szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A meggylé rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti az intenzív fizikai terhelés után szokásosan kialakuló izomlázat - irta a The New York Times egy vizsgálat eredményét idézve.

Amerikai kutatók most megerősítették azt a korábbi megfigyelésüket, hogy a meggykedvelők körében kisebb a szervezetben az izomlázat okozó fehérjék aktivitása. Legújabb kutatásuk során 14 fiatal férfin végeztek vizsgálatot. Mindannyiuk számára igen kemény edzésprogramot állítottak össze, a terhelés egy adott izomcsoportot vett célba. A gyakorlatok a karizom maximális befeszítésére, illetve nyújtására szolgáltak.

A csoport egyik fele naponta kétszer kapott friss meggylevet, sőt, a kúrát már az edzés-program indulása előtt három nappal elkezdték, és az izommunka után még négy napig folytatták. A csoport másik fele tetszőleges folyadékkal pótolta a hiányt. A meggylevet fogyasztók nem, vagy alig érezték az izomlázat jelentő fizikai fájdalmat.

A szakemberek szerint a magyarázatot az adja, hogy a meggyben, a többi gyümölcshöz képest magasabb az erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkező vegyületek jelenléte.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Tech

Izomsorvadás-gátló űrcipőt fejlesztettek ki

Egy japán cipőgyártó a súlytalanság körülményeinek megfelelő kényelmes lábbeliket fejlesztett ki, amelyek segítségével az asztronauták eredményesen küzdhetnek az izomsorvadás ellen.

MTI Fókusz

Őssejteket juttattak szívizomba Debrecenben

Első alkalommal ültettek csontvelőből származó őssejteket elhalt szívizomba a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) kardiológiai klinikáján - jelentette be a sikeres beavatkozást követően Édes István egyetemi tanár, a klinika igazgatója.