szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fejfájáskutató amerikai tudósok szerint teljesen téves lehet minden, amit eddig tudtunk, illetve ténynek fogadtunk el a migrénről.

© sxc.hu
Legújabb vizsgálati eredményeik alapján úgy vélik, egyedül annyit lehet egyértelműen állítani, hogy a migrén az emberiséget érintő – nem halálos kimenetelű – csapások egyike. Az is kérdéses azonban, megfelelően értelmezték-e eddig a migrén hátterét, vagy azt, hogy egyes szervek működési zavara, vagy bizonyos étrendi hibák mennyiben felelnek a görcsös fejfájás kialakulásáért. Az viszont örvendetes tény, hogy a klasszikus migrénesek mintegy fele számára léteznek hatásos korszerű gyógyszerek - olvasható a New York Times egészségügyi mellékletében.

A kutatók szerint mind több bizonyíték támasztja alá, hogy csaknem az összes, úgynevezett szinusz fejfájás valójában migrén - nem csoda tehát, hogy a tüneteket nem enyhítette a nyakló nélkül szedett vénynélküli szerek és antibiotikumok özöne. Már azt is jó tudni, hogy mire nem érdemes fölöslegesen költeni a patikában, de az érintettek számára az a valódi újdonság, vélik szakértők, hogy már ismernek olyan hatóanyagokat, amelyek megelőzik a rohamot, vagy enyhítik a migrénes panaszokat.

Az Egészségügyi Világszervezet (a WHO) a képességeket leginkább korlátozó betegségek közé sorolja a migrént. A 28 millió érintett amerikai sem a munkahelyén, sem otthon, akár játék közben sem képes megfelelően teljesíteni.

A migrén több, mint a fejfájás. A lüktető fájdalom általában a fej egyik oldalán fordul elő, legtöbbször hányinger, hányás, erős fény- és hangérzékenység kíséri. Orrdugulás, zavaros, homályos látás, hasmenés, alhasi hideg, meleg-érzés, idegesség, depresszió, koncentrációs zavarok szintén előfordulhatnak. Az érintett minden tagja fáj, betegnek érzi magát - kezelés nélkül - a legkisebb feladat elvégzésére is alkalmatlan lehet. Egyesek a roham alatt fel sem tudnak kelni, de sokan a roham multával is fáradtnak, ingerültnek, fásultnak, depressziósnak érzik magukat. Egyesek viszont a roham elmúltával arról számolnak be, hogy felfrissültek, energiával töltődtek fel.

A prepubertás korszakában lévő gyerekek mintegy 4 százaléka migrénes. A serdülőkor után a férfiaknál hatra, nőknél pedig 18 százalékra nő az érintettség. A különbség valószínűleg azzal függ össze, hogy nők esetében a vérben időről-időre változik az ösztrogén szintje. A havi vérzés előtti hormonszint csökkenés váltja ki a menstruációs migrént, ami sokkal súlyosabb, és tovább tart, mint a máskor jelentkező rohamok. Egyes nőknél kislánykortól a menopauza bekövetkeztéig akár havi háromszor is jelentkezhet egy-egy háromnapos roham - ilyen esetekben a terhességi időszak, majd a változás korszaka hozhat enyhülést. Általában véve a nőknél, 40-es éveikben, fokozatosan csökkenni kezd a rohamok gyakorisága és hevessége.

Naplózzunk! (Oldaltörés)

Sokáig azt hitték a szakemberek, hogy az úgynevezett vaszkuláris fejfájás annak következtében lép fel, hogy a fejben lévő erek összehúzódnak, majd kitágulnak. Ma inkább úgy mondják, hogy a fájdalom az agyi idegsejtek változásaiból ered. Bizonyos helyzetekben az agysejtekben, a neuronokból gyulladást előidéző peptidek lépnek ki, amire válaszul a véredények összehúzódnak - a fejfájás az erek kitágulása előtt jelentkezik. Az említett peptidek olyannyira érzékennyé teszik az idegszálak rostjait, így azok még az olyan ártalmatlan ingerekre, mint amilyen például az erek pulzálása, is túlzott mértékben reagálnak – ez idézi elő a kínzó fájdalomérzetet.

