szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A diagnosztikára és terápiára egyaránt használható berendezés a korábbiaknál kevesebb kontrasztanyagot használ, ami azt is jelenti, hogy kevesebb szövődménnyel jár a beavatkozás.

A keleti országrészben egyedülálló, DSA (digitális szubtrakciós angiográf) készüléket helyeztek üzembe a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) Auguszta Központ radiológiai egységében - jelentette be Paragh György egyetemi tanár, a centrum elnöke.
 
Az angiográfia érfestéses vizsgálatot jelent, amelynek segítségével az érrendszer állapota tanulmányozható. A DSA-berendezés ötvözi a hagyományos radiológiai módszereket a legmodernebb komputertechnikával - magyarázta Tóth Judit, a DEOEC radiológiai klinikájának orvosigazgatója.

A pulzáló sugárzás eredményeként pedig csökken a betegek sugárterhelése is a vizsgálatok során - tette hozzá az orvosigazgató. Elmondta azt is, hogy a készülék sokoldalúan alkalmazható: az artériás érszűkületek vagy elzáródások meggyógyítása mellett a stroke-ban (agyérelzáródás) szenvedő betegek gyors ellátásában éppúgy, mint a daganatterápiában. A készülékkel három dimenziós képeket lehet készíteni, így nagy pontosságú beavatkozásokat tesz lehetővé.
 
Varga Zsolt, az érsebészeti tanszék vezetője elmondta: intézetükben évente mintegy 400 érsebészeti beavatkozást végeznek. Az új berendezés a pontosabb diagnosztika mellett a beteg számára kisebb megterhelést jelentő beavatkozásokat tesz lehetővé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Budapest, Debrecen, Szeged, Miskolc – csak néhány város, ahol gond van a levegőminőséggel

Budapest, Debrecen, Szeged, Miskolc – csak néhány város, ahol gond van a levegőminőséggel

Videó: így robbantottak fel egy 12 ezer tonnás német viaduktot

Videó: így robbantottak fel egy 12 ezer tonnás német viaduktot

900 lóerő talán már elég lesz az új M5-ös BMW-ben

900 lóerő talán már elég lesz az új M5-ös BMW-ben