szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A nyaki artériák új módszerrel történő kezelése rendkívül hatásos az idős korban, a fejütőér szűkülete miatt fellépő kognitív funkciók és szellemi frissesség romlásának megállítására – amennyiben a páciensek nem szenvednek más, mentális problémától.

A kezelés során az artériákba vékony csövet vezetnek – tágítva ezzel az ereket – és egy speciális szűrő segítségével megakadályozzák, hogy a vérrögök az agyba kerülve további problémát okozzanak. Az első körben 51 betegen végezték el a gyógykezelést a washingtoni Sacred Heart Medical Centerben, a tervek szerint a következő fél évben száz fölé emelkedik a számuk.

A kutatók az eljárás előtt és után is alapos ideggyógyászati vizsgálatokat végeztek. A jelenlegi eredmények szerint a javulás minden páciensnél tapasztalható volt, jóllehet a beavatkozás maga is okozhat sérülést. A kezelést követő fél évben a betegeknél a kognitív funkciók mellett az általános szellemi közérzet is javult. Néhányan újra dolgozni kezdtek, az ápolásra szorulók pedig felhagyhattak eddigi életvitelükkel. Az artériák meszesedése általában tünetmentes folyamat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Nem hat a csokoládé a depresszió ellen

Csalódnia kell annak, ki depresszióját gyógyszerek helyett csokoládéval szeretné kúrálni, ugyanis legalább egy teherautónyi édesség szükséges egyetlen pirula hatásának kiváltásához - állítják ausztrál kutatók.

hvg.hu Plázs

Stressz – a kor kórja

„Küzdj vagy fuss” – a XXI. század népbetegségeként aposztrofált stresszre adható lehetséges válaszok ezek. Számtalan betegség kialakulása miatt okolják az állandó készenlétet igénylő, és sokszor megoldhatatlannak tűnő mindennapi problémák okozta stresszt. A pszichológus a személyiségben keresi a válaszokat, a belgyógyász a szégyenérzetet is okolja, a kardiológus pedig a beteg felelősségéről beszél.

hvg.hu Plázs

Tíz dolog, amit a migrénről tudni kell

A fejfájás népbetegség, milliók életét nehezíti meg. A sokarcú migrénről számos legenda keringett, néhány évszázaddal ezelőtt a női hisztéria velejárójaként könyvelték el. Bár tény, hogy a nők jobban érintettek, a migrénes rohamok háttere ennél jóval összetettebb.

HVG Plázs

Agykutatás: veszélyes lehetőségek

Ha így fejlődnek tovább az agyi képalkotó technológiák, nemsokára alapvető emberi jogainkat is veszélyeztethetik - áll egy az Európai Parlamenthez a minap beadott ajánlásban, amely sorra veszi a gyógyítás előtt megnyílt lehetőségek számos etikai kérdést felvető "mellékhatásait".

hvg.hu Plázs

Arannyal és mikrohullámmal az Alzheimer-kór ellen

Az Alzheimer-kór az egyik leggyakoribb szellemi leépülést okozó idegrendszeri rendellenesség, amely főként, de nem kizárólag az idős embereket sújtja. A kór legfőbb jele az emlékezet-kiesésen kívül a betegek agyán található amiloid plakkok megjelenése. Ezek ellen védekezhetünk parányi aranylapocskákkal – vélekedik egy spanyol-chilei kutatócsoport.

TASZ: Mondvacsinált indokkal bírságolta meg a rendőrség egy antifasiszta tüntetés szervezőjét

TASZ: Mondvacsinált indokkal bírságolta meg a rendőrség egy antifasiszta tüntetés szervezőjét

Milliárdosnál is nagyobb veszteséget hozott össze Rogán és Habony barátainak gyorskölcsöncége

Milliárdosnál is nagyobb veszteséget hozott össze Rogán és Habony barátainak gyorskölcsöncége

Az ügyészség M. Richárd letartóztatását kéri

Az ügyészség M. Richárd letartóztatását kéri