szerző:
hvg.hu

Az Alzheimer-kór egyik lehetséges ellenszere, egy DNS-vakcina alkalmazása bíztató eredményeket produkált egereken kísérletezve. Az új módszer csökkenti az Alzheimer-betegségre jellemző fehérje-lerakódások szintjét az agyban. Szemben más, szintén vírust alkalmazó alternatív oltóanyagokkal, mellékhatások sem jelentkeztek.

A nagyarányú szövetközi lerakódások az agyban felhalmozódva elváltozásokat okoznak, melyek az emlékezeti problémákon kívül az Alzheimer-kór egyik legfőbb tünetei. Előzetes, egereken végzett kutatások már bebizonyították, hogy az immunrendszer felerősítésével a kórt okozó fehérjék hatástalaníthatóak. Az embereken végzett ilyen típusú immunizálásnak azonban súlyos mellékhatásai voltak, többek között agyvelőgyulladás. A szakértők abban bíznak, hogy a folyamatban lévő vizsgálatok révén sikerül az immunválaszt oly mértékben csökkenteni, hogy a lerakódások nagyarányú megsemmisülése mellett a káros agyi elváltozások veszélye a minimálisra csökken.

A Tokiói Neurológiai Intézetben a legutóbbi kísérletek során sikerült arra ösztönözni az egerek szervezetét, hogy saját maga termeljen kis mennyiségű amiloid fehérjét. Majd a rágcsálókba lecsupaszított DNS-t fecskendeztek. A módszer alacsony immunválaszt indukált. A kezelt egereknél a fehérje lerakódások 15,5 és 38,5 százalék közötti csökkenése volt tapasztalható. Az olyan speciális agyi területeken, mint az agykéreg vagy a hippocampus, a csökkenés elérte a 40-50 százalékot is.

A kutatást végző szakemberek szerint az általuk létrehozott ilyen típusú DNS-vakcina olcsó és hathatós megoldást jelenthet az Alzheimer-kór ellen.

A vírust tartalmazó oltóanyagok lényege, hogy a vírusokat megfosztják genetikai információjuktól, azaz a nukleinsavat ionizáló sugárzással vagy vegyi anyagokkal megsemmisítik. Ám ettől az eljárástól a vírusok nem vesztik el azt az alapvető tulajdonságukat, hogy szaporodásukhoz élő sejt közreműködése szükséges; ezért bejutva a szervezetbe, beépülnek az egészséges sejtekbe – azonban a hiányzó információk miatt képtelenek magukat megsokszorozni, viszont jótékonyan módosíthatják a sejtben lévő mechanizmusokat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Plázs

Mediterrán étrenddel az Alzheimer-kór ellen

A mediterrán típusú étrend nemcsak a szívbetegségekre hatásos: segítségünkre lehet az Alzheimer-kórnál is – állítja egy új a medpagetoday.com oldalon megjelent tanulmány. Azok között, akik betartják a mediterrán diétát, 40 százalékkal kisebb a betegség kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik kifejezetten kerülik az ilyen, Földközi-tengeri ételeket.

MTI Wellness

A rendszeres mozgás csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát

Az aktív tevékenység azoknak is hasznára válik, akiken már láthatók a demencia vagy az Alzheimer-kór jelei. A Group Health Cooperative elnevezésű szervezet kutatói hat éven keresztül ellenőrizték 1750 idős személy egészségi állapotát. Ezen idő alatt közülük 158-nál demencia, 107-nél pedig Alzheimer-kór lépett fel.

hvg.hu Plázs

Arannyal és mikrohullámmal az Alzheimer-kór ellen

Az Alzheimer-kór az egyik leggyakoribb szellemi leépülést okozó idegrendszeri rendellenesség, amely főként, de nem kizárólag az idős embereket sújtja. A kór legfőbb jele az emlékezet-kiesésen kívül a betegek agyán található amiloid plakkok megjelenése. Ezek ellen védekezhetünk parányi aranylapocskákkal – vélekedik egy spanyol-chilei kutatócsoport.

MTI Tech

Vakcina a fekete láz ellen

Svájci kutatók kifejlesztették az évente 60 ezer ember halálát okozó fekete láz ellenszerét – tudatta az American Chemical Society Chemical Biology című szaklap.

hvg.hu Plázs

A magasabb végzettség megóvhat az Alzheimer-kórtól?

A magasan kvalifikált, tanultabb emberek esetében az Alzheimer-kór tünetei hosszabb ideig maradnak enyhék, mint a kevésbé iskolázottaknál. Az előrehaladott stádiumban azonban látványos romlás kezdődik. Tehetünk-e valamit, hogy elkerüljük a betegséget, és tud-e ebben nekünk segíteni az orvostudomány?

MTI Plázs

Övsömör ellen hatásos az új vakcina

Elsősorban az időseket érintő népbetegség, a rendkívül fájdalmas övsömör ellen nyújthat védelmet az új vakcina, amelynek forgalomba hozatalát május végén engedélyezte az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hatóság (FDA) - olvasható a szervezet honlapján.

hvg.hu Tech

Létezik-e hatékony HIV-vakcina?

A Science magazin 125. jubileumának alkalmából cikksorozatot közöl, amelyben a tudomány és a technika legizgalmasabb kérdéseit boncolgatják. Ezekből a témákból szemezgettünk nyári sorozatunkhoz, amelynek soron következő darabja az AIDS és a HIV ellenszerének kutatásáról számol be.

Tíz éven át várta a világvégét a föld alatt egy holland család

Tíz éven át várta a világvégét a föld alatt egy holland család

Olcsóbb lesz a benzin szerdától

Olcsóbb lesz a benzin szerdától

Vége a véres tüntetéseknek Ecuadorban

Vége a véres tüntetéseknek Ecuadorban

Deutsch Tamás egy keleti bölcs optimizmusával értékelte a választásokat

Deutsch Tamás egy keleti bölcs optimizmusával értékelte a választásokat

Patthelyzet jöhet a csepeli közgyűlésben

Patthelyzet jöhet a csepeli közgyűlésben

Hivatalossá tették Karácsony Gergely főpolgármesteri győzelmét

Hivatalossá tették Karácsony Gergely főpolgármesteri győzelmét