Miután az osztrákok és németek évtizedek óta tömegesen járnak Magyarországra fogorvoshoz, Nyugat-Európa más régióiban is felfedezték, hogy itt olcsóbban juthatnak hasonló színvonalú szolgáltatáshoz.

,,Csak azért ugrottam el ide, hogy megfejtsem, miért van négyszáz fogorvos ebben az 50 ezer fős kisvárosban" - magyarázta éppen két éve az amerikai CNN hírtelevízió sztárriportere, Richard Quest, miért látogatott el kelet-európai körútja során Sopronba, ahol hamarosan a fogorvosi székben találta magát. A fogtömés mellett természetesen választ is kapott a dilemmájára. A váróteremben üldögélő fél tucat osztrák és német páciens jelenléte is igazolta a felkeresett fogorvos szavait: a határ közelsége és a kezelés relatív olcsósága miatt évek óta áramlanak a külföldi betegek az országba.

"Az osztrák fogászok abban reménykednek - mondta akkor Richard Quest -, hogy mindez megváltozik, amikor Magyarország belép az Európai Unióba, ami a magyar orvosok számára szigorúbb szabályozást és növekvő költségeket hoz majd." E változás azonban a nyugati határvidéken ma nemigen tapasztalható. A Sopron Plazában hétfőtől szombatig nyitva tartó Plaza Dental fogászati szalonban például ma is naponta átlagosan nyolc beteg fordul meg, többségük osztrák, de elvétve németek és svájciak is vannak közöttük. Igaz, a szalonban úgy tudják, az aranyláz alábbhagyott: új soproni fogászati rendelőről nem hallottak, s az árak évek óta nem emelkedtek. A másfél évtizede működő győri Solydent rendelő tulajdonosa, Solymosi Péter is a piac stabilizálódásáról számolt be a HVG-nek, hozzátéve mindjárt a valószínű magyarázatot is: a szlovák és a cseh piac is fokozatosan megnyílik a német nyelvterületről érkezők előtt.

Az EU-csatlakozás óta inkább az jelent változást, hogy immár Európa nyugati feléből is egyre többen keresik fel a megfelelő színvonalúnak és igen olcsónak tartott magyar fogorvosokat. A napokban a BBC internetes hírszolgálata is cikket jelentetett meg a Nagy-Britanniából Kelet-Európába, döntően Magyarországra tartó fogturizmusról. A szerző szerint a jelenség oka, hogy a szigetországban csökken az állami egészségügyi ellátásban dolgozó fogorvosok száma, a várólisták így hosszúra duzzadtak, a magánorvosok viszont a többség számára elviselhetetlenül drágák.

Míg az osztrák-magyar határ keleti oldalán - például Fertődön, Mosonmagyaróváron és Sopronban - működő rendelőkbe elsősorban német nyelvterületről érkeznek a vendégek (egyes statisztikák szerint minden harmadik osztrák Magyarországon kezelteti a fogait), addig a nyugatabbról érkezők (a britek mellett hollandok, dánok, írek) a fapados légitársaságoknak köszönhetően olcsón elérhető Budapestre mennek, ahol az otthoni ár feléért-harmadáért elvégzik a szükséges beavatkozást. Így - például gyökérkezelés vagy fogbeültetés esetén - az utazási és szállásköltséggel együtt is jelentős megtakarítás érhető el. "Ha gond van, bekapok néhány aszpirint, és repülőre ülök - magyarázta a BBC-nek egy fogait Magyarországon csináltató edinburghi menedzser. - A jegy egy otthoni konzultáció árából kijön."

A kezelésre várók jó részét nem izgatja, hogy a brit fogászok - miként osztrák kollégáik is - időnként azzal riogatják a pácienseket, hogy a magyar orvosok gyengébb minőségű anyagokkal, megfelelő szakértelem nélkül dolgoznak. A magyar doktorok szerint az árkülönbség oka inkább a munkabérek eltéréséből adódik.

"A fogászati kezelés Svájcban, Írországban és Olaszországban a legdrágább, ahhoz képest a német és az osztrák fogorvosok tulajdonképpen olcsón dolgoznak" - mondta saját minikutatására alapozva a HVG-nek Schleffer Barna, aki három éve fogorvoskodik, és fél éve foglalkozik külföldi betegekkel. Budapesti V. kerületi rendelőjébe a külföldiek túlnyomó többsége Írországból érkezik.

Sokan úgy akarják maximálni a megtakarítást, hogy a fogászati kezelést minél gyorsabban letudják. Ám olyanok is vannak, akik megpróbálják összekötni a kellemetlent a kellemessel, és - ha már itt vannak - körülnéznek az országban. "Fogra specializált" utazási irodák, például a Nagy-Britanniában működő Hungarian Dental Travel, segítenek a szállodafoglalásban, sőt az utazási lehetőségekről és a látnivalókról is információkat adnak. De maguk a fogorvosi rendelők is segítenek a szállásfoglalásban és az utazási információk beszerzésében. A győri Solydent saját hoteljébe invitálja vendégeit, a szombathelyi Isis Dental pedig saját taxit üzemeltet, mellyel például Grazból vagy Bécsből ingyen hozzák el a pácienseket.

"A külföldiektől többet kérünk egy kezelésért, de a feladat extra nehézségeket is jelent. Rendkívül stresszes, ha a páciens csak meghatározott ideig tartózkodik az országban: gyorsan és precízen kell dolgozni, ráadásul a kommunikáció is körülményesebb. A közvetítőknek is ki kell fizetnünk 10-20 százalékot" - indokolja az árkülönbséget Schleffer, aki a napokban kénytelen volt egy magyar közvetítőn keresztül érdeklődő, május elején Budapestre látogató ír kuncsaftot elutasítani: "Egy hétre jön Pestre, és ezalatt két darab körhidat szeretne csináltatni. Ezt felelősséggel nem vállalhattuk el, ehhez a munkához legalább három hét kéne."

