szerző:
hvg.hu

A szív- és érrendszeri betegségek leggyakoribb kiváltó tényezője a nem megfelelő koleszterin-szint. Bár örökletes tényező is lehet, a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a stresszhatások mellett az étkezés szintén befolyásolhatja szintjét a vérben. Ha leletén a koleszterinszintje 6,5-7,8 mmol/l értéknél, vagy triglicerid szintje 1,7 mmol/l-nél magasabb, nagy az érelmeszesedés és az infarktus kockázata, forduljon orvoshoz!

A vérzsírok csoportjába tartozó koleszterin fontos membránalkotó lipid, szerepet játszik a nemi hormonok termelésében, nélkülözhetetlen az új szövetek előállításában, alkotóeleme az emésztéshez szükséges epesavaknak . A D-vitamin előállításához is elengedhetetlen. Testünk szükségleteit fedező részét szervezetünk állítja elő, a többit táplálékunkból nyerjük. Mivel majdnem minden állati eredetű élelmiszerben megtalálható, ügyelnünk kell az így felvett mennyiségre.

A koleszterin vízben rosszul oldódik, vérkeringésünkben a szemcsék továbbjutását fehérjeburkok, lipoproteinek segítik elő, melyeket sűrűségük alapján – alacsony: LDL és magas: HDL – különböztetünk meg. A koleszterin szintjében bekövetkező változások befolyásolhatják életfunkcióinkat; az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, a szívinfarktus és a stroke hírnökei lehetnek.

A jó

A fehérjeburkok közül a magas sűrűségű lipoproteinek (high density lipoprotein, HDL) a felesleges koleszterint szállítják a sejtektől a májba. Hasznosak, mivel az érfalban már lerakódott koleszterint is képesek felvenni. A májba jutott koleszterinből többek között epesavak képződnek, amelyek a táplálék emésztését segítik elő, valamint kiválasztódnak a szervezetből . Kutatások szerint az alacsony HDL-szint gyakran szív- és érrendszeri szövődményeket jelez előre.

A rossz

A lipoproteinek közül az alacsony sűrűségűek (low density lipoprotein, LDL) a májból a sejtek számára – felhasználásra – szállítják a koleszterint. Ha túl sok kerül a véráramba, a felesleges LDL-szemcsék a falósejtek révén beépülnek az erek falába, beszűkítve azokat akadályozzák a szövetek vérellátását. Ezt az állapotot hívjuk érelmeszesedésnek, melynek későbbi következménye lehet például a szívinfarktus.

A csúf

A táplálékkal felvett zsírok, valamint testünk zsírszöveteinek legfőbb alkotórészei a trigliceridek. Szervezetünk egyik legnagyobb energiaforrása, melyet cukrokból és szénhidrátokból is elő tudunk állítani. A triglicerid emelkedett szintje magas LDL-, és alacsony HDL-szinttel jár, amely egyet jelent az érelmeszesedéssel. A laborértékek elemzésekor nem hagyható figyelmen kívül a jó és a rossz koleszterin aránya, mely nem lehet magasabb 3,5-nél.

Mit tehetünk?

© Dripnet
Koleszterin-értékeinket táplálkozásunk határozza meg, ezen belül nagy jelentőséggel bírnak az étkezési zsírok. Az egyszerű vagy többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag növényi olajok révén nemcsak megállíthatjuk, hanem kedvezően is befolyásolhatjuk az eredményeket, mindemellett ügyelnünk kell a telítetlen zsírsavak megavasodására, az oxidációra is.

Fő a koleszterintudat

A növényi olajok óvják az érfalat, jól használhatók a koleszterintudatos táplálkozásban. A csíraolajok a többszörösen telítetlen zsírsavak mellett sok értékes védőanyagot tartalmaznak, amelyek megakadályozzák az oxidációt is. A természetes védőanyagok egyike az E- vitamin, de a csíraolajok más értékes hatóanyagokat is tartalmaznak: például a kukorica-csíraolaj esszenciális linol- és linolensavakban gazdag. Az étkezéseinkből ne hagyjuk ki a halat sem: magas fehérjetartalma mellett szervezetünk számára komoly jód- és halolaj-forrást jelent.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Veszélyes az álmatlanság, az altató stroke-ot is okozhat

