szerző:
hvg.hu

Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia arra figyelmeztet: egyre gyakoribb a – járványként el nem ismert – bőrrákos megbetegedés az államokban. Minden ötödik amerikai bőrén jelentkezik daganatos elváltozás, a kockázat pedig megduplázódik, ha a beteg már túl van öt leégésen – áll a Mayo Clinic hírlevelének áprilisi beszámolójában. Az amerikaiak járványtól félnek, ám a szakemberek szerint erről szó sincs.

Karotinoid antioxidánsok

Az olyan karotinoid típusú antioxidánsok, mint a likopén, az a-karotin, a b-karotin, a fitoén és a fitofluén, fontos szerepet játszanak a bőr védelmi rendszerében. Kiváló szabadgyök-fogók, közömbösí-teni tudják a szinglet oxigéneket és az egyéb káros reaktív oxigénfajtákat, amelyek akkor képződnek, amikor a bőr huzamosabb ideig napsugár-zásnak van kitéve. Ha ezeket a karotinoidok és az egyéb antioxidánsok nem semlegesítik, akkor a reaktív oxigénfajták a bőr korai öregedését, oxidatív sejtkárosodást és akár olyan bőrrákokat is okozhatnak, mint például a basal- és pikkelysejtes karcinóma vagy a melanoma malignum.

A basal- és pikkelysejtes karcinóma, a bőrrák leggyakoribb, ám kezelhető típusa, sokáig az 50 év felettieket érintette. A Mayo Clinic kutatói szerint azonban 1976 és 2003 között a 40 év alatti nők körében a basalsejtes karcinóma (basalioma) megbetegedések megháromszorozódtak, míg a pikkelysejtes elváltozások a négyszeresükre emelkedtek. A tanulmányból az is kiderül, hogy eddig a megbetegedések kilencven százaléka a napfénynek gyakran kitett bőrfelületeken fordult elő, mára azonban a fejet és a nyakat csupán hatvan százalékban érinti a rák; a daganat egyre inkább a törzsön jelentkezik. A kutatók szerint mindez a szoláriumok miatt van. Az értekezés az ibolyán túli sugarak (UV) két fajtáját is górcső alá veszi: a bőr mélyebb rétegeiben turkáló UVA a gyakran halálos kimenetelű melanómáért felelős, míg az UVB, amely a leégést okozza, a basal- és pikkelysejtes karcinóma kialakulását idézheti elő. A szoláriumok főként UVA sugarakat bocsátanak ki, de akadnak UVB-t használó napozókészülékek is.

Ne égjünk le
- Mielőtt napra mennénk, kenjük be magunkat alaposan napfényvédő krémmel, legalább fél órával előtte, még akkor is, ha borult az ég.
- Ne tartózkodjunk a napon délelőtt tíz órától délután négyig.
- A naptejet dobjuk a táskánkba, és kétóránként kenjük át magunkat a szabadban.
- Ne felejtsük otthon a napszemüveget, a nagy karimájú kalapot! Viseljünk olyan szellős ruhákat, amelyek védik bőrünket a sugaraktól. Védjük bőrünket még akkor is, ha naptejet használunk.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

Bőrpótlásra alkalmas selymet fejlesztettek ki a kínaiak

Kínában, ahol a selyemkészítésnek sok ezer éves hagyományai vannak, az anyag hasznosításának újabb formáját fedezték fel. A Senjangi Egyetem Állatorvosi Karán tízéves kutatómunka eredményeként egy olyan selyem alapanyagú bőrpótlót fejlesztettek ki, amelynek révén a sérülések sokkal gyorsabban gyógyulnak, mint egyébként – írja a MIGnews hírportál.

hvg.hu Plázs

Óriási mértékben mutálódnak a halálos vírusok

Évente legalább egy új betegség kerül át állatokról az emberekre. Az embert is megfertőző vírusok katalogizálása közben kiderült, hogy az elmúlt 25 évben 38 új kór bukkant fel. Háromnegyedük, mint például az AIDS, a madárinfluenza, a SARS, vagy a Creutzfeldt-Jakob betegség új változata, eredetileg csak állatokat megfertőző kór volt.

MTI Plázs

Megfelelő életmóddal megelőzhető a rák

A rák megelőzésében különös jelentősége van az életmódnak – állapították meg az amerikai Harvard egyetem kutatói, és ez azért is nagyon fontos felismerés, mert a rákos megbetegedések kezelése még mindig nem olyan hatásos, mint egyéb krónikus bajoké – áll a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének legfrissebb hírlevelében.

Trump a Twitteren fenyegette meg Iránt

Trump a Twitteren fenyegette meg Iránt

Meghalt Herman Wouk

Meghalt Herman Wouk

Ha Fonyódnál szállna vonatra, van egy rossz hírünk

Ha Fonyódnál szállna vonatra, van egy rossz hírünk

Megőrjíti a világot a Snapchat "babás" újítása

Megőrjíti a világot a Snapchat "babás" újítása

Vezetés közben telefonozott egy betegszállító sofőrje

Vezetés közben telefonozott egy betegszállító sofőrje

Megbírságoltak egy brit autóst, akinek egy hulladékhegy volt az autójában

Megbírságoltak egy brit autóst, akinek egy hulladékhegy volt az autójában