A nyugat-magyarországi rendelők olyannyira az osztrák és német beutazó vendégekre specializálódtak, hogy többségük lehúzhatná a redőnyt, ha a nyugatról jött forgalom valamiért megszűnne. Ugyanakkor Schleffer Barna szerint azok az orvosok, akiknek jó hazai "beteganyaguk" van (olyan kuncsaftok, akik elfogadják orvosuk tanácsát, és meg is tudják fizetni a kezeléseket), általában nem is foglalkoznak külföldiekkel. "Én nem akarom leépíteni a külföldi pácienseimet, de az a célom, hogy legyen egy jó hazai praxisköröm is. Az árak ugyanis lassan kiegyenlítődnek. Ha egyszer Magyarországon is bevezetjük az eurót, annak lélektani hatása lesz. Az árak egy pillantás alatt összehasonlíthatóak lesznek, és akkor nálunk sem fog megmaradni az a helyzet, hogy a külfölditől 80, a magyar pácienstől 35 eurót kérünk egy tömésért."

SCHWEITZER ANDRÁS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Plázs

Óriási mértékben mutálódnak a halálos vírusok

Évente legalább egy új betegség kerül át állatokról az emberekre. Az embert is megfertőző vírusok katalogizálása közben kiderült, hogy az elmúlt 25 évben 38 új kór bukkant fel. Háromnegyedük, mint például az AIDS, a madárinfluenza, a SARS, vagy a Creutzfeldt-Jakob betegség új változata, eredetileg csak állatokat megfertőző kór volt.

MTI Plázs

Ritkán járunk fogorvoshoz

Rossz a magyar lakosság fogainak az állapota, a felnőtteknek mindössze 38 százaléka járt egy éven belül fogorvosnál, beleértve a magánorvosi ellátást is - derült ki egy felmérésből.

MTI Plázs

Mézet a sebre

A méz kiválóan segíti elő a sebek gyógyulását - ezt a rég ismert tételt erősítette meg most egy új-zélandi tudós annak alapján, hogy a méz orvosi felhasználását leíró, mintegy negyven különböző tudományos munkát értékelt ki.

hvg.hu Plázs

Fókuszban a szemek

Szemgyulladást több dolog is okozhat, a tünetek mégis nagyon hasonlóak: a szemek égnek, szúrnak, viszketnek és könnyeznek. Mintha homokszemcsék karcolnák, a látás homályos, a fej fáj.

hvg.hu Plázs

Bőrrák-hisztéria Amerikában

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia arra figyelmeztet: egyre gyakoribb a – járványként el nem ismert – bőrrákos megbetegedés az államokban. Minden ötödik amerikai bőrén jelentkezik daganatos elváltozás, a kockázat pedig megduplázódik, ha a beteg már túl van öt leégésen – áll a Mayo Clinic hírlevelének áprilisi beszámolójában. Az amerikaiak járványtól félnek, ám a szakemberek szerint erről szó sincs.

HVG Plázs

Kórházat vennének a befektetők

Az elmúlt években több kórház rendbetételére vállalkoztak magánbefektetők. Másfél évvel ezelőt a fideszes vezetésű Körmend önkormányzata a párt politikájával dacolva a Hospinvest Kft.-nek adta át a helyi kórház működtetését (az intézményt már a Horn-kormány bezárásra ítélte). A manőver indoka az volt, hogy a 120 ágyas kórház minden ágyára félmillió forint tartozás jutott (HVG, 2005. augusztus 13.).

Plázs

Orvossztrájkok Szlovákiában

Béremelést és az egyébként sem folyó privatizáció leállítását követeli húsz szlovákiai kórház dolgozóinak egy része. A miniszter szerint az eddigi reformok már éreztetik a hatásukat, a folytatás vagy a visszafordulás a következő kormány dolga lesz.

hvg.hu Plázs

Amit a pollenallergiáról tudni kell

Az allergia az emberi szervezet megváltozott reakciója, amelynek során a szervezet - az egyébként ártalmatlan anyagokkal szemben is - ellenanyagot termel. A légutakat betegítő allergiák közé soroljuk a szénanáthát, az allergiás náthát, a kötőhártya-gyulladást és a hörgi asztmát. Mindegyikre igaz, hogy kialakulását belélegzett allergének okozzák. Legismertebbek: a virágpor, a penészgomba, a házi poratka és az állati szőr. A pollenek főként a szénanátha kellemetlen tüneteiért a felelősek, de bőrgyulladást is okozhatnak.

Tovább nőtt a Néppárt előnye az EP-ben – itt az új mandátumbecslés

Tovább nőtt a Néppárt előnye az EP-ben – itt az új mandátumbecslés

1800 négyzetméteres üzem ég Jászladányban

1800 négyzetméteres üzem ég Jászladányban

Itthon élnek a legrosszabbul az emberek a visegrádi országok közül

Itthon élnek a legrosszabbul az emberek a visegrádi országok közül

Megoldásért kiáltó, milliókat érintő téma sikkadt el az EP-kampányban

Megoldásért kiáltó, milliókat érintő téma sikkadt el az EP-kampányban

A Fiat–Chrysler felajánlotta magát a Renault-nak

A Fiat–Chrysler felajánlotta magát a Renault-nak

A Pasaréti templomban megmondták a híveknek, hogy kit ne támogassanak a szavazáskor

A Pasaréti templomban megmondták a híveknek, hogy kit ne támogassanak a szavazáskor