szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Amerikai kutatók olyan génre bukkantak, amely központi szerepet játszik a hosszú élet kialakulásában.

A Nature című tudományos lap online változatában részleteket tettek közzé abból a tanulmányból, amelyet a San Diego-i Salk Intézet kutatói készítettek férgekkel folytatott kísérleteikről. Ezek eredménye szerint a hosszú élet titkát egy viszonylag kevéssé ismert, PHA-4 nevű gén rejti, amely egyúttal az élet minőségéért is felelős.
 
Biológusok szerint a kísérletek áttörést jelentenek, olyannyira, hogy megváltoztathatják az öregedéskutatás eddigi irányait. Ugyanakkor óvtak attól, hogy az eredményeket közvetlenül az emberre vetítsék, hiszen az emberi szervezet sokkal bonyolultabb a férgekénél. A tudósok egy évtizede vallják azt, hogy egyes gének meghatározó szerepet játszanak az öregedés alakításában. Korábban úgy vélték, hogy ezt a folyamatot nem lehet befolyásolni.
 
Hugo Aguilaniu biológus, a tanulmány egyik szerzője szerint két mód van az élet meghosszabbítására. Az egyik a sejtek szintjén működik, ahol csökkenteni kell az inzulin-érzékenységet. "Ezt a lehetőséget jól ismerjük. Tenyésztettek olyan, genetikailag megváltoztatott egereket, amelyek kétszer annyi ideig éltek", mint egyéb fajtársaik - mondta, hozzátéve: ugyanakkor ennek nem kívánt mellékhatásai vannak, így az állatok növekedése csökken és gondok adónak a szaporodással is.
 
A másik út a táplálékfelvétel korlátozása, vagyis ha egy állat a normális élelemadag hetven százalékát kapja, akkor húsz - harminc százalékkal tovább élhet. Az embereknél így tizenöt - húsz évvel meghosszabbítható az élet. Eddig azonban nem tudták, hogyan működik ez a folyamat.
 
Aguilaniu és kollégái ezért a kísérletek során a férgekbe olyan speciális genetikai anyaggal módosított baktériumokat juttattak, amelyek kikapcsolták a PHA-4 gén működését. Így a férgek akkor sem éltek tovább, ha kevesebb táplálékot kaptak. Egy másik teszt során a kutatók arról gondoskodtak, hogy a gén aktívabb legyen, mint korábban, ez pedig a férgek számára azt eredményezte, hogy húsz-harminc százalékkal tovább éltek, akkor is, ha normálisan táplálkoztak. "Az emberekre vonatkozóan a kutatás tisztán elméleti természetű, de azt jól mutatják a kísérletek, hogy a táplálkozás korlátozása hatásos" - idézte a Nature a kutatókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Hogyan lehet öregen is fiatal az agyunk?

Nem titok, hogy a zöldség egészséges, de a legújabb kutatások eredménye szerint jótékony hatásuk egészen az öregkorig tart, segít megakadályozni a lassú szellemi leépülést és fiatalosan tartja az agyműködést. A kutatást a Chicago-i Rush intézet munkatársai végezték 1946, 65 vagy annál idősebb férfi és nő bevonásával – írja a Newstarget.com.

MTI Tech

Hideg vér a hosszú élet titka

A régi népi bölcsesség, amely szerint hidegvérrel - pontosabban hideg vérrel - tovább lehet élni, szó szerint is igaz - bizonyították be amerikai, svájci, olasz és francia kollégáikkal közösen.

hvg.hu Plázs

Zöld tea, a hosszú élet titka

Egy, több mint negyvenezer önkéntes bevonásával készített tanulmány kimutatta, hogy azok, akik sok zöld teát isznak, tovább élnek, mint azok a társaik, akik egyáltalán nem, vagy csak ritkán fogyasztják ezt az italt.

MTI Plázs

Kevés kalória a hosszú élet titka

Ha kevés kalóriát tartalmaz táplálékunk, nagy valószínűséggel tovább élünk, ebben azonban feltehetően szerepet játszik az is, hogy mennyire érzékenyen reagál szervezetünk az inzulin hatására - derült ki egy amerikai vizsgálatból.

MTI Plázs

Nemcsak az arcot öregíti a dohányzás

A dohányzás nem csupán az arc bőrét öregíti, de a tényleges életkornál ráncosabbá és sárgás szinüvé teszi a nikotin iránti szenvedélyéről lemondani nem tudók egész testfelületét - állapították meg amerikai kutatók.

MTI Plázs

Lassíthatjuk agyunk öregedését

A családi háttértől, a genetikai meghatározottságtól, az aktuális egészségi állapottól, sőt, magától az életkortól is független lehet olykor a tényleges szellemi frissesség - derül ki az egészséges öregedés kérdéseivel foglalkozó nonprofit szervezet, az Alliance for Aging Research honlapján közölt tanulmányból.

MTI Plázs

A hosszú élet titka: élvezzük a szexet!

Évszázadok óta sokan próbálták megfejteni a hosszú élet titkát. A receptek ráadásul olykor ellentmondanak egymásnak. Az egyik magyar egészségügyi magazin 17 jó tanáccsal szolgál.

120 Hz-es kijelző és 108 megapixeles kamera van a Redmi 85 ezres telefonjában

120 Hz-es kijelző és 108 megapixeles kamera van a Redmi 85 ezres telefonjában

Így trükköznek a visszahívásokkal az autógyártók, hogy ne kerüljenek reflektorfénybe

Így trükköznek a visszahívásokkal az autógyártók, hogy ne kerüljenek reflektorfénybe

Halálra csípett egy kockamedúza egy fiatalt Ausztráliában

Halálra csípett egy kockamedúza egy fiatalt Ausztráliában