szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bizonyos fájdalomcsillapítók nagy dózisban történő alkalmazása növeli a szívbaj kockázatát – erősítették meg tudósok egy régebbi kutatás eredményeit. Dr. Colin Baigent, a brit Oxford Egyetem epidemiológusa a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a COX-2-gátlók és a nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő szerek (NSAID) szedése nagyban hozzájárulhat a szívrohamok kialakulásához.

© sxc.hu
A nem szteroid típusú gyulladáscsökkentők olyan szerek, amelyek kémiailag nem szteránvázasak, és hatásukat nem a szteroid hormonok receptorain fejtik ki. Gyulladáscsökkentő hatásuk mellett általában a lázat is leviszik. Ez utóbbit a központi idegrendszer hőközpontjának bénításával érik el, melynek hatására csak a kórosan magas testhőmérséklet csökken. Gyulladáscsökkentő hatásukat az úgynevezett ciklooxigenáz enzimek bénítása révén fejtik ki.

Régebbi vizsgálatok azonban kimutatták, hogy ennek az enzimnek két izoenzim formája található meg a szervezetben: COX-1 és COX-2, melyek szabályozó szerepe különböző. Amíg a sejtekben folyamatosan jelen lévő COX-1 izoenzim a normál sejtműködés és életfolyamatok szabályozásában játszik szerepet, addig a COX-2 olyan izoformája az enzimnek, amely csak gyulladásos folyamatok esetében képződik. A régi NSAID-szerek azonban nem elég szelektívek, azaz nemcsak a COX-2, hanem a COX-1 izoenzimet is gátolják, azaz kialakulnak a jól ismert mellékhatások – mint például fekély vagy gyomorvérzés.

A járványkutató szakember és olasz tudományos munkatársai régebbi, COX-2 gátló vagy NSAID-ekkel végzett kísérletek eredményeit metaanalízisnek vetették alá, több mint 130 vizsgálat és 140 ezer páciens adatait alapul véve.

Kiderült, hogy a COX-2-gátlók kapcsolatba hozhatók a szívinfarktus kialakulásának veszélyével, valamint ugyanez elmondható több, magas dózisban alkalmazott nem szteroid típusú gyulladáscsökkentőkről is. Ez azt jelenti, hogy minden ezer emberből, akiknél a fent említett szereket magas dózisban alkalmazzák, három szívinfarktust kap.

Az egyik gyártó által piacra dobott COX-2-gátlót 2004-ben kivonták, mivel a szer megduplázta a stroke kialakulását. A gyártó ellen eddig 11 ezer 500 keresetet adtak be a bíróságokra.

Baigent doktor szerint a készítmények olyan krónikus fájdalmakat enyhítenek, amelyek amúgy igen rontják a betegek életminőségét. Így azok a páciensek, akik a fent említett fájdalomcsillapítók révén szereznek némi megnyugvást, lehetőség szerint csökkentsék a napi adagjukat, ne szedjék huzamosabb ideig őket, illetve váltsanak más, például morfinalapú fájdalomcsillapítókra.

Peter Weissberg professzor, a Brit Szívalapítvány munkatársa szerint a kutatás eredményei jelentősek, azonban az erős fájdalmaktól szenvedő betegek számára gyakran fontosabb a fájdalomcsillapítás, mint a megnövekedett kockázat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Fókuszban a hátfájás

Minden életkornak megvannak a maga sajátos gerincproblémái. Öt felnőttből négy hátfájásra panaszkodik, általános recept azonban nincs. Gerincünk nagyon összetett, bonyolultságából adódóan sajátos, testreszabott gyógymóddal kezelhető. A hátfájás hátterében sokféle betegség állhat, legenyhébb formájában is komoly figyelmet igényel.

MTI Plázs

Klasszikus zenével a fájdalom ellen

A komolyzene jelentősen csökkenti a reumás megbetegedések okozta fájdalmat, miközben számolni kell az esetlegesen jelentkező mellékhatásokkal is, mint például a túlpörgés.

hvg.hu Plázs

Erős paprika – az okos fájdalomcsillapító

Az erős paprikából kivont kapszicin segítségével egyedülálló, új típusú fájdalomcsillapító kifejlesztésén dolgoznak magyar kutatók. A hazánkban népszerű fűszernövény a népi orvoslásnak és mindenapi praktikák tárházának is régóta ismert és meghatározó szereplője.

MTI Plázs

Sok a tévhit a fájdalomcsillapítás körül

A daganatos betegségben szenvedők fájdalomcsillapítása megfelelőnek mondható, azonban a krónikus mozgásszervi betegség következtében jelentkező fájdalom csillapítása még nem mondható optimálisnak - jelentette ki Bonyhády Elemér háziorvos kedden egy budapesti sajtótájékoztatón.

Nagyot változik a MÁV internetes rendszere, teljesen átalakul az Elvira

Nagyot változik a MÁV internetes rendszere, teljesen átalakul az Elvira

Újabb magyar mentő halálát okozta koronavírus-fertőzés

Újabb magyar mentő halálát okozta koronavírus-fertőzés

Eddig a legtöbb, 165 ember hunyt el koronavírus-fertőzés miatt

Eddig a legtöbb, 165 ember hunyt el koronavírus-fertőzés miatt