Gyakran mutatkozik családi halmozódás. Bár nehéz a migrént félrediagnosztizálni, mégis gyakran rosszul osztályozzák, ilyenkor nevezik szinusz, vagy feszültéségből eredő fejfájásnak. Az előbbi elnevezést az indokolhatja, hogy ilyenkor a homlok vagy a szem alatti arc (az orrmelléküreg, vagy arcüreg feletti) rész nyomásra érzékeny, olykor kifejezetten fájdalmas.

Korábban sok migrénest tiltottak el bizonyos ételektől, mondván, hogy például a csokoládé, az alkohol (főként a vörösbor) és az érett sajtok fogyasztása egyeseknél kiválthat rohamot. Erre azonban az újabb kutatások kevés bizonyítékot szolgáltattak. Ennek ellenére azt javasolják a szakemberek, hogy annak megállapítására, valójában mi idézi elő a fejfájást, érdemes felírni az előfordulás időpontját, a korábban fogyasztott ételeket, és minden egyéb - esetleg szokatlan - körülményt. A fogamzóképes nőknek pedig azt javasolják, jegyezzék fel ciklusuk idejét.

A tudományos megfigyelések nyomán ma sokkal valószínűbbnek tartják a kutatók, hogy a migrénes roham kialakulásáért a (pozitív vagy negatív) stressz, az időjárásbeli változás, az ösztrogén szint csökkenése, a fáradtság, az alvási zavarok, vagy a nagy mennyiségben használt vénynélküli fájdalomcsillapítók közül valamelyik felelhet.

A megelőzésnek és a kezelésnek számtalan formája létezik. A gyógyszerek között a leghatékonyabbnak bizonyos antidepresszánsok, béta-blokkolók és epilepszia ellenes szerek mutatkoznak. Egyeseknél hatásos a relaxációs terápia, vagy a stressz-oldás. Másoknál jó hatású a B vitamin kezelés vagy egyes gyógynövények alkalmazása - állítják amerikai fejfájáskutatók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Erős paprika – az okos fájdalomcsillapító

Az erős paprikából kivont kapszicin segítségével egyedülálló, új típusú fájdalomcsillapító kifejlesztésén dolgoznak magyar kutatók. A hazánkban népszerű fűszernövény a népi orvoslásnak és mindenapi praktikák tárházának is régóta ismert és meghatározó szereplője.

MTI Plázs

Szex, narkó, tévé: függőség vagy gyenge jellem?

A függőség fogalmát már jó ideje nem csupán a kábítószerekkel kapcsolatban használják: viselkedési formák is okozhatnak függőséget, ezek abbahagyása pedig súlyos megvonási tünetekkel járhat. Olyannyira, hogy állatkísérletek is bizonyítják, bármi is a függőség oka, ugyanaz a marker vegyület jelenik meg az agy jutalomközpontjában.

MTI Plázs

Fájdalmat csillapít a rajzfilm

Egy olasz tanulmány szerint a rajzfilmek csökkentik a gyerekek fájdalomérzetét. A 7-12 éves korosztályban végzett felmérések szerint a gyors képek elterelik a figyelmet és pl. vérvételkor sokkal kisebb mértékben érzékelik a fájdalmat, mint egyébként, sőt, a tévé még hatásosabbnak bizonyult, mint a mama megnyugtató gesztusai.

hvg.hu Plázs

Hogyan enyhítsük a fájdalmat - függőség és mellékhatás nélkül?

Mind több orvos választja a fájdalomkezelés komplex módját, amely a kialakult, látható tünetekkel együtt kezeli a beteg egóját és pszichéjét – írja a Focus című német hetilap. Mások, amint az egy belga gyárlátogatáson kiderült, azon dolgoznak, hogy a krónikus fájdalom - legyen az daganatos betegség kísérője vagy mozgásszervi, esetleg reumás eredetű – elviselhetővé szelídüljön, a beteg teljes életet élhessen.

