kérnek majd oltást, de 90 százalékos hatékonyság mellett ez is beleférhet

Szlávik: Sokan nem kérnek majd oltást, de 90 százalékos hatékonyság mellett ez is beleférhet

Orbán: Küzdünk, hogy az iskolákat és óvodákat ne kelljen bezárni

Orbán: Küzdünk, hogy az iskolákat és óvodákat ne kelljen bezárni

Putyin elárulta, miért nem gratulált Bidennek

Putyin elárulta, miért nem gratulált Bidennek