Az alvászavarokat, az úgynevezett insomniát nem szabad alábecsülni, hanem megfelelő készítményekkel kell kezelni, ugyanis súlyosabb esetekben a helytelenül megválasztott altató a beteg szellemi leépülésének, vagy akár a bénulással járó stroke kialakulásának kockázatát hordozhatja – mondta Dr. Káposzta Zoltán országos neurológus szakfelügyelő főorvos, a Jáhn Ferenc Dél-pesti Kórház osztályvezető főorvosa annak kapcsán, hogy a Magyar Pszichiátriai Társaságon belül nemrég megalakult Insomnia Munkacsoport kidolgozta a korszerű terápia irányelveit.

hvg.hu Plázs

Mediterrán étrenddel az Alzheimer-kór ellen

A mediterrán típusú étrend nemcsak a szívbetegségekre hatásos: segítségünkre lehet az Alzheimer-kórnál is – állítja egy új a medpagetoday.com oldalon megjelent tanulmány. Azok között, akik betartják a mediterrán diétát, 40 százalékkal kisebb a betegség kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik kifejezetten kerülik az ilyen, Földközi-tengeri ételeket.

hvg.hu Plázs

Erős paprika – az okos fájdalomcsillapító

Az erős paprikából kivont kapszicin segítségével egyedülálló, új típusú fájdalomcsillapító kifejlesztésén dolgoznak magyar kutatók. A hazánkban népszerű fűszernövény a népi orvoslásnak és mindenapi praktikák tárházának is régóta ismert és meghatározó szereplője.

MTI Tech

Kávéval a cukorbaj ellen

A kávé, s különösen annak koffeinmentes változata véd a cukorbetegség ellen. Erre a következtetésre jutottak a University of Minnesota kutatói, akik Iowa államban 28 ezer változó korban lévő hölgy egészségi állapotát kísérték figyelemben 11 éven át - olvasható a MedNovosztyi című egészségügyi témákra szakosodott hírportálon.

MTI Plázs

A lakosság harmadát fenyegeti a túlzott sófogyasztás

A konyhasó ellen indított totális háborút az Amerikai Egészségügy Szövetség (The American Medical Association/AMA), hogy legalább felére csökkentsék a félkész termékek, valamint az éttermi fogások sótartalmát.

hvg.hu Plázs

A pizza visszaszorítja a rákot?

Olasz kutatók szerint a pizza fogyasztása megóv a ráktól – köszönhetően a védő hatású paradicsomszósznak. A pizza evésével 59 százalékkal csökkenthető a fejlődő stádiumban lévő nyelőcső daganat, emellett a végbélrákot 26, a szájrákot 34 százalékkal szorítja vissza - állítják itáliai szakemberek a likopén áldásos hatására utalva.

Plázs

Nagy járványok és emberi kapcsolatok

A 25 éve feltűnt AIDS-ről sokan állítják, hogy jobban felforgatta a világot, mint egy "egyszerű" betegség, átalakítva emberi viszonyrendszereket, érintkezési formákat is. Mindez korántsem ismeretlen jelenség a járványok történetében.

A francia anyacég legfontosabb motorját gyártják majd Szentgotthárdon

A francia anyacég legfontosabb motorját gyártják majd Szentgotthárdon

Megszólalt Donald Trump a Huawei-bojkottról

Megszólalt Donald Trump a Huawei-bojkottról

Zsidai Roy Jamie Oliver éttermeinek csődjéről: Ez benne volt a pakliban

Zsidai Roy Jamie Oliver éttermeinek csődjéről: Ez benne volt a pakliban

Nem lesznek EBESZ-ellenőrök az EP-választáson

Nem lesznek EBESZ-ellenőrök az EP-választáson

Százmilliókért mondják meg, mi épüljön Észak-Csepelen és Dél-Pesten

Százmilliókért mondják meg, mi épüljön Észak-Csepelen és Dél-Pesten

69 vádlottja van az autósportban feltárt 11 milliárdos csalási ügynek

69 vádlottja van az autósportban feltárt 11 milliárdos csalási ügynek