MTI Plázs

A meleg jó fájdalomcsillapító

A meleg kitűnő fájdalomcsillapító, ráadásul a gyógyszerekhez hasonlóan molekuláris szinten fejti ki a hatását - derült ki egy tudományos konferencián.

MTI Tech

Vibrációs párnát fejlesztettek ki álmatlanság ellen

Altatópárnát fejlesztettek ki japán tudósok az álmatlanságban szenvedő emberek megsegítésére. A párna több fajta rezgést, vibrációt képes utánozni, ezek intenzitását a használó állítgathatja kedve szerint.

MTI Karrier

A hosszabb munkaidő megemeli a vérnyomást

A hosszabb munkaidő magasabb vérnyomással jár: aki hetente 51 óránál többet dolgozik, 29 százalékkal nagyobb eséllyel betegszik meg hipertóniában – áll egy kaliforniai tanulmányban.

MTI Plázs

Sok a tévhit a fájdalomcsillapítás körül

A daganatos betegségben szenvedők fájdalomcsillapítása megfelelőnek mondható, azonban a krónikus mozgásszervi betegség következtében jelentkező fájdalom csillapítása még nem mondható optimálisnak - jelentette ki Bonyhády Elemér háziorvos kedden egy budapesti sajtótájékoztatón.

hvg.hu Plázs

Boldogtalan nemzet a magyar

A 40 év alatti felnőttek, a felsőfokú végzettségűek és a Közép-Dunántúlon élők mindent egybevetve boldogabbnak érzik magukat az országos átlaghoz képest, azonban Magyarországon élő embereknél 20 másik ország lakosai is boldogabbnak érzi magát — derül ki a TÁRKI 2005-ben végzett Európai Társadalmak Összehasonlító Vizsgálatából, amelyben Magyarországon kívül még huszonhárom ország vett részt.

hvg.hu Plázs

Minden, amit az asztmáról tudni kell

Az asztma kezelhető, ám gyógyíthatatlan betegség. A WHO adatai szerint az asztmások száma 100-150 millióra tehető, számuk tízévenként 50 százalékkal nő - évente 180 ezer ember halálát okozva. Bárkinél, bármikor és bárhol jelentkezhet. Ennek dacára az asztmások örömteli és teljes életet is élhetnek.

hvg.hu Plázs

Tíz dolog, amit a migrénről tudni kell

A fejfájás népbetegség, milliók életét nehezíti meg. A sokarcú migrénről számos legenda keringett, néhány évszázaddal ezelőtt a női hisztéria velejárójaként könyvelték el. Bár tény, hogy a nők jobban érintettek, a migrénes rohamok háttere ennél jóval összetettebb.

hvg.hu Plázs

Óvatosan egyes fájdalomcsillapítókkal, infarktust okozhatnak

Bizonyos fájdalomcsillapítók nagy dózisban történő alkalmazása növeli a szívbaj kockázatát – erősítették meg tudósok egy régebbi kutatás eredményeit. Dr. Colin Baigent, a brit Oxford Egyetem epidemiológusa a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a COX-2-gátlók és a nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő szerek (NSAID) szedése nagyban hozzájárulhat a szívrohamok kialakulásához.

hvg.hu Plázs

Együtt jár a szívbetegséggel a cukorbaj

A diabétesz gyakori megbetegedés az idősebb, szívproblémákkal küzdő személyeknél, valamint a legjelentősebb független rizikófaktora a halál bekövetkeztének ezeknél az egyéneknél – írja a Newsmax.com.

Egy hajszál választja el a forintot a történelmi mélyponttól, és eddig az MNB sem tudott segíteni

Egy hajszál választja el a forintot a történelmi mélyponttól, és eddig az MNB sem tudott segíteni

Mikor kell az áfát hozzáadni az árhoz?

Mikor kell az áfát hozzáadni az árhoz?

Feldmár: „Olyan korán meg kell mondani a gyereknek, hogy mi van, amilyen korán csak lehet”

Feldmár: „Olyan korán meg kell mondani a gyereknek, hogy mi van, amilyen korán csak lehet”