szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rendkívüli állapot címmel Berlinben filmfesztivál kezdődik, amelyet a szervezők a pszichikai betegek iránti megértés és nyíltság fórumának szánnak.

A fesztiválban Kiel, Lipcse és München is részt vesz, és októberig összesen 70 városban lesznek rendezvények az Emberi Módon Bolond Egyesület és a szövetségi kormány finanszírozásában. Berlinben nyolc francia, német, svájci és amerikai dokumentumfilm szerepel a fesztivál műsorán.

A pszichikai betegségek Európa láthatatlan gyilkosai - mondta Markos Kiprianu EU-biztos egy tavalyi nyilatkozatában, és szavait a friss statisztikák is alátámasztják: Az Európai Agy Tanács (European Brain Council) adatai szerint mintegy 127 millió uniós polgár szenved pszichikai betegségekben és csak Németországban évente 1,6-4 millió között van azoknak a száma, akik pszichiátriai segítséget kérnek, 400 ezren pedig állandó kezelés alatt állnak.

Mindezek ellenére a pszichikai betegségek sok tekintetben tabunak számítanak, s a hiányzó ismeretek oda vezetnek, hogy nem tárják föl időben az okokat - írta a Die Welt című német lap a fesztivál kapcsán.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

A jóga hatásos az asztma ellen

Már néhány jóga foglalkozás javíthatja a légzést. A jóga hasznos lehet az asztmások és más légúti betegségben szenvedők kezelésében is.

MTI/hvg.hu Plázs

Elég hat óra alvás

Egy amerikai statisztika szerint a fejlett ipari országok polgárainak egynegyede nyugtatók vagy altatók segítségével tudja csak átaludni az éjszakát. Ennek súlyosabbak a következményei, mint az álmatlanságnak.

MTI Plázs

Függőséget okozhat a szolárium?

A szolárium nem pusztán a szépség ígéretével csábítja a barnulni vágyókat, amerikai kutatók szerint ugyanis az ibolyántúli sugarak sok vonatkozásban a kábítószerekkel rokon hatást fejtenek ki.

MTI Tech

A házimunka izgatóbb, mint a szex

A nők többsége a szorongás elleni terápiaként értékeli a házimunkát, amely sokuknak nagyobb örömet okoz, mint a szex - derült ki egy brit közvélemény-kutatásból.

Plázs

Félelemgyógyítás

Magyarországon elsőként alkalmaz egy új gyógymódot a napokban megnyílt Fóbia Klinika. Bár a szakértők még vitatkoznak róla, melyik kúra a leghatékonyabb, a fóbiák olykor kissé sokkszerű kezelésének ismeretében a kifejlesztők a szelíd terápia mellett tették le voksukat.